Topáz

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A topáz barna, szagtalan, kristályos ásványszerűség. Kémiai összetétele túl bonyolult ahhoz, hogy ideírjuk - de azt már előre is kikötjük, hogy nem színesfém, és nincs is benne színesfém, vagyis teljesen érdektelen dolog illegálisan begyűjteni. Valójában az egyetlen dolog, amit a topázból gyártani lehet, az maga a topáz, így egy pontos képletnek nincs is túl nagy jelentősége. A topáz fő és egyetlen felhasználási területe a topázipar, azon belül a topázgyártás. A topázbányákban közmunkában bányászott nyerstopázból először is ipari topázt készítenek (szintén közmunkában), a keletkezett ipari topázt pedig - mondanunk sem kell, hogy közmunkában - fáradtságosan, költségesen és adalékanyagokat nem kímélve visszaalakítják nyerstopázzá és visszadolgozzák (közmunka ... !) a bányákba. Majd a folyamat elölről indul.

Magyarország éves topáztermelése világszintű, a magyar gazdaság komoly hajtóerejét képezi a topázipar. Csak Dél-Korea előzi meg Magyarországot topázfronton.

A topáz az ásványok közé tartozik, akárcsak az ásóbéka (Brekusz undergrundiusz), a vízihulla (Homo krimisorozatusz) vagy a négyesmetró-alagútfúrófej (Blekkendekker extramagnus Demszkidiotienszisz). [1]. A topáz néha rádióaktív is lehet, ami elég furcsa, mert a rádiók meg nemigen szoktak topázaktívak lenni.

„Amit a topázról egyébiránt tudunk, az csupa pozitívum. A topáz nem használ gépeket, és nem is épít ilyesmit, nincs idegrendszere, így nem képes "civilizált" viselkedésre, nem bőgeti az autórádiót, nem ünnepli meg a Topáz Büszkeség Napját, nem kertel, nem dagonyázik a sárban, nem menedzsel popzenekarokat és nem vágja ki az esőerdőket.”
~ Dr. Chris Kelvin

További létfontosságú tudnivalók a topázról[szerkesztés]

Amit a topázról még tudni érdemes[szerkesztés]

Tulajdonképpen nem túl sok. [2]

Topáz-bánya[szerkesztés]

A topázt állítólag a Topáz-bányában készítik, innen kapta a nevét is - ha gyémántbányában bányásznak, akkor valószínűleg inkább gyémántnak hívnák, ha vasbányában, akkor vasnak, ha ónbányában, akkor ónnak, ha bronzbányában, akkor bronznak, ha meg bauxitbányában, akkor alumíniumnak ... s. í. t.

Legalábbis a hajdúszoboszlóiak szerint, a topáz egyetlen lelőhelye a hajdúszoboszlói Topáz-bánya. Mivel a hajdúszoboszlóiak híresek arról, hogy könnyű őket lóvá tenni - szoboszlóvá, tudniillik - lehet, hogy ez csak afféle városi legenda. Ha nem, annak csak egy oka lehet, hogy Szoboszlónak semmi köze sincs a városokhoz, már inkább nevezhető pöttöm falusi koszfészeknek, nem? A kommunista, Kádári időkben minden jött-ment kis települést városnak nyilvánítottnak, hogy megmutassák, milyen fejlett is ez a szocialista Magyarország, milyen fejlett az életszínvonal, de mi mindannyian tudjuk, hogy ez csak országimázs, ugye [kacsint]?

A topáz színe [3][szerkesztés]

Ja, a topáz színe barna. Bár ez lehet attól is, hogy a jura időszaki ősember a tudósok vélekedése szerint fenéktörlésre használta a topázt – ezen ne csodálkozzunk, azok igen kemény idők voltak, a dinoszauruszok meglovagolásához kemény fenekek kellettek, illetve keménnyé is tette a fenekeket – az eldobott és megkövült topázdarabokból lett pedig az állítólagos szoboszlói bánya. Sajnos, a szoboszlói bánya külföldi tulajdonosa nem engedi be a bányába a kutató régészeket, mert ha a hipotézis bebizonyosodna, akkor a bánya után kommunális adót kellene fizetniük az önkormányzatnak, az pedig igen drága dolog manapság.

Összefüggések...[szerkesztés]

...a topáz kémiai összetételének földtörténeti léptékű változása és a 2008. évi globális paradicsomtermés napi mennyiségátlagának csökkenése között
Ari Pari (Tomato Tom), az új-zélandi Paradicsomtermesztést, Felhasználást és Értékesítést Kutató Intézet Ltd. vállalat kabalafigurája és logója (itt készült az Összefüggések a topáz kémiai összetételének földtörténeti léptékű változása és a 2008 évi globális paradicsomtermés napi mennyiségátlagának csökkenése között c. tanulmány is).

2007-ben egy új-zélandi paradicsom-kutató, Dr. Varry Clever nagy hatású tanulmányt adott ki Összefüggések a topáz kémiai összetételének földtörténeti léptékű változása és a 2008 évi globális paradicsomtermés napi mennyiségátlagának csökkenése között címmel, amelyben kimutatta, hogy a topáz kémiai összetételének földtörténeti léptékű változása és 2008 évi globális paradicsomtermés napi mennyiségátlagának csökkenése között az égvilágon semmiféle szignifikáns összefüggés nem található. Az eredmény sokkolta a tudományos világot, és óriási lendületet adott a témakör további kutatásának. A topáz kémiai összetételének földtörténeti léptékű változása és a 2008 évi globális paradicsomtermés napi mennyiségátlagának csökkenése közötti összefüggéseket firtató innovatív dolgozat hatására mintegy további harminc megjelent értekezés foglalkozott például csakis azzal a kérdéssel, hogy változik-e a kapott szignifikancia-koefficiens, ha az eredeti dolgozat - nevezetesen, "Összefüggések a topáz kémiai összetételének földtörténeti léptékű változása és a 2008 évi globális paradicsomtermés napi mennyiségátlagának csökkenése között" - címéből egy-egy szót a kombinatorika szabályainak megfelelő módon, szisztematikusan elhagynak, illetve felcserélnek. Pl:

 • Összefüggések a kémia földtörténeti léptékű változása és a 2008 évi paradicsomnapi topáztermés-mennyiség átlagcsökkenésének összetétele között vagy
 • 2008 évi összefüggések a paradicsom földtörténeti összetételének kémiai léptékű változása és a globális topáztermés napi mennyiségcsökkenésének átlaga között vagy
 • Változások a topáz kémiai összetételének földtörténeti léptékű csökkenése és a 2008 évi összefüggéstermés napi mennyiségátlagának globális paradicsoma között stb.
 • A paradicsom története 2008 évi terméscsökkenési összefüggések globális léptékű napi mennyiségátlagának és a föld kémiai összetételének topázváltozása között
 • A 2008 évi csökkenés globális összefüggés a paradicsomtermések napi változása átlagának és összetételének topázkémiai léptékű földtörténeti mennyisége között

Az igazi Mr. Topaze[szerkesztés]

 • Ő a topáz névadója. Eljátszotta Peter Sellers-et filmen, sokat Lomolt. [1]

Topáz a popzenében[szerkesztés]

 • Bébi, gyönyörű szemeid ragyognak, / Mint a legcsinibb, legvillibb topáz, / Bébi, kiszedem őket a bicsakkal / És kalpagom tetejére tűzöm / Hogy te is bámulhasd, milyen szépek, bébi.
  • (Marilyn Mensa: Topaz Industrial Song).
 • Topázt eszem én bizony, / hogyha nem leszel enyém, / De ha te enyém leszel, / Együtt esszük könnyedén.
  • (LOLa: Topáz)
 • Ne topázz velem tovább... / Mert megőrülök hovatovább.
  • (Top 10)

 1. Lásd még: Budapesti metró
 2. A szakasz beúszó háttérzenéje: Bonanza Banzai/Elmondatott minden ...
 3. Figyelik, milyen hatásos pszichotrillert lehetne ebből a címből kerekíteni?