Víz

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta, vidd vissza, majd a csacsi megissza!”

~ gyermetegdal

„Tavaa-hasziii-szél viiize-het-áraszt, hööööh, virááágom, vihiráhágom...”

~ tavaszi gyermekkórus
Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Víz témáról.

Bevízetés[szerkesztés]

Regatta.jpg

A víz az első elemisták harmadik eleme, rajtuk kívül mindenki másnak létszükséglet és életadó erő.
A vízből indult az élet a darvízisták, a francia rajzfilmgyárosok és Vladimir Cosma szerint. A vízbe is tér vissza Roland Emmerich szerint, Holnapután. Szerintünk meg, ha nem lenne víz, Isten valami mást talált volna fel nekünk, hogy a fenekünkön maradjunk ezen a bolygón.[1]
Persze a vízzel annyi mindent lehet csinálni, hogy még. Ha nem isszuk, akkor fürdünk benne – kivéve Gyurit, aki a hirdetésre jelentkezik –, főzünk vele – vö. szegény ember és szakács –, vizeslufiba és vízipisztolyba töltjük, esetleg úszunk benne, vagy azúrnak gondolván [2], meggályázzuk ladikokkal, amint a képes példa is mutatja.
Közeli rokona a dehidrogénos dioxid, amely szintén elengedhetetlen a mindennapi élethez [3], és melynek dihidrogén-monooxidos változatát Oroszországban gyártják [[1]] [4]

Egyéb felhasználási módokat lásd még: Húsvét.

Foly-a-mata [5][szerkesztés]

Vízvizsgálat

Kémiailag[szerkesztés]

Képtelen elképedése: Há' kettő Ó! [6] [7] Hosszasan ejtve (csurgatva!) a lábjegyzetben (olvasta?) szereplő kifejezést valóban az etalon (lásd Párizs) elnevezés fertályaira (fair tájaira) támaszthatjuk (ugye, mennyire szétszedik a szöveget a zár-eau-jelek?). [8] A vízmolekulákban [9] nagy terpeszállásban huncutkodnak a hidrogénszőke és oxigénsátorozó atomok [10]. Egészen pontosan 105 °-ban terpeszelnek, noha a víz már 100 fokon forr... [11]

Fizikailag[szerkesztés]

A víz egy színtelen, szagtalan, íztelen, semmi kis (v)izé, folyadékonyságosságú halmazállapotú anyagú ú. Ja, nem, ó. Különlegessé az teszi, hogy vegyük el csak az élőlényektől (pl. emberállattól - homokozó sapiens spanielus), máris három hét alatt 21 grammot veszítenek a súlyukból, valamint lecsökken a létfunkciójuk, merevzöldek lesznek és határozottan szaglani kezdenek (ami ugye a vízre nem jellemző, így ennek hiányában létrejövő tünetek teljességgel érthetőek!). A vizet Európában literben mérik, Afrikában gyűszűben, Amerikában pedig kannában, de ők megtehetik. [12] A víz alapszinten olyan, amilyennek leírtuk, egyébként meg elsőrendűleg az egyetlen – a , és Boribakter után –, amelyik három halmazállapotot is bír viselni földi körülmények között. Szilárd állapotában csak a meteoromókusok közelében tartózkodik, néha még beáll jelenteni, de már inkább kávét főz. Esetenként Mikulás. Gáz halmazállapotában nagyon gáz [13], jobb nem találkozni vele, inkább csak bízzunk rá munkát, és hagyjuk magára. Szokásos tevékenysége a fitnesz (spinning), ilyenkor gázból folyadék, majd Szilárd lesz, aki fitten és egészségesen elmegy... kávét főzni, mert már ott az idei díjnyertes mellbőségű meteoromókuska. Ilyenkor gyorsan kész a forró víz és a nagyongáz [14] gőz, amire a munkát lehet vízni bízni, és végre el is végzi azt.

Technikai lag[szerkesztés]

Ha víz megy a gépházba, akkor a szerver kihagy, és szépen l a s s a n l e á l l . . . [15]

Pszichikailag[szerkesztés]

„Valamit vi-za-vi, sré-vi-za-vi”

~ megin' a franciák

„VISA és deviza”

~ ezzel találkoznak a külföldre úszó vizák

„Auf vizel sréhen! – a németek a magyarból, a magyarok pedig a németből eredeztetik, lásd:”

~ Duna

„Viisi, kuusi”

~ a finnek a vízbenkúszó állatoktól eredeztetik [16]

„Waterloo”

~ Napóleon végszava

Pi-hikailag[szerkesztés]

Kettő ebből egy csirke

Másnéven: PI-víz.

Lásd még: PI-si, PI-álinka, PI-álinkább. PI-tyergés leve (ez a SI-rás prefixumaival kombinálható, PI-ndurkáknak és PI-ciknek korlátlanul megengedett).

A hagyományos PI-víz megtalálható bármelyik PI-víz-árusító helyen, ott is, ahol nem. Ne keverjük össze a desztillált vízzel, mert nem lesz jó íze!
Falmellék-pi-víz: oxigéndúsított víz.
Köptelen köpete: H2O2 + 2(H+OH-)
Gyakran megtalálható oxigénsátrakban és Jacko emlékhelyeinél. Ez sem keverendő össze semelyik másik vízzel, mert elvisz minket a macska!

Hartmann-vízér
A régi Rico–Hartmann kötszergyár (ma Wallis központ) helyén felbuzgó forrás. Főleg szerelőaknákban, illemhelyeken és a főnöki szék alatt tör fel ismeretlen és kiszámíthatatlan időközönként. Hőmérséklete +4-99 °C között változik, induktivista korrelációval leírt logaritmus szerint, melyet koedukálunk, majd transzporttal csoportosítunk a Hellman's majonéz iránymmutatása szerint.
Bizonyos körök Hellman's majonéz erének is tulajdonítják, de abban nem víz buzog.
A vízér megjelenésekor elszaporodnak a macskák az udvarokban, és fejfájóssá válnak az irodai titkárnők, valamint a dolgozók sem tudnak nyugodtan aludni a billentyűzetükön vagy a vécében.
A vízér keresésére a Duna Plaza központi elosztójából kiszáguldó, kerekes biztonsági őrök indulnak minden reggel hatkor, egy speciális, kétágú szerkezet segítségével (hívják még varázsvesszőnek is [17]). Ahol csipog, ott a feltételezett vízér, amihez csak megfelelő tudás segítségével lehet hozzájutni. Ezt egyelőre még szaktanfolyamokon (OKJ-s és ECDL-es varázsvesszős vízérkereső szakmában) tanulják az érintettek.
Az elnevezés azért csak Hartmannra terjed ki, mert Ricco (helyesen![18]) Argentínába visszaköltözött, és jelenleg földhözragadt szappanoperákban szerez hírnevet.

Fitneszikailag[szerkesztés]

Na ugye, megmondtuk?

A víz nagyon hasznos a fitneszezésben, úgy mint gyakorlott fi(t)neszes, mivel fele-fele arányban proteint és zsírégető antikollageniád mátrixsavakat tartalmaz. (A maradéka Háá2Ó-molekula, mint tudjuk.) Emiatt egy csepp vízben kevesebb kalória van (0 mint Ó), mint egy szem órarugóban, így nem hízlal! férfiak és nők a konditeremben bátran barátkozhatnak a biztonsági őrökkel vízadó automatával. (Később bejelölhetik ismerősnek a csiviván vagy a fékbuszon.)

Ökomónikailag[szerkesztés]

A vízért - mivel nagyrésze sós, felhasználhatatlan a kontinentális animusok számára - fizetni kell. Ára állandó, Európában köbméterenként, Afrikában vödrönként, Ázsiában rizsföldenként, Amerikában pedig hüvelykujjanként, itt Magyarországon pedig palackonként [19] mérik - az Unciklopédia mértékegysége pedig az 1 fabatka/korty.

Thermo és dinamikailag[szerkesztés]

A víz molekulái minden hőmérsékleten izgágák, 0°C, a megfagyása és 20000°C, a megszűnése között.

0 (°C) alatt meglehetősen lusta lesz a víz és erősen kockul.
0–10 között a Föld északi nemzetei már bátran lubickolnak benne (előtte csak azért nem, mert a kocka vizet képtelenség elvinni az uszodába, folyton csak WoW-ozna).
10–20 között iható a víz (kivéve Józsi bácsinak, akinek viszket tőle a haja).
20–30 között a magyarok is be mernek menni uszikálni a Balatonba.
30–40 között a kisbabákat is lehet fürdetni benne.
40-50 között már Józsi bácsi is meglátogatja kívülről hajviszketés ellen, a Rudasban.
50–60 között már nem nyúlunk hozzá.
60–70 között hévizi formában tör elő (bárhonnan).
70–80 között gejzír formájában tör elő (Izlandon és a Yellowstone parkban)
80–90 között már durva meleg, északi népek nem pancsikolnak benne, inkább gőzölni kezdenek.
90–100 között kipusztul benne a C-vitamin.
100 fölött begőzöl és munkát végez. (Szilárd helyett megfőzi a kávét.)
20000 fölött megszűnik létezni, R.I.P. víz.

A víz jótékony hatásai[szerkesztés]

A víz csodaszer.
Hatására megszűnik a szomjanhalás, a koszosság-büdösség, a nyers ételek feldolgozásának, valamint a krónikus női mell-látványhiány (vö. vizespóló-versenyek) problematikája, továbbá jó tűz- és Oszkár ellen. Gyógyítja a H1N1-et (gyógynövényfüvek segítsége mellett). Fiolába töltve 75%-kal hatékonyabb gyógyszer, mint bármely placebo. A tiszta vízben jól elszaporodnak a lovak és egyéb szomjas állatfajták.

Akiknek nem ajánlott a víz[szerkesztés]

Vannak anahidrób élőlények, akik kiváltképp nem szerencsések viszont, ha vízzel találkoznak. Ezek:

 • Gizmóka által megemlített űrlények :-);
 • tűzmadár;
 • víziszonyban szenvedők;
 • a vízihulla elődje, az úszni nem tudó részeg.

Léteznek anahidrób tárgyak is, úgy mint bekapcsolt hajsütővas és hajszárító, más elektromotorok, mobiltelefon, de ezekre nem térünk ki részletesen. Továbbá vitatott, de Józsi bácsi allergiája is ebbe a kategóriába sorolható. [20]

Víz a világban[szerkesztés]

A víz egyik ritka képessége, hogy tükörként működik.
A víz veszedelmes élőlényeket tartalmazhat.

A Földgoly-eau-bis 2/3-a víz. A maradék 1/3-án kénytelen osztozni a szárazföldre kárhoztatott barma (értsd "animus" = élőlény), ebből nem kis csetepaték keletkeznek. Ám esik eső a szegényre, szokták volt mondani, vagyis a víz minden élettérben fitneszezik, nem törődve a szárazföldi élőlények hozzáállásával.

Ennek a 2/3-nyi víznek nagyrésze sós, ihatatlan, illetve csak a benne élők isszák (egy-null a javukra), így a beköltözést megússzák. Ember egyelőre csak a homo sapienses parton képes megélni (ha van elég lángos, kalbász, hekk és sör, természetesen).

A maradék, édes - természetesen nem édes, hiszen lásd fizikai meghatározását - vizet egyre inkább felemésztjük, mivel az ember (továbbiakban bármelyik homo) 70%-a víz. [21] Naponta két liter (EU) víznek kell(ene) kulminálódnia a homo (bármelyik) testtájaiban, normális esetben.

Újabban galád arcú emberek felfedezték, hogy Föld-védelmi okokból akár vízzel is hajthatnánk autóinkat. [22]

Megjelenési formázatai[szerkesztés]

Állóformátum:

A nagytól a kicsiig: óceán, tenger, tó, tavacska, lápitó, taviláp, uszodamedence, villamedence, Kárpát-medence, kádvíz [23], kátyúvíz, csatornavíz, beázás a tetőn, lábvíz, pocsolya, pocséta, vízfolt, köpet.

Fekvőbefolyóformátum:

A nagytól a kicsiig: folyam, folyó, csermely, patak, ér, nem ér.

...Csöpp!

Íveltenfolyóformátum:

Csőtörés

Nyelvíz[szerkesztés]

Görögül hidrósz, latinul aqua. Angolul water, németül wasser, dánul vand, svédül vatten, csehül, szlovákul, horvátul és szlovénül voda, lengyelül woda, oroszul, bolgárul és macedónul вода, románul apă, finnül vesi, franciául (l')eau, spanyolul agua, portugálul água, olaszul acqua, albánul uji, arabul ماء, ivritül [24] .מים

Magyarul:

 • (mesebeli, nádszálkisasszony nyelven) „Vizet, vizet, mert menten szomjan halok!”
 • (Weöres-i veörseléssel) „Egy csepp, két csepp, öt csepp, meg tíz; olvad a jégcsap, csepereg a víz.”
 • (köznyelv) „Há, ba*meg, vizet, ba*meg, szomjan veszek, vizet aggyá, ba*meg!!!”

Víz a világon kívül[szerkesztés]

A marsi egér és Anikó ketten felfedezték, hogy van víz a Marson[25]. (Persze a NÁZA [26] is, hát hogyne. De tőlük tudják!) Nekik köszönhetően nem tudjuk onnan lehozni ide hozzánk azt a vizet, mert:

 1. fagyott;
 2. durva messze van;
 3. lefagytak tőle a marsjárók is. [27]

Vízenjáró népek[szerkesztés]

Az eredeti, oridzsinál, másolhatatlan, valódi, igazi vízen járó Ú®[szerkesztés]

Jézus Krisztus.

Aki megpróbálta hamisítani, de lebukott (a víz alá)[szerkesztés]

Cölöpverő munkás. Jeltelen hullámsírja van.

Magyar vizek, sejehaj kategóriában[szerkesztés]

A magyar tenger: Balaton.
A magyarok vize: célzóvíz (másnéven Inka Pál tanyasi ember találmánya, a szilvórium).
A magyar sivatag: Hortobágy, oázis benne a gémeskút (hébe-hóba gólyával, gém helyett).
A magyar sivatag hajója a gólya. Meg a gulya.
Magyar vízivók: Bornemissza Gergely és Péter.
Magyar vízköpő: Tévémaci.
Vízipók, csodapók.

Magyar vizek, sóhaj kategóriában[szerkesztés]

Adriai-tenger.

Más vizekre evezünk[szerkesztés]

Ha átfolyik valahol, és mérik, az a vízóra.
Ha nem lehet rálépni, mert folyik, az a vízlépcső.
A vizeshatos és a vizeskettes összege a vizesnyolcas. Főleg döngölt padlók felszínén terem, nyáron.
A vízimentők a vízirendőrséggel és a vízoltósággal együtt képezik a vízivilág védelmét.
A halak háborújában a vízágyú igen jelentős szerepet játszik.
Ha nem isszuk, akkor desztillált víz.
Ha autóba öntjük, akkor hűtővíz.
Ha február van, akkor télvíz.
Ha ettől felmegy a pumpa, az az agyvíz.
Ha a saját szemünkkel látjuk bedőlni az egyetem kupolája alá a vizet, és nem tudunk anyunak telefonálni, az a csarnokvíz [28].
És ha kedvenc hely, akkor Hévíz...

Vízvallástó[szerkesztés]

Az első vízválasztó Mózes volt, a második pedig a nagymarosi vízlépcső. (Lényegesen ezekkel most nem foglalkozunk, arra vannak más szócikkek.)

Nehézvíz[szerkesztés]

Az atomfizikusok, az elfoglalt és a szabadkőművesek vallásának és hitének tárgya. Ebben az esetben a hidrogénszőke atom megsértődik, és távozik a páholyból, helyét egy Deu Therium nevű vallásalapító váltja fel, miatta azonban nem kezdődik el az opera. Az összeütközés hatására minden aktívan működő rádió adása lelassul vagy megszűnik (lásd Sláger [29] és Danubius).
Egyes eretnek tanítások szerint a hagyományos víz +4°C-on már éppen elég nehéz. (De ezt nem merjük megerősíteni, mivel Kelemen már hordja ide a sódert...)

Szenteltvíz[szerkesztés]

Jesus dioxide.JPG

A szenteltvíz a nehézvíz speciális formája. A két - nyilvánvalóan ateista - hidrogénszőke atom lelép, őket egy sokkal komolyabb karakter, Krisztus személye váltja fel, akihez csatlakozik egy oxigéndús atom is - feltehetőleg tanítvány -, így a magányos oxigénatom már nem sátorozik egyedül, és a napijegy se vész el, ahogy a képen is látszik. A hivatalos megnevezés: jézus-dioxid, azaz szenteltvíz. Gyógyítja a cölibátust (papsággal), a szemfájást (kamillával) és a nevetőizomsérvet (csak úgy).

Kultúrvíz[szerkesztés]

Vízhordó lányka (szobor). Megtestesítője később magzatvízhordó lányka lett.
Szajna (festmény).
Hundertwasser (művésznév).

Régi vizek[szerkesztés]

Egyik se csapvíz, manapság meg mind az

A víz olyan régi – szóval nagyon.

Vízivicc [30][szerkesztés]

A tűzoltó a tűzre vizel, a haditengerész a vízre tüzel, a férfi pedig oda tüzel (azzal, amivel vizel), ahol a nő vizel (és néha tüzel).

Nemvíz[szerkesztés]

Figyelmeztetés[szerkesztés]

Eme szócikk már elérte a háromnegyedig elkészültnek nyilvánítottságot. A pohár se félig tele, se félig üres, csak túl nagy a mérőedény! :-) Még fér bele, csak tessék, csak tessék!


Lábjegyzetkupac[szerkesztés]

 1. A földönkívülieket és a halakat még nem sikerült megkérdezni.
 2. "Azért a víz az-úr!"
 3. Akárcsak az omlósz akármi.
 4. Ez közismertebb nevén, a víz.
 5. Vízadó automata. Izzadó automataszerelő.
 6. A franciák be is tartják az eszerinti fogalmazást, mivel náluk a víz 'eau' (ejtsd: "ó").
 7. Pedig a H kettő, nem az O.
 8. Ebbe mi is belezavarodtunk. Innánk is eeeegy kis vizet...
 9. Semmi köze a kulákokhoz. Igor Vizmolij tagadja.
 10. Tehát atomi szinten játszódik le a Sziget
 11. Maga érti ezt?!
 12. Obama elnök úr javítása: "Kikérem magamnak!" Ki is adtuk... a vizet. Kannában.
 13. Ilyen hangokat adhat ki magából, mint pfff – az angolvíz duh-ot mond –, és ez naon cikcsi ám, ilyenkor nem lehet talizni vele, mert forcsi, és megégcsi a kezcsinket
 14. Naongáz! Neongáz?!
 15. Amúgy is mindenki tudja: a gépek nem vízzel, hanem füsttel mennek. Ha lerobbannak, kijön belőlük a füst.
 16. Egyébként "vesi", de ki mint veszi vizét, úgy is issza.
 17. De mi tudjuk, hogy varázsvessző csak a korrektori és lektori grammatikában létezik.
 18. Mivel a nevét félreírták, így megsértődött.
 19. A HÁ-mértékegységrendszer szerint
 20. Nem értem, ZsiVágó úr, most akkor Józsi bácsi élőlény vagy tárgy? - Élőlény a kocsma előtt, estére tárgy a kocsma előtt, fekve. - Értem. Akkor elviszem a hangszórót, és nem nézem meg, mi van a roletta mögött. - Jól választott, Takács úr! A roletta mögött ugyanis Józsi bácsi van...
 21. De akkor is a medúzák nyerik a versenyt a maguk 90%-ával...
 22. De akkor kénytelenek volnánk olajat inni... Vagy szentjánosbogarat.
 23. Perverz mosakodóknak :-)
 24. A sor folytathat-eau tetszés szerint!
 25. Anettka pedig látni is szerette volna, de visszaesett a Földre
 26. NÁZA = Nemzetközi Álruhás Zoroaszteremberek Alakulata
 27. vagy az a vind-eau-z volt?
 28. De ez – R. Emmerich szerint – majd csak Holnapután történik meg.
 29. ...Mert a csapból is víz folyik...
 30. Viccivíz? vicce ver(vi)za.