Tibi atya

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tibi atya ajánlásával

Tibi atya egy internetes r/mém. Tibi atya létező/nem létező[1] pap, aki egy borospincében született 1957. február 22-én. Naponta osztja az észt és a piát a Facebook-birkáknak. Jóformán születése óta alkoholproblémákkal küzd[2]. Huzamosabb időn keresztül Máriakálnokon teljesített egyházi szolgálatot, de az ottani nípvezírt megszállta a sátán és a nípet a szent atya ellen fordította.[3] A tiszteletes menekülni kényszerült és híveivel megalapította Humbákfalvát. A mi Tibi atyánk a szentlélek születésének 2013. évében március 12-13-án részt vett a pápaválasztó konklávén, ahol nagy eséllyel indult.

Tibi atya vallási tevékenysége mellett tudományos tevékenységet is folytat: táplálékpiramist állított össze, illetve többedmagával kidolgozta a teleportálás képletét.

Életpályája (röviden)[szerkesztés]

1972 és 1997 között az „Öt perc múlva zár a kocsma” 500 méteres gyorsasági futóverseny, 25-szörös címvédő bajnoka. Közben 1980-ban elnyerte a Vasmáj-díjat, melynek a következő fokozatát, az Aranymáj-díjat 2010-ben szerezte meg. A legvégső díjat, a Gyémántmáj-díjat 2012-ben sikerült megszereznie az őszinte és hű italozásai közepette. Továbbá a 2013-ben megrendezett Vídia-torok területi ivóbajnoka, s a szintén eme évben megrendezett humbákfalvi bornapok „Leggyorsabban lehúzott demizson bor” címének büszke tulajdonosa. Orbán Viktor, a magyarok országának örökös miniszterelnöke 2013 március idusán személyesen gratulált Tibi atyának az előző nap megivott 65 kisfröccséhez, s dicső nemzeti ünnepünkön átnyújtotta a mélyen tisztelt atyánknak az Arany Hányás Érdemrendet.

Tibi atya, mint a „részeg jóga” legdicsőbb mívelője és feltalálója 2195-ben ezért ő lett a saolinok és a saolin-kungfu reformere és a harcművészet technikáinak kibővíttetője. Bár a sok kicsi kínai nem lájkolja mindmáig egy-két ötletét a Facebookon.

2017-ben a mi dicső Tibi atyánk Humbákfalván beindíttatta nyúlpecsenyesütő vállalkozását, a Tepsifüles Kft-t.[4] A kisvállalkozása gazdaságilag fellendítette Humbákfalvát és az önkormányzat kasszáját is, mellyel időtlen jólétet hozva a humbákfalvi népnek, no-meg legalább van miből pénzelni az ingyen sör kampányt.

A zseni, napjainkban

Gyerekkora és fiatalkora[szerkesztés]

1957. február 22-én látta meg a napvilágot a Borospincében, ez ugyan egyáltalán nem biztos mert az anyja is és az orvos is be volt rúgva. Már a születése is problémás volt és csak a később megérkező borásznak volt annyi lélekjelenléte, hogy hívja a mentőket, egyrészt a újszülött kis Tibikéhez, másrészt az orvoshoz mert Tibi olyan csúnya volt, hogy ahogy az orvos meglátta rögtön sírógörcsöt kapott. (Nem megerősített források szerint a szülők egy ideig azon gondolkoztak, hogy amíg nem késő, cseréljék ki a gyereket a méhlepényre.)

Máig nem tudni miért, de már kiskorában is igényelte az alkoholos italokat. Három bölcsődéből is kirúgták mert ellopta a dadusok borát, ez az óvodában sem javult, sőt annyira elsúlyosbodott, hogy 4 éves kora óta már három kisebb szívinfarktus érte amikor a véralkoholszintje 0,006 alá süllyedt.

Sok csalódás érte a helyi alkoholisták részéről, mert nem tudott semmit a kulturált borfogyasztásról. Tizenéves korában sokat megverték, mert ugyan rendszeresen járt kocsmába, de verekedni még nem annyira tudott. A csalódások elől menekülve elkezdett érdeklődni az irodalom, a zene és a filozófia iránt és az egészet – hatalmas sikerrel – megpróbálta a cefre, a bor, a kocsma, a részeg lét, és a számára egyéb szimpatikus dolgok szemszögéből nézni.

Tizennégy éves korában családja elköltözött Máriakálnokra és ott a helyi alkoholisták között új emberként mutatkozhatott be. Ámulatba ejtette közönséget saját maga által írt versekkel, novellákkal. Attól kezdve minden évben ő lépett fel a szüreti mulatságon, annak ellenére, hogy ez egy sík terület, de Tibi atyának semmi sem lehetetlen.

A festői Máriakálnok

Ott tartózkodása során egy héten belül megismerte a hasonló "problémákkal" küszködő Humbák Ferit, és öt évvel később Ganajos Istvánt, akik azóta is legjobb barátai.

Nagyon jó tanuló volt, egyházi középiskolába vették fel, így feleannyi idő alatt lehetett pap, már 22 évesen az volt. Fél évre rá jelentkezett és fel is vették az ELTE filozófiai karára amelyet kitűnő átlaggal elvégzett.

A kezdetekben nagyon szegény volt és végül a hosszú munkakeresés után legjobb barátja cégénél, a Humbák Műveknél kezdett el dolgozni, amelynek azóta már 50%-os társtulajdonosa.

Kezdeti sikerek[szerkesztés]

Az ELTE elvégzése felmondott a Humbák Műveknél után ő prédikált a máriakálnoki katolikus templomban. Hívei nagyon szerették mert egyszer sem spórolt a miseborból, talán hívei támogatására is rászorult amikor 1980-ban megnyerte a Vasmáj-díjjat.

Egyszer 1985-ben felfüggesztették az egyházmegyések mert úgy jött ki egy temetésről mintha mise történt volna.

Egy hónapig volt felfüggesztve, ez idő alatt rengeteg mindenre volt lehetősége, az elején azon gondolkozott, hogy egy nap vesz egy hold földet a marson mer' kur*ajó.

Rá kellett jönnie azonban, hogy pénz híján erre sajnos nincs lehetősége az egyik helyi gazdától vett egy fél hold földet ahol szőlőt kezdett el termeszteni. Itt monda el (csak úgy spontán) élete első életfilozófiáját (amit később elméletként is kidolgozott): "A gyümölcs nagy kincs, mert bort, pálinkát lehet belőle készíteni." Ezt mindössze csak három ember hallotta, ebből kettő a már említett Humbák Feri és Ganajos István. Mindhárman könnyes szemmel tapsolták meg Tibit.

A szüretet már nagyon várta, (nem csak pénzszerzés miatt, mert addigra már újra ő prédikált a templomban (változatlanul hatalmas sikerrel) mert végre megmutathatta a borát is a nagyközönségnek. Úgy vélték, hogy akármekkora zseni, akkor sem tud sík területen bort csinálni. Még Tibi is pozitívan csalódott saját magában, egy három alatt elfogyott az összes. Igaz, Máriakálnokon ez nem volt nagy meglepetés.

Azon a napon rengeteg barátot és ismeretséget szerzett. Másnap nagyobb tömeg várta a templomnál mint a falu lakossága.

Ennek hatására sok helyre hívták meg, hogy előadhassa műveit, elmondhassa elméleteit, illetve, hogy borszakértőnek álljon. Nem gondolkozott sokat és elvállalta azt is. Igaz, borszakértői tapasztalattal nem rendelkezett, de gondolta, hogy adottságával majd kihúzza.

Tibi atya nagy sikerű bora egy Supermarketben

Ezek után nagy pénzösszegre tett szert, és barátja Humbák Feri felkereste őt, hogy a következő szüret után a Humbák Művek vállalat elkezdené forgalmazni az ő termékeit és kiadni a műveit, illetve felajánlott neki 20%-os társtulajdoni jogot baráti áron.

Nagyon megörült az ajánlatnak és gondolkodás nélkül elfogadta.

Fizikálisan is egy edzett ember volt, (és a mai napig az). Ezért edzőnek vették fel a Facebook FC utánpótlás csapatába, ahol hét évet dolgozott. Együtt dolgozott Tomlaf Flóriánnal és Bdsrstnt Kálmánnal. Ő volt az edzője Air Xanyinak is.

A tavalyi siker miatt nagy magabiztossággal kezdett neki pálinkafőzésnek is de abban az évben már nem csak szőlővel dolgozott. Bort és pálinkát is készített és hetekre rá kapta a visszajelzéseket, hogy az összes üzletben viszik a termékeit mint a cukrot.

Egy idő múlva aztán megkeresték a Győri egyházmegyétől és pálinkáját az egyházmegye hivatalos "egyházi pálinkájává" nyilvánították, révén ez volt az oka a legtöbb Jézus és Mária jelenésnek.

Későbbi Sikerei[szerkesztés]

A kilencvenes években szintén egyre népszerűbb lett. Legtöbb festményét elárverezték és hatalmas összegeket fizettek érte. Nagy részüket kocsmák, bárok vették meg. Majd elhatározta, hogy község szinten tüntetéssorozatot indít sokak bűnös szenvedélye a józanság ellen. Ezt az egész ország jó hírként fogadta és több falu is csatlakozott hozzá.

Akkora sikere lett, hogy egy év múlva megválasztották polgármesternek, ő azonban a hírnevét is ki akarta használni. Az összes testvérváros összes kocsmájának ajándékozott egy festményt és mindegyikben lerészegedett. (Azóta rengeteg testvérvárosa van Máriakálnoknak).

Három festményét is a Louvre-ba állították ki, ezek mind csendéletek. Azóta kizárólag csendéleteket fest. A magyar nemzeti múzeumba is kikerült néhány képe, de a tapasztalatának köszönhetően a legtöbbet milliárdosok vették meg.

'98-ban gondolta, hogy a növekvő kereslet miatt, termékei közé beveszi a fröccsöt is.

Ezt a képét 80 millióért adta el. Mennyiért??

Tibi atya tudományos tevékenységet is folytat: táplálékpiramist állított össze, illetve többedmagával kidolgozta a teleportálás képletét. Emelt szintű érettségi feladatokat is ajánl, részint saját formulái alkalmazásával, matematikából, fizikából, illetve informatikából.

Fontos személyek[szerkesztés]

Falubeliek és Tibi atya ismerősei[szerkesztés]

 • ? Béla bá – alkoholista. (Talán azonos Ganajos, Járóka, Rezes, Talicskás, Táplis, Telek vagy Turbó Bélával?)
 • ? Benő atya – Alsószentfucskó papja, kadarkát termeszt.
 • ? Bumbi bá – a falu legműveltebb embere.
 • ? Elek – helyi asztalos.
 • ? Géza – a humbákfalvi építkezések élmunkása. (Talán azonos Kaczor, Kolompár, Kulcsár, Lócsnis, Rozsdás, Sarlatán, Spakli vagy Tintás Gézával?)
 • ? Gizike – kocsmáros a Tátikában.
 • ? Jani bá – bábmester.
 • ? Jenő – kocsmáros. (Talán azonos Drótos Jenővel?)
 • ? Jenő bá – a Zöld Kakas vendége.
 • ? Józsi – az egyik helyi kocsma tulajdonosa.
 • ? Józsi bá – a kutyája katolikus volt.
 • ? Manyi néni – közlekedési baleset elszenvedője.
 • ? Petike – Tibi atya leghuncutabb ministránsa.
 • ? Piri – a kocsmáros (Jenő vagy Józsi?) új felesége. (Lehet, azonos Szalonnás Pirivel?)
 • ? Rozi – közelebbről meghatározatlan nőlakos. (Lehet, azonos Golyvás, Gombás, vagy Járóka Rozival?)
 • ? Rozika – tablettából is tud bort készíteni.
 • Ács Gábor – aki nem hisz a fröccsenergiában.
 • Ács Karcsi – kezdő alkoholista.
 • Ács Pista – helyi alkoholista, mozgássérült.
 • Ámpli Józsi – metlaki-karcoló és gyorsasági rekorder ivó.
 • Asztalos Pista – kétes csoda elszenvedője. Április 1-én megtréfálta Tibi atyát. Április 2-án elhunyt.
 • Bojler Károly – biztonságtechnikai felelős.
 • Drótos Jenő – bibliafordító.
 • Drótos Karcsi – Tibi atya műveltségének elszenvedője.
 • Drótos Misike – egy kisebb baleset áldozata.
 • Fostos Dezső – költő.
 • Ganajos Béla – aki bízik a Biblia erejében. A kriofröccs feltalálója.
 • Ganajos István – humbákfalvi látogatásakor egy kocsmai vita során véletlenül megbökte Mark Zuckerberget. Ötször.
 • Gáncsos Feri – a '13-as Budapest Pride humbákfalvi felvonulója.
 • Garai János – idős ember, alkoholcsempész.
 • Golyvás Elemér – hajléktalan és szuperhős. Fürdőkáddal jár kocsmába. Később kiderül, ő Humbákfalva polgármestere.
 • Golyvás Rozi – elúszott a betétje. Nem föltételenül a ciprusi bankválság hatására.
 • Gombás Rozi – aki gondol a tisztasági festésre.
 • Görgős István – diabéteszes körzeti megbízott.
 • Humbák Ferenc – Tibi atya legközelebbi barátja, ivócimborája, sőt, versenyivó társa, Humbákfalva település névadója. Első említése '13. január 2-án történt. Szeszfőzdét üzemeltet. Bor és pálinka előállításával is foglalkozik. Termékeire jellemző, hogy vakulást okoz. 2013-ban az első borpárlata január 21-én, bora május közepére készült el. Több alkalommal felrobbant az alkohollepárló üzeme. Tibi atya értesülései szerint ő okozta a csernobili atomkatasztrófát is, éppen emiatt. Amikor éppen nem gyártja vagy issza az alkoholtermékeket, olyankor bölcseket mond, könyvet ír, jótékonysági hangversenyt ad, horgászik, vagy éppen megtréfálja Tibi atyát.
 • Járóka Béla – Tibi atya ivócimborája. Vonatbalesetben veszítette életét.
 • Járóka Gizi – szeplőtelen fogantatás elszenvedője.
 • Járóka Renátó – Tibi atya kerékpárját egy alkalommal eltulajdonította, de bűnét meggyónta neki. Nem tudni, milyen családi kapcsolatban áll Járóka Bélával.
 • Járóka Rozi – szeret bő szoknyában táncolni a kocsmában.
 • Kaczor Géza – a humbákfalvi önkéntes tűzoltóság kitüntetettje, az árvízvédelem műszaki irányítója, amellett heraldisztikus.
 • Kalányos fivérek (talán Avatar és Megatron?) – iskolásfiúk, szívesen barkácsolnak. Amellett sátorüzletük is van.
 • Kalányos Avatar – nagycsaládos. Családjával együtti szereti a sötétet.
 • Kalányos Megatron – kisebbségi képviselő.
 • Kankókéz kapitány – humbákfalvi kalóz.
 • Kankós Andrásné – a humbákfalvi kórház egykori munkatársa.
 • Kanyóc Margit – nem Tibi atya ízlése szerint való nőszemély.
 • Kazán Ferenc – borszakértő. Gáborral való rokonsági foka ismeretlen.
 • Kazán Gábor – otthoni "szeszfőzde" tulajdonosa. Egyszer egy bankautomatát játékgépnek nézett.
 • Koffer Gyula – a katasztrófavédelem által szervezett szúnyog-csípésszám mérés tesztalanya.
 • Kolompár család – megmentették a templomot a villámcsapástól.
 • Kolompár Géza – a kisebbségi gyűjtőgetővilágbajnokságon részt vett magyar csapat szövetségi edzője.
 • Kovács ? – öreg, kétes csoda elszenvedője.
 • Kulcsár Géza – ő sem hisz a fröccsenergiában.
 • Lakatos-família – a március 15-i hóvihar és a június eleji árvíz idején speciális segítséget nyújtottak.
 • Lakatos testvérek – 2009-ben betörési világrekorderek voltak.
 • Lakatos Dzseniferlopez – kilencgyermekes asszony, nem ért a(z árvízi) védekezéshez.
 • Lakatos Gazsika – ifjú tyúktolvaj.
 • Lakatos Magneto – local super hero.
 • Lakatos Rambó – ifjúsági karateverseny győztese.
 • Lakatos Ronáldó – 34 éves, és még nem ballagott el.
 • Lócsnis Géza – temetkezési vállalkozó. A kronológiai rendet tekintetbe véve nem a Humbák-Pax tulajdonosa.
 • Magvas Józsi – akinek van egy liter barackja.
 • Nánási Sanyika – okleveles ministráns, a Humbákfalvi látkép c. festmény alkotója.
 • Olajos Feri – a kvantimfizika törvényeinek felülírója.
 • Pempő László – a helyi vízügy szóvivője.
 • Polyák Feri – kocsmai agresszor.
 • Rezes Béla – mustcukrozás gyanújával rendőrségi vizsgálat indult ellene.
 • Rézműves Eufrozina – szalámieltűntető bűvész.
 • Rocskó Elemér – a máriakálnoki iskola igazgatója.
 • Rosenbaum ? – öreg, a Törpapa Borozó részege, sörözi a vizet.
 • Rozsdás Géza – friss diplomás fogorvos, a Kályhaezüst-Protektor első alkalmazója. Ettől függetlenül étteremtulajdonos.
 • Sarlatán Géza – területi tisztiorvos.
 • Spakli Géza – OKJ-s grafológus.
 • Szalai ? – öreg, a lottó ötös nyertese '13. január 3-án.
 • Szalonnás Piri – utcalány és orvos.
 • Szántó József – vállalkozó, disznótenyészete és étterme van Máriakálnokon.
 • Szegőék – ismeretlen tettes Szilveszter napján lehányta a kerítésüket.
 • Takács Szauron – számlálóbiztos.
 • Talicskás Béla – kerékpárral takaródzó, bölcselő, biztonsági őr a humbákfalvi erőműben, önkéntes borkóstoló.
 • Talicskás Lali – kabátgombbal fizetett a Tátikában.
 • Tampon András – a Tour de France másik szakaszgyőztese, Táplis Béla mellett.
 • Táplis Béla – akit szeret Jézus. Önkéntes vízszivattyúzó. A Tour de France szakaszgyőztese 2013-ban.
 • Telek Béla – ATM-rablást kísérelt meg.
 • Tintás Aladár – nomen est omen.
 • Tintás Géza – helyi híresség, ivóbajnok. Elhunyt.
 • Tolvaj Elemér – higiéniás problémákkal küzdő máriakálnoki gyermek, Tibi atya 2012. december 28-án keresztelte meg.
 • José Luis Torrente – Humbákfalva új körzeti megbízottja.
 • Traktoros Dezső – kényszergyógykezelésen vett részt a humbákfalvi pszichiátrián gyümölcsökhöz való szexuális vonzódása miatt.
 • Turbó Béla – egyszeri csodatévő.

Próféták, arkangyalok és más effélék, akiktől Tibi atya idézett[szerkesztés]

 • Balambér próféta
 • Coelho
 • Gandalf
 • Humbaccus, kelta költő
 • Kannás próféta
 • Máté
 • Mikee próféta
 • Othello próféta
 • Rézgálic arkangyal
 • Szent Rizling próféta

Máriakálnok/Humbákfalva sport és kulturális szervezetei[szerkesztés]

 • DreamTeam – Humbákfalva csapata az I. Országos Fröccsváltón. Tagjai: Tibi atya, Ganajos Béla, Golyvás Elemér, Humbák Ferenc, Kazán Gábor.
 • Etil Áldozatai Alapítvány – Humbákfalva címerének részegen festő művészeit tömöríti.
 • Humbákfalva SC – helyi fuballcsapat, pályája '13. május 28-án épült fel.
 • Humbákfalvi Terhes Nők Ketrecharc Egyesülete
 • Vegyes váltó csapat az ivó világbajnokságon – aranyérmes. A csapat tagjai: Tibi atya, Golyvás Elemér, Humbák Ferenc, Táplis Béla.
 • Máriakálnok SC – helyi futballcsapat, a vendég Arsenalt 18-0-ra verték '13. január 17-én.

Máriakálnokra/Humbákfalvára látogató RL hírességek[szerkesztés]

 • Bear Grylls – a falu határában tűnt el.
 • Orbán Viktor
 • Stohl Buci
 • Mark Zuckerberg - konfliktusba került a Tátikában.

Tibi atya személyes tárgyai[szerkesztés]

 • Bástya – Tibi atya hivatalos bora. Hozzá kapcsolódik egy jelmondat is: "Erős vár a mi Istenünk, s a Bástya az ő bora!" (Érdekesség, hogy Tibi atya noha katolikus pap, a jelmondat evangélikus eredetű.)
 • Eau de Törköly – Tibi atya parfümje.
 • Hajós – az életmentő.
 • Koccintós – Tibi atya másik kedvence, egyszersmind istenbizonyíték.
 • Az atya járművei: egy Suzuki, egy Hummer, és egy Lexus.

Az atya nevét viselő és hozzá köthető termékek[szerkesztés]

 • Coca Cola Tibi atya felirattal, vörösboros tartalommal.
 • a Grand Theft Auto V – Máriakálnok főhőse.
 • Kálnoki szenteltvíz – a Humbák & Humbák kft. gyártmánya.
 • Ótvaros-cefrés McTibi / Tibi atya burger – "az egyetlen elfogadható szendvics" az atya szerint.
 • Tibi Aquarius fröccshöz való víz.
 • Tibi atya szórakozási utalvány – ötszáz forintos címletben.
 • Tibi atya töltött ostya – alsó polcos termék.
 • Tibipress – Tibi atya sajtója. '13. május 29. óta rendszeresen itt közli Tibi atya Humbákfalva legfőbb híreit.
 • Tibiphone – részegeseknek ajánlott termék.

Események Tibi atya szervezésében[szerkesztés]

 • 2013. április 28. vasárnap, Máriakálnok – Ma egyedül berúgok. Előjegyzett vendégek: 603 fő.
 • 2013. május 18. szombat, Máriakálnok – ???.
 • 2013. június 15. szombat, Szombathely – Tibi atya éjféli mise és cefrebuli.
 • 2013. július 27. szombat, Kemestaródfa – Tibi atya éjféli mise és cefrebuli @ Taródfa Sound. Előjegyzett vendégek: 258 fő.

Díjai[szerkesztés]

1972-1997: "Öt perc múlva zár a kocsma" 500 méteres gyorsasági futóverseny, 25-szörös címvédő bajnok, Vasmáj díj 1980, Aranymáj díj 2010, Gyémántmáj díj 2012, Vídia-torok területi ivóbajnok 2013, Leggyorsabban lehúzott demizson bor- Humbákfalvi Bornapok 2013, "Aztakurva" különdíj - Cefreszag területi döntő, Humbákfalva, 2013


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Mindenki döntse el maga, hogy kinek és minek hisz.
 2. Ő maga ezt valószínűleg soha nem tartotta küzdelemnek.
 3. A fáma szerint csúnyán beszélés miatt a rendőrség onnan kitiltotta.
 4. Nagyon finom nyúlpecsenyéket gyártanak, a sörrel, cherryvel és vodkával megspékelt nyúlpecsenye az alaptermék, míg a legeslegfinomabb az erdélyi szilvapálinkás nyúlpecsenye. Az egzotikus nyúlpecsenyéket kedvelőknek ajánlott a maotai itallal megbolondított kínai nyúlpecsenye. Akik pedig a múltba akarnak berészegedni, azoknak ajánlott a kumiszos nyúlpecsenye.