Tarhonya

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tarhonya.jpg

A tarhonya apró, ámde annál kopaszabb, szinte mindenhol előforduló természetesen apró a sárga és a barna színárnyalat között megtalálható, nagyon lassan mozgó kis apró pöttynek látszó darabka. Gyakran úszik marhaperkeltben (egyesek már pörköltben is látták, de ez csak annyira bizonyított, mint a Jeti lábgombája), ebből is látható, hogy kifejezetten sportos. Alapvetően nem veszélyes, de ha tányér sarkába szorítják akkor támad. Csípése halálos is lehet, de a gyomorsav és a nyál semlegesíti.

Tarhonya állat[szerkesztés]

Mint köztudott a tarhonya a ma is Magyarországon őshonos Tarhonya állatból (latin neve: Honus Clavus Tarhus Hungaricus) fejlődött ki hosszú évek során. Az evolúciós fejlődési szakaszokat nagy lépésekben átugorva a fejlődés egy hihetetlen példájának szemtanúja lehetett az emberiség, amikor az élő állatból hirtelen élettelené vált. A szkeptikus tudósok csoportjának állítása szerint a tarhonyaföldeken elültetett tarhonyaállat bimbózásának beporzása után jött létre a mai tarhonya végleges formája. Ősi ellensége a ma már csak egy kicsit kihaltnak hitt harcicickány.

Tarhonya növény[szerkesztés]

Egyes avítt vélekedések szerint a tarhonya – növény. Gabonaféle. Magyarországon, hála a kedvező időjárásnak, a tarhonya évről évre gazdagon terem. Április végén vetik, szeptember elején aratják.

Ehhez a téveszméhez legislegtovább Gálvölgyi János, színművész és agronómus ragaszkodott, de mintegy öt (=5) évvel ezelőtt belátta, hogy a tarhonya nem a rónán, még csak nem is a mifán terem, hanem eredendően a gyúródeszkán. Egyes hunormagorok még ma is ragaszkodnak ahhoz, hogy a magyarság az őshazából hozta magával a tarhonyamagvakat, ezek száma azonban (a magoké) elenyészően csekély volt.

Turós Lukács szerint[szerkesztés]

Turós Lukács (Bp., 1907. – 1967.), szakács.
A kolozsvári New York Szálloda konyhájában volt kukta. Szakképesítése (1925) után Bukarestben a román ételek készítésmódját tanulta. Az Abbázia Kávéház éttermének szakácsa volt (1929–32), majd fél évig Párizsban működött (1933); hazatérve az Astoria Szálló éttermében, a Bellevue Étteremben, a Központi Honvéd Kórházban, a Városházi Diétás Étteremben dolgozott. Főszakácsa volt a VI., moszkvai Világifjúsági Találkozó m. küldötteinek (1957). Tanára és h. ig.-ja a Fővárosi Vendéglátóipari Szakmunkásképző Isk.-nak (1955–67). .Írt szakácskönyveket és tankönyveket. – F. m.: A mi szakácskönyvünk (Túrós Emillel, Bp., 1960,); A mai háztartás kézikönyve (Lányi Erzsébettel, Bp., 1961); Vendéglátóipari technológia (tankönyv, Schulhof Gézával, Bp., 1962); Lányok, asszonyok szakácskönyve (Bp., 1963); Mit főzzünk külföldi vendégeinknek? (Bp., 1967).
– Magy.él.lex.jav.átdolg.kiad.-ból kikanalazva és kitunkolva.

Túrós tarhonya[szerkesztés]

Közös lónak túrós (Tudjuk ám, hogy túros, csak teszteljük, hogy tetszik-e figyelni…) a tarhonyája, avagy: vegyünk egy marék reszelt tarhonyát, csenkeljük meg túróval, az egészet palickázzuk meg, és tálalhatjuk!

Csokoládés tarhonya[szerkesztés]

Az összeragadt receptlapok vagy a konyhában a tésztafőzőbe dőlt kakaó eredménye. Ínyenceknek és ízl(el)ésvesztetteknek.

Tar Honya[szerkesztés]

Börtöntöltelék.

A gyógyszerészek ajánlásával[szerkesztés]

Krumplis tarhonya debreceni kolbásszal.

Öhöm (vagy ühüm)[szerkesztés]

A szalonnát apró kockákra vágja az ember. Bográcsban félig kiolvasztja. Sárgára pirítja rajta a tarhonyát, majd az apróra vágott hagymát is. Meghinti paprikával, beledobja a felkockázott krumplit. Felönti annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Puhára főzi. Odaadja a kutyának.

Böhöm[szerkesztés]

A fent olvasható elkészítési módot rendkívül szeretik Vietnámban. Csak ott a Töltött kedvenc (azaz Bö-Höm) nevű étel előkészítéseként ismerik.
A jóérzés és az Unciklopédikus Gyomor Egyesület (UGYE) tiltja, hogy az étek elkészítését itt folytassuk. Egyébiránt a recept leírásakor semmilyen állatot (kutyát, harcicickányt és mezei tarhonyát) nem bántalmaztunk. Emiatt éhen is halt 18 fő, a román–magyar határon átcsempészett, vietnámi illetőségű személy.

Belső(ség)-hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Tarhonya témáról.