Zselici Köztársaság

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zselic zászlaja. Állítólag már a függetlenség kimondása előtt elkészítették, más vélemények szerint gyerekektől lopta el Papp Mihály.

Az ország már nem létezik, egyesült újra Magyarországgal[szerkesztés]

Ez vót' régen[szerkesztés]

A Somogyi-Zselici Köztársaság Somogyországtól kiszakadt, a somogyi vezetés szerint szakadár állam, amit összesen 16 állam ismer el Európában. Az államot Papp Mihály kadarkúti fideszes képviselő kiáltotta ki, melyhez előzőleg jelentős támogatást kapott Navracsics Tibortól, aki szakértőket küldött, hogy a zseliciek szakértői kormányt állíthassanak fel fideszes képviselőkből. Papp hivatkozik a koszovói mintára alakult Mindenki csináljon egy nemzetállamot magának elvre, továbbá nem ért egyet Lonchar Gyula programjával és azzal, hogy pártpolitika helyett független politikát akar folytatni. A függetlenségi nyilatkozott 2009. március 17-én adta ki, de bejelentette, amint Magyarországon a Fidesz hatalomra kerül, azonnal bejelentik az újra egyesülést Magyarországgal, amit Zselic zászlójában taláható keletre mutató nyílhegy is jelez. Ez meg is történt 2010. szeptember 26-án.

Története[szerkesztés]

Viharsarok példájára kiáltotta ki Lonchar Gyula, egy somogyi képviselő volt. Somogyországban viszont megmaradt ez erős Fidesz szimpátia, ellenben Lonchar nem akart együttműködni a Fidesszel, ezért nem járult hozzá a pártá szerveződéséhez. A KDNP-hez viszont meglehetősen jó viszony fűzte, ezért engedte külön somogyországi keresztény demokrata frakció szervezését. A keresztény demokraták azonban Belső-Somogyban egyezségre léptek a fideszesekkel, míg Zselicben erős maradt a Fidesz-szimpátia.

A 2008. karácsonyi somogyi zavargások Zselicben voltak a legerősebbek. Mikor Locnhar kiegyezett az elbocsátott rendőrökkel, a zseliciek a volt kadarkúti rendőrkapitánnyal Mogori Jánossal és 2009. január 1-jén külön Fidesz-tanácsot hoztak létre, aminek elnöke Papp Mihály lett. Gyurcsány Ferenc lemondása után a kaposvári parlament felszólította Pappot a tanács feloszlatására. Papp ellenszegült ennek és több napos tanácskozás után indítványt terjesztett be, amit a zselici községek és Kadarkút támogatott. Március 15-én a zselici rendőrség volt emberei Mogori vezetésével, ugyanakkor a zselici falusiakból szervezett ún. Zselici Légió megszállta és biztosította a területet. Március 16-án előkészítették Kadarkúton a tervezetett és 17-én reggel hatkor, pontosan kakasszókor kikiáltották a Zselici Köztársaság-ot.

Zselic helyzete viszont már a kezdetekkor kilátástalan volt, mert bár több ország is elismerte, de Somogyországon és Magyarországon kívül más állammal nem határos, azok pedig nem ismerik el függetlenségét, ezért félő, hogy elszigetelődik. Papp elhatározását viszont megerősítette Gyurcsány lemondása, Bajnai Gordon jelölése és Lonchar állítólagos terve, hogy Bajani miniszterelnöksége esetén Somogyország visszatért Magyarországra. Papp azonban kijelentette, hogy Magyarországgal csak akkor hajlandó újból egyesülni, ha Orbán Viktor, vagy Navracsics Tibor foglalja el újra a miniszterelnöki széket. Torgyán József és Viharsarok ellenben ultimátumot küldött Pappnak és kijelentette, hogy csak Somogyországot ismerik el törvényesnek.

Zselic esélyei nőttek azóta, hogy a KDNP bejegyeztette magát Somogyországban és nagy eséllyel indul az áprilisi választásokon. Belső-Somogyban viszont a fideszesek szövetségre léptek a keresztény demokratákkal és ha a KDNP megnyeri ott a választásokat, akkor közösön kimondják Belső-Somogy függetlenségét is. Papp ehhez olyan reményeket fűz, hogy létrehozhat egy közös Belső-Somogy–Zselic Államszövetséget és ezzel feloldja országa elszigeteltségét. A belső-somogyi Fidesz és KDNP ellenben még nem reagált erre.

Legfrissebb híreink[szerkesztés]

Miután Somogyország csődöt jelentett, a Zselici Köztársaság úgy döntött, hogy ő is újra egyesül Magyarországgal. Köszönhető ez a Fidesz hatalomra jutásának is.