Zöldike

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A ződ pinty

A zöldike (Carduelis chloris) vagy fonetikusan írva ződike vagy jellemezve írva szotyivágó egy fura madár, csőrrel. Neve beszélő név, ez beszél a madár helyett.[1] [2]

Keletkezése (mendemonda)[szerkesztés]

Külseje[szerkesztés]

Volt egyszer a Pinty Jóska. Elment technokolt vásárolni, de egy akaratlan véletlen folytán lett rajta elég (sok). Ennek a szagától utána beszédült a vegyipari üzembe, azon belül pedig a zsugorítószeres hordóba. Ezek után a párnagyárban kötött ki. Mikor már elkezdett kijózanodni, elindult hazafelé. Le akarta rövidíteni útját, ezért úgy döntött, hogy átkel a festékgyáron. Ott szintén akaratlanul véletlenül belekerült a zöld festékbe. Ott csak magot termő növények éltek meg, ezért Jóska vaskos csőrt növesztett.

Nyelvezete[szerkesztés]

Kiderült, hogy rajta kívül még volt a festékben egy lakó, egy énekes, aki meg akarta tanítani Jóskának az éneket. Mivel Jóskának csak csőre volt, ezért csak a Zsír-éneket tudta megtanulni. Kiderült, hogy annyi ideig volt a festékben, hogy azalatt az idő alatt elfelejtette a beszéd művészetét.

Jóskából így lett Zöldike.

Zsír-ének[szerkesztés]

 Zsíírrr, tüi, tüi, tüi, tüi;
 zsííírrrr, tüíjj.
 Tyütyütyüpp, tyütyütyüpp.
 Zsíírrr, tüi, tüi, tüi, tüi;
 Tyütyütyüpp, tyütyütyüpp.
 zsííírrrr, tüíjj.

A Zsír-ének nagyon magas szintet képvisel.[3]

Különleges képességek[szerkesztés]

Jóska egyszer úgy feldühítette az énekest, hogy az két lábbal tanította meg repülni. Ezek után a festékből kiszabadulva hazarepült. A repüléstant máig úgy gyakorolja, hogy provokálja az énekest. Zöldike Jóska megtanulta magát klónozni, így hamar elszaporodott.

Űrrepülés[szerkesztés]

Néhány adag bableves után. [4]

Belseje[szerkesztés]

A zöldike felépítése nagyon hasonlatos a zokniéhoz. Ha kifordítjuk a zöldikét, látszik a belseje. A zokninak nincsenek, madarunknak vannak csontjai. Ha a zoknit kifordítjuk, az nem visít. A zokni a büdösebb. Madarunknak kisebb agya van a cinkéénél. Van egy olyan rész, ahova evészet után kerülnek a magok. Azt nem részletezzük, nem forgatjuk a zöldike és az olvasók gyomrát. Miután visszafordítottuk a madarunkat, újra a külseje látszik.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Életmódja elsősorban fákhoz köti, de ne próbáljuk eloldozni, mert a nagy hatótávolságú zöldike nagyon veszélyes. Az ember súlyát is jól viseli, ezért kiváló pintyegelhető faj. Nagy hatótávolságú zöldikét csak a profi pintyesek pintyegelhetik.

Mérete[szerkesztés]

Kicsi, zsugorítószer nélkül nagy.

Kinézete[szerkesztés]

Találd ki a mendemondából...


  1. A zöldike amúgy sem tud beszélni. Legfeljebb a cinke.
  2. A ződ pinty – mintapinty.
  3. Mi, emberek ezért nem tudtuk eddig megfejteni.
  4. A gázmeghajtás hatékony és környezetkímélő.