Unciklopédia:Képek licenceinek megadása

Az Unciklopédiából


Ezen a lapon olvashatóak azok a sablonok, amiket a képek lapjain használunk arra, hogy megjelöljük, hogy a kép mely szabad licenc alapján használható fel.

Minden felküldött képnek tartalmaznia kell a kép forrását, valamint a licencet, ami alapján a kép szabadon felhasználható. Ha ez hiányzik, akkor a {{nincslicenc}} sablon beillesztése várható, amit a kép törlése követ.

Használatuk[szerkesztés]

Minden képhez tartozik egy képlap, amit akár felküldés után választhatsz ki (amikor az Unciklopédia azt neked kiírja), vagy a képre kattintva juthatsz rá. Ez a lap tartalmazza a kép rövid leírását. Ezen túl tartalmaznia kell a kép forrását (a kép szerzője, illetve helye, ahonnan származik, pl. a könyv neve, weblap címe, stb.).

A licencet sablonokkal lehet megadni. Például ha egy kép a „Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0” (cc-by-sa-3.0) licenc alapján használható, akkor a kép lapjának aljára be kell írni: {{cc-by-sa-3.0}}. Ennyi.

(Vigyázz! A valótlan licencek beillesztése gyakorlatilag lopásnak számít, nem is beszélve arról, hogy ezzel az Unciklopédiát veszélyezteted. Ne tedd!)

Saját képek[szerkesztés]

Ha a képet te készítetted, akkor neked kell kiválasztanod, hogy milyen szabad licenc alapján publikálod.

  • Javasolt a {{kettős licenc}} (GFDL + Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5) licenc használata.
  • Ha a képet te készítetted, és nem tünteted fel a licencet, akkor az – a felküldésnél olvashatóak alapján – GFDL licenc alatti publikációt jelent. (Ez képek esetében nem az optimális megoldás, mivel a GFDL szöveges dokumentumok céljára alakult ki.)
  • Ha a képet egy másik, nem közkincs kép felhasználásával készítetted, akkor általában ugyanazt a licencet kell használnod, ami alatt az eredeti volt. (Például egy GFDL kép átdolgozását nem teheted CC licenc alá.) Kivétel: ugyanazon licencből általában használhatod (és célszerű is használni) az újabb verziót. Tehát pl. ha átdolgozol egy cc-by-sa-2.0 licencű képet, az eredményt nyugodtan felteheted cc-by-sa-3.0 licenc alatt.
  • Ha csak lehet, ne használj nemkereskedelmi licencet (pl. {{nemkereskedelmi}}, {{cc-by-nc-sa-2.5}})! Az ilyen licencek ellentétesek az Unciklopédia céljaival és filozófiájával, és az ilyen licensszel feltöltött képek a jövőben törlésre kerülhetnek.
  • Lehetőleg ne használj olyan licencet, ami megtiltja a származtatott művek készítését (pl. {{cc-by-nd-2.5}}). Egy ilyen licenccel megfosztod a közösséget attól a lehetőségtől, hogy a munkádat a lehető legjobban hasznosítsák.