Thomas Edison

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„Edison egy nagy marha.”

~ Nicola Tesla a villámlás, mennydörgés feltalálója

„Margaret, írja az éves díjbeszedő számlalevélre címzettnek, hogy »Nicola Tesla«.”

~ irányelv a titkárnő felé miután meghallotta Tesla idézetét

„Thomas, te a fingot is pénzért adnád, ha tehetnéd.”

~ Nicola Tesla

„Szerinted miért fizettél öt penny-t az ajtónál Jamesnek, az inasnak? Bableves volt ebédre.”

~ Thomas Edison


„Ma még semmi nem jutott eszembe!”

Thomas Avocado[1] Edison (1847. február 11. – 1931. október 18.) amerikai feltaláló és kitaláló; a prézli, a villany-, gáz- és csatornahálózat, a spanyolviasz, a villamosszék, továbbá a díjbeszedés világhírű alkotója. Amcsi.

Élete[szerkesztés]

Egészen kicsi gyerekként jött a világra, mint sokan mások. De már korán megmutatta oroszlánkörmeit. (Ld. még: macskaköröm).

Később felnőtt, a serdülőkoron túlra került, fizikusnak tanult. Felfedezte a földgázban rejlő piaci lehetőségeket. Egy ideig barátkozott Teslával, de amikor az feltalálta az elektromos energia közfelhasználásának bárki számára ingyenesen elérhető módszerét, és hogy ez jobb, mint a gáz, na, onnantól kezdve nem. Igen csúnyán kezdtek nézni egymásra, pedig nem is a másik nőjét szerették el. Gázos egy barátság, nem?

Onnantól kezdve egymásnak hátat fordítva gáncsolták egymást, töretlenül.

Thomas egy kovácscsalád hetedik és egyben utolsó[2][3] gyerekeként látta meg a villanyvilágítás nélküli napvilágot.

Eredetileg csak Thomas Edisonnak, hívták, de mivel a nap túlnyomó részében alva közlekedett, ráragadt ez a becenév.

A kis Thomas mindig szeretett volna magának egy olasz autót, első szavai is ezt bizonyítják: „Fiat Lux!” [4] A család azonban nem vásárolhatott amerikai rendszámú [5][6] olasz kocsit, azaz Ford T-modellt, mert akkoriban még meglehetősen gyerekcipőben járt az autógyártás. Amerikai közlekedési viszonyokat és a gyalogátkelők krónikus hiányát ismerve, érthető, hogy a saját gépjármű hiánya igen jelentős törést okozott a kis Edison életében.[7]

Iskolái[szerkesztés]

Edison mindössze három hónapig járhatott iskolába, mert a szünetekben társait Leydeni palackokból való ivásra ösztökélte. A gyerekek szülei sajnálatos módon elég hamar rájöttek, hogy a vicces kedvű feltalálópalánta okozta az áramütéseket.[8] Thomas ezután magántanuló lett. Nagy hatást gyakorolt rá Lonard daNinci munkássága, de Beethovennek is tisztelője volt, mivel az üllők közelében eltöltött évek előnyösen hatottak hallásromlására.

Az autófosztottság okozta elfojtásai arra predesztinálták[9], hogy első munkahelyén cukorkaárus legyen. [10]

A Menő-park varázslója[szerkesztés]

Fonográf[szerkesztés]

Edison első, némi bevétellel is kecsegtető találmánya a fonográf volt. Kezdetben alumíniumfóliával vonta be a hangfelvevő hengert és ebbe karcolta bele a felvett hangokat. Az alumíniumfóliával sok gond akadt, hol gyorsan lekoptak róla a hangok a visszajátszás során, hol a felesége lopta el csirkét sütni, hol az alkalmazottai csináltak belőle maguknak a gondolatolvasó űrlények ellen védőcsákót.

Béketörekvések[szerkesztés]

Edisonnak meglehetősen zavaros a békéhez való viszonya. Tagadhatatlan, hogy sem a dinamitot ne ő találta fel, se a Nobel-díjat [11] nem ő alapította meg.

Azt a gyakorta hangoztatott kijelentését azonban, amiben tagadja, hogy "valaha fegyvereket fejlesztett volna" erősen támadja az utókor.

Mivel az egyenáram továbbítási módját találta fel, kézenfekvő volt számára, hogy elefántokat végeztessen ki váltóárammal, demonstrálva, a váltóáram sokkal ártalmasabb az elefántok szervezetére, mint az egyenáram. Nevéhez fűződik a villamos szék feltalálása, így sok elítélt neki köszönheti felvillanyozódott élményeit., bár nem sok ügyfél mondott neki köszönetet.

Szintén Edison laborjából került ki az egyenáramú sokkoló, ami a rendőrök és futballszurkálók egymás elleni küzdelmeiben előkelő szerepet kapott.

A wolframszálas izzó önmagában tömegpusztító fegyvernek bizonyult. Törékenysége lehetővé tette, hogy a kocsmai verekedők a sörösüveg készletek apadása esetén se adják fel ellenfeleik torkának elvágására tett kísérleteiket.

Az ép izzó, szintén súlyos egészségkárosító hatásokkal bír:

 1. Kiugróan rossz hatékonysága miatt elképesztően sok hőt termel[12] így egyrészt könnyen tüzet okozhat[13][14], másrészt a villanyszámla láttán is sokan magukhoz nyúltak.[15]
 2. Sok embert juttatott elmegyógyóintézetbe az olyan elmés kérdések megválaszolása, mint például:
  hány rendőr [16] /szőke nő[17] /politikus[18] /klingon[19] kell egy villanykörte kicseréléséhez?
 3. A többi ember azért került társai mellé az elmeelvonóba, mert nem tudott napirend előtti felszólamlásra térni afölött, hogyan került a zárt izzó belsejébe az a három szárnyas hangya?

AC vs. DC[szerkesztés]

Tesla[szerkesztés]

(ld. amott)

Elkövetései[szerkesztés]

Edison szerint Edison találta föl a filmet. Szerintünk: Chaplin. Addig csak mozgókép volt. Ma meg már megint.

Edison sem talált fel mindent. A dinamitot [20] sem ő találta ki. (Gáz. Szégyelli azóta is.)

Különben Edisont a gáz nem érdekelte. Büdös volt neki, mint Tesla.

Azonkívül mindet kitalált. Kitalálta, hogy ráz az áram. Kitalálta, hogy kinél van a piros hetes[21]. Kitalálta Stephen Cutter minden kérdésére a választ. A kérdéseket is ő találta ki.

Ha Edison nem lett volna, őt is ki kellett volna találni. Így saját magát is kitalálta.

Bár egyes magyar lexikonok úgy tudják (Révai Lexikon, Új Magyar Lexikon első kiadásai), sajnos nem kapott Nobel-díjat. Pedig meg se érdemelte volna, vagy Gorcsev Iván elnyerte volna tőle makaón.

Feltalálta a mozgóképet, de süketsége vagy siketsége (ki tudja azt már?) megakadályozta a mozi és a hangosfilm feltalálásában.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Alma
 2. Az öreg mesterembernek ugyanis ekkor esett le, miért járt hozzájuk kétnaponta patkoltatni Overdose ükapjának lovásza.
 3. Pláne a kecskét.
 4. Erről viszont elnevezhette a megvilágítás mértékegységét.
 5. Pedig ha tudták volna, hogy Burkina Faso-i állampolgárként kocsit is kaphattak volna, és még a regisztrációs adót sem kellett volna kifizetniük!
 6. Ahogy hazánk tizenkilencedik Burkina Faso-i tiszteletbeli konzulja szokta megjegyezni: regisztrációs adó?! Fizeti ám a burkina fasom!
 7. Elég csak az autópálya túloldalán található cukorkabolt autó nélküli elérhetetlenségére gondolni.
 8. Ezeket otthon valódiak követték, miután a kovácsmester apát tájékoztatták Thomas kicsapongásairól, és hát... épp kalapács volt a kezében...
 9. Ez ugyanolyan töltelék szakszó, mint a makrocelluláris, fékezett hatású mikroceramid.
 10. Mivel azonban az első munkahelye a teletávíró szolgálat volt, nem nagyon méltányolták kereskedelmi irányú törekvéseit.
 11. A Nobel-díj megszerzésért folytatott ádáz küzdelemben több tudós veszett oda, mint ahány emberrel a dinamit száz év alatt végzett...
 12. Kezdetben a hőerőművek turbináit is az izzók termelte hő segítségével hajtották.
 13. Innen ered az az ősi női népszokás, hogy a szénapajtában eltöltött pásztoróra első lépéseként mindig azt kérték, drágám, előbb olts el a villanyt.
 14. Közvetlenül azután, hogy eloltották a lángoló pajtát.
 15. Főként az elektrofíliában szenvedők...
 16. Húsz. Egy csavar, a többi biztosítja a helyszínt.
 17. Négy: egy az izzóba kapaszkodik, a többi három pedig forgatja a székén állva.
 18. A válasz a közbeszerzéstől, az alvállalkozói lánc hosszától, és az izzócsere kivizsgálásra felállított parlamenti vizsgálóbizottságok számától függ.
 19. Három: egy hívja a szerelőt, a másik halálos sértésként értékeli az izzó cseréje közben látott mozdulatokat, és leöli a szerelőt. A harmadik kicseréli az izzót.
 20. Nem is kapott Nobel-díjat. Poén. (Fonák).
 21. Most épp Rózsika néninél, a Kosztolányi téren. De akkoriban?