Szerkesztő:Hidiraaaa/Rendező pályaudvar

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Üdv, Hidiraaaa rendező pályaudvarára jutottál.
A rendező pályaudvar félkész cikkek tárolására, cafatjainak elrejtésére szolgál, illetve ha Hidiraaaa főlapjáról tévedtél ide, akkor valószínűleg az itt található irányító linkeket szeretnéd látni. Ha ez valóban így van, akkor gyorsan haladj tovább, ugyanis egy rendező pályaudvaron nem szokás sokáig várakozni. Ez itt kérem a "műhely".

Hidiraaaa lapok:
Hidiraaaä wikipédia
Hidiraaaa wiki commons
Hidiraaaa vitái
Hidiraaaa régi vitái
Próbalap
További kellemes utazást kívánunk.
Godorf Cologne HGK-Marshalling-Yard-01.jpg
Elérhető célállomások:
Újdonságok
Bármire választ kaphatsz
Hirdetések
Bogarászni vágyóknak
Képek
Homokozó
Út az adminisztrátorokhoz - útbaigazító tábla
Segítség
Színek
Az oldal alján megtalálható sablon kategória
Beszélgető
Kezdőlap

Talán egyenlőre ennyit. Majd következik a folytatás is.

Félkész cikkeim[szerkesztés]

Itt találhatóak a félkész cikkféleségeim. Nincs valami túl sok, igaz? Hát igen, az ihlet egyszerre ömlik (általában) ki. De majd igyekszem megtölteni valami sült baromsággal...

Jelenleg a pályaudvaron várakozó szerelvények:[szerkesztés]

Görcsdeszka[szerkesztés]

Symbol opinion vote.svg.png Megjegyzés: Meg szeretném írni ezt a cikket. Még nem tudom, pontosan hogy kezdjek hozzá, de mindenképpen itt a helye. Elvégre kérték.

Kívánságszatyor Pistivel[szerkesztés]

Hop, ez már nincs itt. Aki nem hiszi, járjon utána!

Serpenyőfóbia[szerkesztés]

A téma

A serpenyőfóbia (pansartagine phobia) egy rendkívül ritka, de annál veszélyesebb, nehezen gyógyítható fóbia.

Kialakulása[szerkesztés]

A fóbia gyermekkorban alakulhat ki a leggyakrabban, de a felnőttek és az idősebb korosztály is rettentő veszélynek van kitéve. A gyermekekre elsősorban a rossz külső hatások játszák a legnagyobb veszélyforrásokat.
A sok erőszakos, (serpenyővel) verekedős film tévesen manipulálhatja a gyermek agyát, amitől tudatalatti félelmek léphetnek föl a "veszélyes" tárgytól[1]. Később ez a tudatalatt elfojtott szorongás pánikrohamokban tör a világra.
Egy másik lehetséges kialakulási mód a serpenyővel való visszaélés[2]. Bár hazánkban és a Kárpát medencében ritka, de nem példátlan eset.

Típusok[szerkesztés]

Egy régebbi serpenyő, de ugyanazzal a hatással
Rémálom

Különös, hogy ennek a fóbiának több variációja is létrejött:

Pansartagine phobia gravis A betegek főként a nehezebb, öntöttvas serpenyőktől félnek a legjobban.
Pansartagine phobia lux A gravis ellentetje, ezek a betegek a könnyebb, vékonyabb serpenyőktől reszketnek.
Teflon pansartagine phobia Az ebben szenvedők a teflonbevonatú serpenyőktől irtóznak. Ezt kiválthatja a teflonos serpenyők puszta látványa, de akár a fém eszközök csikorgásának hangja a serpenyőn. Az érzékenyebbek akár el is ájulhatnak, ha egy felkarcolt teflonserpenyőt látnak.
Pansartagine phobia tempusminus A betegek a serpenyők épségéért és tartósságáért aggódnak. Gyűlölik a fanyelű serpenyőket, és mentális fájdalmat okoz nekik a fém eszközök karistolása a serpenyőn.

A kételkedők megkérdőjelezik, hogy egyértelműen ide tartozik-e ez a fóbia, lévén ez nem a serpenyőtől való félelem, azonban a tudomány jelenlegi álláspontja egyértelműen ide sorolja a fóbiát.

Radicitus pansartagine phobia Ezek az úgynevezett radikális serpenyőfóbiában szenvedő betegek olyannyira rettegnek a serpenyőktől, hogy amint egy ilyenhez hasonló dologgal találkoznak (például egy teniszütő), agyuk elborul, és tudatalattijuk veszi át a teljes testük felett az uralmat, ezáltal vagy rettenetes, legyőzhetetlen menekülési ösztön vagy őrült agresszió vesz rajtuk erőt. Az ilyen betegeket nagyon körülményes módon lehet csak féken tartani.
Pansartagine phobia extremis Magyar nevén a szélsőséges serpenyőfóbia. A betegek tüntetei igencsak hasonlóak a radikális serpenyőfóbiához, azzal a különbséggel, hogy ezek a betegek teljesen megőrzik tudatuk épségét a pánikroham alatt.

Tüntetei[szerkesztés]

A fóbiával küszködők rettenetesen feszültek lesznek a serpenyő puszta látványától. Ezen kívül még mindegyik alfajra jellemző a következő tünetek:

  • Serpenyőktől való távolságtartás, izzadás a serpenyő közelében
  • Az erőszakos serpenyős jelenetektől való páni félelem, elájulás
  • Ösztönszerű titkolózás
  • A rántotta, a palacsinta és más serpenyőben készült ételek kerülése.
A serpenyőfóbiában szenvedők ilyen téren meglepően kreatív kifogásokat tudnak felhozni, hogy miért nem ehetik a serpenyőben ksézült étket. A leggyakoriabbak közé tartozik a vegetárián étrend, vagy a különféle allergiák.
  • Különös ismertetőjel lehet, ha egy fóbiával szenvedő embernek a kezébe nyomunk egy serpenyőt, 95%-uk elájul.

Megelőzés[szerkesztés]

A megelőzés egyedül akkor lehetséges, amikor a fóbia kialakulóban van, legtöbbször gyerekkorban. Ha a szülők felismerik csemetéjüken a fóbiára jellemző tüntetket, azonnal forduljanak szakemberhez. Ebben a korban ugyanis a fóbia, megfelelő keretek között, de mérsékelhető és visszafogható.
Később már nehezebb a dolog. A kialakult fóbia igencsak szívós, és legrosszabb esetben akár beidegzőséssé válhat. Ebben az esetben a gyógyulásra nincs lehetőség, legfeljebb a tüntetek enyhítésére. Ha még nem rögződött a fóbia, kitartó pszichológiai ráhatással és több tonna antidepresszánssal mérsékelhetőek a tüntetek és az előfordulás. Persze a gyógyulás akár több évtizeden át is eltarthat, és a szakemberek manapság ritkaságszámba mennek, ezért áruk igencsak borsos.

A fóbia legrosszabb típusa egyértelműen a pansartagine phobia extremis. A fóbia ezen variációja sajnos teljességgel gyógyíthatatlan!


  1. Ez elsősorban Bud Spencer filmekben fordulhat elő, illetve a pont ezt a korosztályt megcélzó Aranyhaj című film is igencsak veszélyes lehet.
  2. Bármit is jelentsen ez.

Exkacsa[szerkesztés]

Az exkacsa egy szárnyas madár, a közönséges kacsa egy nagyon közeli rokona. Sokan úgy gyanítják, hogy az exkacsa korábban a kacsa egyik mutációja volt, és ebből fejlődött ki a faj.

Jellemzőik[szerkesztés]

Az exkacsák olyannyira hasonlítanak a kacsákra, hogy hozzá nem értő, de akár zöldfülű ornitológus szem is kacsáknak mondaná, így jellemzőik is pontosan megeggyeznek a kacsáéval.

Elterjedésük[szerkesztés]

Egykor a kacsák mellett éltek békésen egyazon élőhelyeken, viszont azok a kegyetlen és szörnyűséges vadászok elkergették őket légpuskával, így más terültekre kellett költözniük. Ez annak köszönhető, hogy az exkacsák rejtőzködőképessége rendkívül csekély, míg a normális kacsák rendkívül jók benne. Így amikor kacsát pillantunk meg a tavon, a folyón, akkor valószínűleg exkacsákat látunk, ugyanis a közönséges kacsa olyan jól el tud bújni, hogy emberi szem aligha képes észrevenni őket. Nyilván a vadászok sem voltak ezzel máshogy.

Epervonalak[szerkesztés]

Az epervonalak olyan, a földgömbön végigfutó vonalak, amelyek speciális tulajdonságokkal bírnak. Hasonlóak a csakravonalakhoz, azonban ezek nem azok.

Jellemzőik[szerkesztés]

Az epervonalak hihetetlenül vékony átmérővel, vastagsággal rendelkeznek, mindössze 30 cm a keresztmetszetük. Az epervonalak elhelyezkedését onnan lehet felismerni, hogy átsétálva rajtuk kellemes eperillatot érzünk egy pillanatig.

Hatása[szerkesztés]

Jelenlegi hatása még kutatások alatt áll, de valószínűsítető, hogy a vonalak mentén előszeretettel ültetnek epret, illetve nagyobb valószínűséggel termesztenek epret a termőföldeken, mint máshol. Ezenfelül az eperillat jótékonyan hat az idegrendszerre és serkenti a tudatalatti agyműködést. Kutatások bebizonyították, hogy az epervonalak mentén elhelyezkedő iskolák tanulói jobban teljesítenek a versenyeken is.

Mellékhatásai[szerkesztés]

Az epervonalaknak ezeddig csekély számú mellékhatása bizonyított. Mellékhatásai közé tartozik az eper természetellenesen gyakori megkívánása, az étvágytalanság, és az elbóbiskolás.

A tizenkét pettyes mutáns[szerkesztés]

Szintén tovarobogott már. Jelenleg itt vesztegel.

Szlötyi[szerkesztés]

A szlötyis vonat már elhagyta a rendező pályaudvart. Az elkésett betűknek kéretik utána menni...

Dió[szerkesztés]

Ide ment valahová... De kit érdekel?!

Toalett filozófia[szerkesztés]

Kigördült a rendező pályaudvarból. Új elhelyezkedése itt található. A szükséges formalitás után eltüntetjük a nyomokat, hogy ez valaha itt járt volna.