Tiszakeszi

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tiszakeszi egy tanya önálló állam falu Magyarországon, a miskolci királyság térségében, a Tisza folyó partján. Közeli település Tiszanyúlváros, illetve közúton csak 50 km Miskolc.[1] [[

Története[szerkesztés]

Tiszakeszi valamikor az ősrobbanással egy időben keletkezett. [2] Kezdetben ufók lakták, de őket hamar elüldözték a gátőrök, akik kolóniát alapítottak itt, a gátak őrzésére.[3] Később az egész falu halászkolónia lett, a három fő megélhetési forrást a halászat, a gát őrzése és a szotyiárusítás jelentette.[4] Egyes források[5] szerint maga I. Hódító Guszti, Kőbánya-Kispest első uralkodója is megszállt a településen.

Népesség[szerkesztés]

A falu 110% százaléka vallotta magát magyarnak 2010-ben.[6] Emellett 25% cigánynak, 1% németnek, 0,5% kistarcsa-kerepesinek vallja magát.

Nevezetességek, híres fajok[szerkesztés]

 • Tiszakesziben az egy főre jutó gátőrházak száma 2 és fél.[7]
 • Tiszakesziben az egy főre jutó kocsmák száma 2, ha a templom miseborát is a szeszesitalt árusító létesítménynek tekintjük.
 • Rengeteg védett és ritka állatfaj található meg a településen, ezek közé tartozik a gátőr, a halász, a Rammstein-rajongó[8], az árokparton fetrengő részeg és a nádiposzáta. Továbbá ez a falu az egyike a Lopakodó kombínó téli szálláshelyeinek.
 • A Tiszában több halfaj él, ezek közül említésre méltó a ponty, a süllő sellő, és a fogas.[9]

Különleges látnivalók[szerkesztés]

Lábasfejű jegyzetek[szerkesztés]

Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Légvonalban 60 km.
 2. Ezt egyesek cáfolták, de mivel az ellenkezőjét sem sikerült bebizonyítani, így az első szó jogán ez az elmélet él tovább.
 3. Ugyan ekkor még nem léteztek itt gátak, de a leleményes gátőrök megoldották a problémát, és csináltak egy párat, hogy legyen mit őrizni. Később már folyót is létesítettek, hogy legyen minek az áradásától őrizni a gátakat.
 4. A szotyi fő felvásárlója a Miskolci királyság lett.
 5. Bors magazin, 2012. szeptember 4.-i száma.
 6. A faluban található kocsmák által árusított szexesszeszesitalok hatására sok embernél tudathasadás jelntkezett.
 7. 2010-es adat.
 8. Az országban itt a legmagasabb a Rammstein-rajongók koncentrációja, ami meglepő, ha az internet és a rádióállomások hiányát figyelembe vesszük.
 9. A fogast onnan lehet megkülönböztetni a többi halfajtól, hogy hosszú, általában kabátok és kalapok lógnak rajta, és a hülyegyerekek kedvenc szórakozása a Tiszába hajingálni, a piálás, a dohányzás és a póker után.
 10. Tiszakesziben a kocsmákon és gátőrházakon kívül semmi nincs, éppen ezért a kutya se megy arra. Még Debrecen is izgalmasabb hely. Azért Pécsnél még mindig izgalmasabb.