Szókratészi módszer

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„Minden ember halandó. Szókratész ember. Minden ember Szókratész.”

~ Woody Allen

A szókratészi módszer egyike a modern tudományos laboratóriumokban kifejlesztett és kísérletileg tesztelt CDLM (e. "cédéelem"; ti. common-day life management, azaz "mindennapi életmenedzselés") technikáknak, azon belül is a Hogyan ne csináljunk semmit? kérdésre adott válaszcsoport konkrét programját adja. Kifejlesztője Dr. Slendrian Nechinald Faule-lite amerikai pszichológós; bár egyesek szerint már Iózanparasztiész ókori filológós is felvetette.

A módszer lényege[szerkesztés]

A módszer lényege, amiről elnevezését is nyerte, hogy magasról teszünk (népiesen: tészünk) minden szó(k)ra, amit bárki mond nekünk [1]. A módszer lényege a teljes flegmatizmus elérése, ami a keleti miszticizmus zen-nirvána állapotával rokon agytevékenység, illetve agy-nemtevékenység. Egyfajta kellemes, mások közléseitől való abszolút elvonatkoztatási állapotot kell elérnünk, ami a süketség szervi okok miatti kommunikációs defektjével ekvivalens. Statisztikák szerint ebben az állapotban 90%-kal kevesebb kellemetlenség éri a felhasználót, mint a hagyományos elmeállapotok bármelyikében. Ezt még a technika ellenzői is elismerik, bár kifogásaik szerint ezen balesetek, igaz, csak átlagosan; mintegy 50%-kal súlyosabbak, mint a technika nemhasználata közben előforduló hagyományos balesetek. Látható: matematikailag még így is egyértelműen megéri a technika alkalmazása.

Konkrét példák[szerkesztés]

Ha például egy megfáradt, idős hölgy megkéri, adja ÖN át neki a helyet a villamoson, ezt természetesen a világért se tegye meg. Lelki harmóniánk kockáztatása nem éri meg, hogy az ellenséges környezet behatásait egyáltalán válaszra méltassuk. Még csak ne is intsen, hogy kösz nem, nem áll fel. Semmit ne csináljon. Arca rezdüléseit is igyekezzen visszafogni, de nem mutassa a világért se, hogy visszafogja. Később, ha megszokjuk az állapotot, a technika automatizmussá válik, de a kezdeti esetekben okozhat nehézségeket, és így teljes megvalósítása persze időt igényel. Vannak született tehetségek, de néhány embernél szükséges a technika kezdeti begyakorlása, a vegetetív és a szellemi összhang teljes eléréséhez. De megéri.

Gondok a technikával[szerkesztés]

Ha a technika alkalmazóivá vált, sok esetben megkérdezhetik Öntől, hogy mi van, megsüketült, vagy hogy megkukult? Természetesen válaszra se méltassa az ilyen naiv, tolakodó felvetéseket. Ön szuverén, autonóm személyiség, joga van bármely, az intim szférákba hatoló kérdésre szó nélkül megtagadni a választ.

Némely személy agresszívvá válhat, ha a technika alkalmazását tapasztalja. Az ilyen agresszív személyiségjegyekkel rendelkező, tapintatlan frátert nyugodtan üsse agyon egy magánál e célra tartott bunkóval, vagy fújja le gázsprével. Önnek ehhez joga van, hiszen az illető megsértette az Ön magánélethez való jogát és alkotmányos véleménynemnyilvánítási szabadságát.

Egyéb[szerkesztés]

A szókratészi módszer konfliktusmegoldásra használatos. Ha nincs konfliktushelyzet, akkor Ön úgy is dönthet, eltérhet a technika alkalmazásától. Ez esetben célszerű környezetével megismertetni a technika alapelemeit és tréningünk elérhetőségét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vö. "teszek rá!" (biz.): "nem törődöm vele!" v. "nem érdekel!" A félreértések elkerülése végett: a módszernek és nevének semmi köze Szókratész ókori filozófushoz!