Tehéntúró

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
DramaticQuestionMark.png
Tudtad, hogy...

Az amerikai autista agronómusnő, Temple Grandis 1982 óta lobbizik a tehéntúró szerkezet globális felszámolásáért, de Magyarországon még nem sikerült elérnie, hogy az állatvédő szervezetek melléálljanak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy nem tengeri tehén-túróról van szó.


A tehéntúró az állattenyésztésben használatos mezőgazdasági gépezet, melyet a makacs szarvasmarhák terelésére használnak. Az ökológiai állattenyésztésben a tehéntúró használata nem megengedett.

Története[szerkesztés]

A tehéntúróra való igény 1972-ben, a Blonde d'Aquitaine fajta megjelenése után mutatkozott meg. 1973-ban a magyar származású Peter Adams fejlesztette ki a gépezetet, melyet azóta többször is tökéletesítettek.

Működése[szerkesztés]

A tehéntúró tulajdonképpen nem más, mint egy traktorra szerelt gémes emelő, hevederekkel ellátva. A traktorra szerelt tehéntúróval a gépkezelő a tehéncsorda felé közelít. Mivel makacs állatok tereléséről van szó (ahol a gulyás hagyományos eszközökkel már nem képes ellátni a feladatot), nem riadnak vissza a traktor közelítésétől sem, ekkor kell üzembe helyezni a tehéntúrót, majd kis sebességgel (max. 5 km/h) a szarvasmarhák felé haladni. A rakodó villát az állat fölé kell emelni, majd az állatra erősített hevedereket a villákon rögzíteni.

Részei[szerkesztés]

  1. Változtatható távolságú emelővilla
  2. Emelőkar (gém)
  3. Hidraulika rendszer
  4. Hevederek

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Szerk. megj.:

Antistub.png Habozás és változtatás nélkül lenyúlva a Wikipédiából. (Nem számítva az elütéseket, egyes helyesírási hibákat, megmégamiaszemünketbáncsa...)