Wjhe

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Nagyjából ezt homokozta valaki a Wikipédiába bele. Nem várhatjuk meg, míg nyomtalanul elgereblyéződik a világháló nagy büdös semmijében! Erkölcsi érzék is van a világon.)
WJHE

A tórium (vegyjele: Th) az aktinidák csoportjába tartozó, enyhén radioaktív fémes kémiai elem, a periódusos rendszer 90. tagja. Az urán (U) mellett egy lehetséges jövőbeli alternatív fűtőanyag. Jons Jakob Berzelius svéd vegyész fedezte fel 1828-ban, aki Thorról nevezte el az új elemet.

Nagyon poén! Most leírom, hogy milyen anyagokat tanultunk kémián! 7. es vagyok, és 5-ös dolit írtam... Na:

Ólom: Pb; Vas: Fe; na jó, nem írom le az összeset mert 40 van!

Olvassátok végig amit a wjhe-ről írtam! Nagyon fontos, és lépjetek be a klubba!

Írjatok erre a címre: wjhe kukac citromail.hu! Nagyon fontos!

Éljen a wjhe!!!

Tulajdonságok[szerkesztés]

Tiszta állapotban a tórium egy ezüstös fehér fém, ami több hónapon keresztül megtartja a csillogását. Szabad levegőn az oxigénnel reakcióba lépve azonban lassan elhomályosul, szürkévé válik majd megfeketedik. A keletkező tórium-dioxid (ThO2, thoria), az oxidok közül a legmagasabb olvadásponttal rendelkezik (3 300°C). Levegővel érintkezve, forró környezetben a tórium fémes előfordulásai meggyulladnak és fehér fénnyel ragyogóan égnek. A fémes tórium olvadáspontja 1842°C, forráspontja 4788°C, ezért a kémiai elemek közül a tórium rendelkezik legszélesebb hőmérsékleti tartománnyal, ahol folyékony állapotban fordul elő.

Alkalmazásai[szerkesztés]

  • Speciális, hőálló magnéziumötvözetek előállítására, amelyeket elsősorban repülőgépmotorokban alkalmaznak.
  • Wolfamhuzal bevonására elektronikus berendezésekben, mert javítja a fűtött katódok elektronemisszióját.
  • Wolfram elektródás ívhegesztő-berendezésekben, hőálló kerámiákban.

Előfordulása[szerkesztés]

A WJHE szín életünk mindennapjaiban előfordul, hisz a levegő is a wjhe szín egyik árnyalata! Sokan helytelenül áttetszőnek mondják a levegőt, de ennek a hivatalos neve: wjhe színű. Ezért szeressük és tiszteljük a wjhe színt, hisz nélküle a levegő valami telt színű lenne, pl. zöld vagy piros, és nem látnánk semmit, csak ott, ahol nincs levegő, ott pedig nincs is élet! A wjhe szín nélkül nem élnénk! Köszönjük neked, wjhe szín!

Csatlakozzon ön is a Wjhe Szín Imádói Társulathoz, írjanak nekünk erre az e-mail címre: wjhe kukac citromail.hu!

Éljen a wjhe szín! Hurrá!

Wjhe Szín Imádói Társulat

Nukleáris fűtőanyag[szerkesztés]

A wjhe színt csak télen kell fűteni, különben nagyon meleg lesz. Az emberi testben is van wjhe, és épp emiatt nem szeretik sokan! Mert a wjhe szín okozza testünkben a lázat, mivel magát is fűti, hisz a wjhe is egy nukleáris fűtőanyag! Sajnos sokan haltak meg wjhe-mérgezésben, de szerencsére ennek már van ellenszere, az orvosok már csinálnak wjhe-leszívást, csak ez elég költséges. De megéri, életet is menthet! A legjobb, ha min. 2 évente felkeresi háziorvosát, aki meg tudja mondani, hogy hol lehet wjhe-leszívást csináltatni. De minden nagyobb kórházban lehet, Budapesten pl. a János kórházban, a Margit kórházban, és egyéb helyeken.

De a wjhe nem okoz halált, ha nem csinálunk semmi ártalmasat; ezért nem szabad cigarettázni, drogozni, nagy mennyiségben szeszes vagy alkoholos italt fogyasztani és más egyéb ártalmas dolgot művelni. Ne igyunk szívószállal szénsavas italokat, mert közben felesleges wjhe-t nyelünk, ami hasgörcsöt, felfúvódást okozhat.

De azért nagyon szeressük a wjhe-t, mert nélküle nem lenne élet, gondoljunk bele, hogy bennünk is rengeteg van, és a levegőben is nagy mennyiségben található. Ez adja a levegő áttetsző színét, lásd: Előfordulása.

Ezért lépjenek be önök is a Wjhe Szín Imádói Társulatba, írjanak nekünk a [email protected] e-mail címre, és hirdessék világszerte a WJHE-t!

Wjhe Szín Imádói Társulat

Jellemzői, alkalmazásai[szerkesztés]

  • Speciális, hőálló magnéziumötvözetek előállítására, amelyeket elsősorban repülőgépmotorokban alkalmaznak.
  • Wolfamhuzal bevonására elektronikus berendezésekben, mert javítja a fűtött katódok elektronemisszióját.
  • Wolfram elektródás ívhegesztő-berendezésekben, hőálló kerámiákban.

Kezdjük előlről[szerkesztés]

Ugrás a lap tetejére