Svájcinémet

Az Unciklopédiából

A svájcinémet egy nyelvjáráscsoport elnevezése. 21 nyelvjárás tartozik hozzá, mindegyiket más-más svájci kantonban beszélnek. A többi kantonban pedig franciául, olaszul ill. rétórománul is beszélnek.

A nyelvjárások között nagyok az eltérések – olyan nagyok, hogy egy svájci nem megérti a szomszéd nyelvjárást. Nem is tudjuk, ha a nyelvjárások így fejlődtek, vagy ha ezer évvel ezelőtt létrehozták, hogy a svájciak ne érthessék egymást.

Eltérések a sztenderd némettől[szerkesztés]

  • A német magánhangzók diftongussá változnak, például a német -ü- azzá lehet svájcinémet nyelvjáráson: -üe, üee, üeee, üüe, üüee, üüeee, üüüe, üüüee, üüüeee, üä, üää, üäää, üüä, üüää, üüäää, üüüä, üüüää, üüüäää, üöä, üöe, üöeä- (az attól függ, melyik kantonról van szó).
  • A német -au-, -ei-, -eu- egy magánhangzóvá vált, de persze mindegyiknek 21 változata van.
  • Ahol németül -k- áll, ott svájcinémetül -ch, chh, chhh, cch, cchh, cchhh, ccch, ccchh, ccchhh, kch, kchh, kchhh, kcch, kcchh, kcchhh, kccch, kccchh, kccchhh, kh, ckh, cckh- állhat, és természetesen a kantontól függ.
  • Kantononként egy-egy európai nyelv folyásolta be a nyelvjárást: így az albánnak az aargauira volt hatása, a németnek a bázelira, a magyarnak pedig a bernire, stb.

Svájc határain túl általában senki nem érti meg a svájcinémet nyelvjárásokat.

Minek is...?