Vugyi-vugyi

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A vugyi-vugyi vagy vugyivugyi speciális hangutánzó szó. Megalkotója Pap Rita főállású (pop-) sóvumen, aki Csovi-csovi Dzsaszper című, utolérhetetlenül a magyar gyermekek nyelvi világához alkalmazkodó zenei albumán szerepeltette először e találó kifejezést.

A szó írásmódja bizonytalan. Egyesek esküsznek rá, hogy kötőjellel írandó és ezen az állásponton van maga Pap Rita is. Egyébként tkp. mindegy, értelme – már ha beszélhetünk ilyesmiről – így is, úgy is ugyanaz.

A szó jelentése: a művésznő elmondása szerint amikor a lógó pofájú kutyusok megrázzák a fejüket, akkor pofazacskójuk ilyen hangot ad. Erről az új természettudományos felfedezésről lehet ugyan vitát nyitni, a szó innovatív értéke azonban tagadhatatlan.

Kritikák, és más vélemények a szóval szemben[szerkesztés]

Az új, zseniális szóalkotással szemben bátor társadalmi kritikát fogalmazott meg Friderikusz Sándor (pol-) sómen Frrriderrikusz Só című műsorában. Őszintén bevallotta a meghívott művésznőnek: továbbra sem érti a kifejezésben foglalt képzettársítást. „Mert amikor megrázza a fejét, az úgy hallatszik: Brrrrmllll-lölllölöllll” - magyarázta meg neki higgadtan a művésznő.

Akkor miért nem „Brrrrmllll-lölllölöllll” és miért vugyivugyi? Egyik tanárom szerint az életet a megoldatlan rejtélyek teszik széppé. [1] Talán Fridi nem veszi észre, hogy épp az mutatja valamilyen új alkotás zsenialitását, hogy a köznapi ésszel rendelkező emberek nem értik.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

  • Bizony, az irodalmi művek olvasását nagyon ajánlanám mindenkinek. Természetesen csak az esetben, amennyiben Tipitapi Dínó és Kuckómackó még nem számítanak irodalmi alakoknak. Utóbbi esetben marad nekünk a kenderkötél(?).

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Akadnak pl., akik szerint az a kérdés is felvetődött már valahol; miért jár Kuckó Mackó hálósipkában iskolába. Ennek azonban semmifajta bizonyítéka nem található sem a könyvtárakban, sem a Magyar Televízió filmarchívumában. Ezért aztán a fenti kérdés, a rá adott válasszal egyetemben, vagy urban legend, vagy pedig titkosított anyagok részét képezi.

Külső hivatkozások-sokk[szerkesztés]