Topáz-bánya

Az Unciklopédiából

„Mindenkinek van topáza, hála a bányának.”

~ Peter von Bergerjerstörter

Animaliaban található a híres Topáz-bánya. Innen származik a világ topáz-készletének több mint fele.

Mi az a topáz???[szerkesztés]

A topáz egy ásvány, aminek semmi értelme nincs. Szép, színes és felesleges.

A bánya[szerkesztés]

Midőn megalapították Animaliat, szükségessé vált valami, amiből nagy bevételek származhatnak. Miután Animalia területén semmi lehetséges bevételi forrás nem volt, kezdeményezték egy bánya létrehozatalát. Nem tudták mit lehet bányászni, de azért reménykedtek hogy valami értelmeset.

Az alapítás[szerkesztés]

Az 1987-es bánya-rendeletben a király törvénybe iktatta egy bánya létrehozását. Pályázatot írtak ki, melyet Animalia egyetlen cége nyerte meg, az Animaliai Vasbetongyár. 1988-ban megkezdték az első panelbánya építését. A bánya kinézete tökéletesen alkalmazkodott Hajdúszoboszlóhoz, ahol minden vasbeton-panelekből épült.

Működése[szerkesztés]

A bánya átadása után hamar rájöttek hogy semmi értelmes nincs a föld alatt amit lehetne bányászni, de nem adták fel, megfelelően mélyre jutottak, és megtalálták a topázt. Ekkor kezdtek topázt bányászni, kikövetkeztették hogy a bányászott topáz teljesen használhatatlan, de ízért bányászták a biztonság kedvéért.

Kísérletek[szerkesztés]

A Kristály-negyed topázbányája, a háttérben P. von Bergerjersertörter, a topázbomba feltalálásán örvend felettébb igencsak.

Elkezdtek kísérletezni a topáz felhasználhatóságáról, de nem találtak megoldást a problémára. A sok kibányászott topázból elkezdtek házakat építeni, így alakult ki a Kristály-negyed. Egy híres tudós, Peter von Bergerjerstörter komoly kutatásokat végzett a topázzal, így találta meg a megoldást, a topázt felhasználva kifejlesztette a topáz-bombát. Az új technológia pont jókor jött, hiszen 1990-ben elkezdődött az egyperces háború.

Felhasználása[szerkesztés]

A háború után, és annak következtében híressé vált a topáz-bomba. Hamarosan megrendelések százai érkeztek, így a kibányászott topázt jó áron lehetett érékesíteni.

Ma[szerkesztés]

A topáz-bányát teljesen bekebelezte a növekvő Hajdúszoboszló, ma az egész bánya és a Kristály-negyed Hajdúszoboszló egyik kerülete. Ez van.

Forrásidézés[szerkesztés]

"Szentkirályi-forrás"