Viharsarok zászlaja

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Viharsarok elfogadott, nem ideiglenes zászlója.

Viharsarok zászlaját a békéscsabai parlament a függetlenség kikiáltása után hat nappal fogadta el Torgyán József indíttatására. Az egyik FKgP-s képviselő azt javasolta, hogy a zászló legyen piros-fehér-zöld trikolór függőlegesen és középen búzakalász, amely a párt jelképe volt. Ezt a többség leszavazta, mert Magyarország feltehetően ellenezni fogja a magyar trikolór használatát. Ugyanakkor függőleges trikolór használata miatt Olaszországgal is szembekerült volt Viharsarok, amely ellenszenve jeléül nem ismerte volna el Viharsarkot.

A zöld a mezőket, a sárga a gabonát, a kék a vizet jelenti. A szél nem kapott helyett, egyrészt nincs színe, másrészt annyira fújja e három dolgot a Viharsarokban, hogy a mindháromnak függőlegesen kell kapaszkodnia.

Az FKgP az alkotmányba foglalta, hogy a zászló megváltoztathatatlan, ezért a reformátusok, evangélikusok és katolikusok egyformán felszentelték. Ennek jegyében utólag becikkelyezték az alkotmányba, hogy a három színből e három vallás egyet-egyet magáénak vallhat. A zöld a katolikusoké (egyes hírforrások szerint a fradisták leginkább innen kerülnek ki ezért zöld), a sárga az evangélikusoké, a kék pedig a reformátusoké (közöttük eléggé sok az MTK-s), annak ellenére, hogy a csak túzokisták vannak az országban, bár ezek csak gyakorlatilkag túzokisták, papíron rendes egyházhoz tartoznak.

Lásd még[szerkesztés]