Szélhámossági marker

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?


A szélhámossági marker, mint olyan.

Az üzleti életben sokezer éve alkalmaznak egyszerű ökölszabályokat annak felismerésére, hogy az ellenérdekű üzletfél részéről nem valamilyen átverési kísérletnek vagyunk-e éppen alanyai? A mai globalizált üzleti világban, amikor az üzletfelek sokszor sosem találkoztak, a jelentősége nagy. Egyszerűség kedvéért leszűkítjük a markerek (jelzők) körét az egymás közötti üzleti kommunikáció jeleire (bár a valóságban a körük ennél jóval szélesebb, csak speciális üzleti ismeretekkel fedezhető fel).

Szintaktikus szélhámossági markerek[szerkesztés]

Ezek egy bizonyos szó ill. kifejezés felbukkanása esetén jelzik a szélhámosságot.

A fenntartható[szerkesztés]

Semmi sem "fenntartható", a Föld éves pályája sem önmagába visszatérő, "fenntartható" pálya ... de a Nap is kihűl pármilliárd év múlva.

A „Towards An Ecologically Sustainable Growth Society” című, sok kiadást megért pamflet a skálák manipulálásával ökológiailag fenntartható növekedés létét "bizonyítja". Bár ezt az első (1972) megjelenéskor szinte azonnal megcáfolták gondolkodó közgazdászok, ez a képtelen gondolat azóta is kísért: először a növekedés helyett "fejlődés"-t írtak (mintha ettől kevésbé lenne képtelen a véges rendszeren belüli végtelen növekedés enyhén szólva ütődött ideája), ... pár éve pedig mindenfajta egyébre is alkalmazzák. Elrettentő példája napjainkban (2009) a brit kormánynak a "fenntartható városok" címen elhíresült programja, amely városokban elektromos meghajtású (vagyis a normál üzemanyagoknál kétszer-háromszor nagyobb üvegház-hatást keltő villamosáram-üzemű) autók fognak közlekedni.

A hulladék[szerkesztés]

Főként, ha a „szelektív” szó társul hozzá, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nagy humbug az egész. Azért, mert a szelektív hulladék igazából öncélúan válogatott szemetet jelöl, magyarán, hogy a kihelyező személy határozza meg, mi az a szelektív hulladék. A többiek véleménye (és szemete) nem számít... Nézzünk hátra, ott nő a szeméthalom!

A klímaváltozás[szerkesztés]

A hűtőbe vagy a sütőbe települt szóvivő erre apellálása esetén kezdjünk szélhámosságra gyanakodni.

A konvencionális szélhámossági markerek[szerkesztés]

Ingyen[szerkesztés]

Csak az idvesség van ingyen, szokták volt mondani, így mindennek ára van. Még akkor is, ha akciós. Biztos a becsapás, hacsak nem az idvességet akarják nekünk adni, de az embertől még az is kitelik, hogy azt se adná ingyen!

Ajándék[szerkesztés]

Általánosan helyes az a szülői intelem, miszerint a gyermek idegenektől ne fogadjon el semmilyen ún. ajándékot. Sajnálatosan ezt a szemléletmódot a felnőtté váló gyerekek gyakran elfelejtik, így beleesnek a jól hangzó, ajándékot ígérő szélhámosok csapdájába. Alapvető tény, miszerint mindenért meg kell dolgozni, és hogy ajándékot csak a közeli hozzátartozók, szerettek és barátok irányából szabad elfogadni, és azt is csak ünnepnapokon (születésnap, névnap, évforduló, karácsony stb.), mert csak az önzetlen és nyereségvágy-mentes[1] – természetesen a rokon, barát ismeretének tekintetében. Ha történetesen a hozzánk közelálló a szélhámos, akkor rá nézve is írottak eme terhelő sorok!

Ön nyert[szerkesztés]

Ez már önmagában is releváns marker, annak ellenére – paradox módon –, hogy tartalmaz igazságot. „Ön nyert” – igaz, ezeket tekintve: tapasztalat, időcsökkenés, szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése, betekintés az „egy nyerészeti egységgel szegényebbek lettünk” tagjainak sorába stb. De semmiképpen sem jelent anyagi vagy eszmei fölénybeli nyereséget.

Symbol opinion vote.png Megjegyzés: Ez a deklarátum csak abban az esetben jár anyagi és/vagy eszmei fölénybeli nyereséggel, ha Ön az „Ön nyert!” feliratú felhívást figyelmen kívül hagyja.

Árleszállítás[szerkesztés]

Bár a valóságos üzleti gyakorlatban előfordul szezonális árleszállítás, többnyire szezon nélküli alkalmazását tapasztaljuk. Ráadásul a szezonális árleszállítás is a szezonban érvényesített túl magas árakkal elért árbevétel terhére történik, tehát szó sincs arról, hogy a kereskedő "ráfizetne" az árleszállításra, ennélfogva a vásárló sem járhat jól vele.

Egyet fizet, kettőt kap[szerkesztés]

Amiből nem jó: a pofon. Aminek nincs értelme: ügyvéd. (Egy is börtönbe tud minket juttatni, minek kettő?) A jól bevált és működő szlogent így csak hipermakettekben szokták volt alkalmazni. A valóság: egyet fizetünk, de egyet sem kapunk, mert csak egy volt, és azt is megvásárolta az előttünk álló. Vagy nincs rajta vonalkód.

Szemantikus szélhámossági markerek[szerkesztés]

Ezek esetében nem kifejezés-függő a marker, hanem a szövegkörnyezet dönti el, miről is van szó?

A környezetvédelem oldalán állók[szerkesztés]

Mondani mindent lehet, de a hazugot leleplezik a tettei, mondták már az ókori görögök is. Ha valaki "Levegő Munkacsoport" nevet vesz fel, környezetvédőnek nevezi magát ... de Magyarország elsőszámú környezetrombolóját, a MOL-t környezetvédő kitüntetéssel illeti, azt a tette leleplezte. ...

Az energia-hatékonyság köre[szerkesztés]

Mint minden új, ez is úgy vonzza a szélhámosságot, mint méz a legyet.

Az energia-hatékonyság közgazdasági értelemben annak a társadalmilag hasznos értéknek (terméknek vagy szolgáltatásnak) a mennyisége, amely egységnyi megtermelt energiából van előállítva, egysége például USD/GJ (dollár per gigazsul). Globálisan ez az érték hosszú idő óta állandó, 90 USD/GJ ... holott ahhoz, hogy ne legyen túlzott üvegházhatás, ahhoz legalább 116 ... 117 USD/GJ értéket kellene előállítanunk. Más szóval: ahhoz, hogy leállítsuk a globális felmelegedést, erősen növelnünk kell az energia-hatékonyságot.

Csakhogy az energia-hatékonyság és a profit-hatékonyság egymással ellentétes kategóriák: ha az egyiket növeljük, a másik szükségszerűen csökken ... és fordítva. Például ha 25 USD/GJ energia-hatékonyságú távfűtést felváltunk 8 500-9 000 USD/GJ energia-hatékonyságú tüzifa-fűtéssel (ahol a tüzifát kézzel termeltük ki és igáslóval szállítottuk, csupán a kályha amortizációjában jelenik meg minimális termelt energia), akkor a távfűtés 8 % körüli profit-hatékonysága helyett a tüzifa 0-1 % körüli profit-hatékonyságát produkáljuk.

Ha nem hagyunk fel a profit-hatékonyság túlzott növelésével, akkor csökkentjük az energia-hatékonyságot. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy a kettőnek egyszerre történő emelését emlegetik, vagy csak általánosságban szónokolnak róla, ami természetesen szélhámosság.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Nem szólunk itt a családon belüli nyereségvágyról – házimunka elvégzése kontra szex; aranyóra kontra pénzkérelem; bunda kontra hűtlenség elnézése stb.