Vita:Búbánat-haiku

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

a művésznő remélhetőleg a presszókávéra gondolt, és semmilyen búbosbanka nem ül a vállán. HecsedLi 2011. január 4., 08:23 (UTC)

„A haiku, egészen pontosan a szenrju, magában hordozza a korszak világfájdalmát és a búbánat kategóriájában mindent, ami búbánat. A költő egész élete sorsát belegyúrta egy experimentális gombócba, amelyet most a képzelet és a teremtő elme szárnyalatának érintőegyenes vonalán át hajít el. A gombóc megérkezésekor manifesztálódó, dús szavakban tömött verssorok egy óriási metapogácsába összeállva önnön maguk hatalmára törtenek. Vagy ahogy a nagy költő mondaná: Nem jelent semmit, csak az előbb sz…rtam egyet.
~ Ver S. Elek, verselemző

de jó...ihaj ku-haj...a költő hozzászólt, vagy a tojó szólt hozzá? Jól megmondta a kotló úr!

Mindamellett nagyon tetszetősre sikeredett, hadd dicsérjem már a múzsád (ez a többire is vonatozik) HecsedLi 2011. január 4., 10:21 (UTC)

Most mi a búbánat van? (– olvasói levél; megrongálódott)

Jelentem: Csak szarvasmarha-depresszió van. Búbánat nincs. HecsedLi 2011. január 4., 13:33 (UTC)

Kérem szépen, az a bánat. Riska, a tehén 2011. január 4. 15:53 (TBC)

Jelentették. Nincs búbánat, boldogság van, dübörgő gazdaság van, ifjúságvédelem van, azt tessék itt hirdetni, hogy a 16 éven aluli olvasók álomvilága és virtuális légvára ne sérüljön! (Sz. A. – Magyar Nemzeti Médiahatóság és Tartalomfelügyeleti Osztály) 2011. január 4. 15:53 (UTC)


Javaslat[szerkesztés]

DramaticQuestionMark.png
Tudtad, hogy...

A haiku a japán költészet egyik jellegzetes versformája, mely a 20. század elejétől egyre több nyelv irodalmában megjelent. Három sorból áll, melyek rendre 5, 7 és 5 morásak (a fordításokban szótagosak). Egyebekben formailag kötetlen, a sorvégek – mintegy mellékesen – rímelhetnek, de ez nem előírás. (Az összecsengő sorvégek sokszor csak a fordítók leleményei.) A haikut ugyanakkor nagyon erős zeneiség jellemzi, részben a szimmetrikus forma ritmusa, részben a magán- és mássalhangzók hangulati értéke miatt, melyekre a vers rövidsége miatt a befogadó is nagyobb figyelemmel van. [1]


A haikukat össze lehetne rendezni egy darab szócikkbe. Jobb lenne úgy (szerintem) Szaliferenc 2011. január 4., 15:33 (UTC)

Lehetne. De így is jó. Azér' van a kategória, hogy összeTarcsa. :-) (Én is kezdeményeztem ilyesmit anno. Aztán rájöttem, hogy néha a rendszer .) Boribakter postája 2011. január 4., 17:11 (UTC)
Új értelmet kaphatna a Petőfi Összes. Mindent egyetlen versbe.
Mind önálló haiku, ahol a címnek nagy szerepe van. De minek is tépem a számat... Gizmóka Gismoticon1.PNGFüstjelek 2011. január 4., 17:39 (UTC)

Hagyjuk úgy, ahogy van. Majd ha a haikuk száma eléri a négyezret, kezdjünk el gondolkodni. Pl.: indítunk egy Haikuwikit. Addig elég a szótagokat sorról sorra számolgatni, hogy stimmelnek-e? OsvátA Palackposta 2011. január 4., 18:15 (UTC)