Módosítások

Ne légy tökfej!

4 667 bájt hozzáadva, 2010. augusztus 5., 13:45
Ne légy tökfej! - Wiki féldrágakő be
{{wikipédia}}

{{idézet|Holló nem vájja ki holló szemét. Tökfej ne mondja másik tökfejnek, hogy tökfej.|1001 illemszabály a net világából}}
:Ha netán az alábbi féldrágakövet törölnék a Wikipédiából, akkor is - miheztartás végett - érdemes elolvasni az alábbi illemkódexet:
"'''Ne légy tökfej!''' Ha az emberek csak ezt az egy dolgot betartanák, akkor semmi szükség nem lenne a többi irányelvre. Ez egyben a '''[[Wikipédia:ne törődj a szabályokkal|ne törődj a szabályokkal]]''' szükségszerű következménye is: minden más szabály ebből indul ki.

==Alapok==
A „ne légy tökfej” felfogás az összes társadalmi tér alapvető szabálya. Minden más, egymás elviselését irányozó szabály ebből indul ki. Bár senkinek sincs hatalma arra, hogy azért tiltson ki valakit, mert „tökfej” volt (mert az maga is tökfejség lenne), ez nem azt jelenti, hogy célszerű tökfejként viselkedni — szóval, ne is légy az!

Nem definiáljuk, hogy mitől lesz valaki „tökfej”, és ez direkt van így. Ha sokan célozgatnak arra, hogy tökfej vagy, akkor talán elképzelhető, hogy most az egyszer nincs igazad.

Ha igazad van valamiben, attól az még '''nem jelenti''' azt, hogy '''nem vagy''' tökfej. A tökfejeknek lehet igazuk – de attól még továbbra is tökfejek. Ha valami tényleg lényeges mondanivalójuk van, akkor az elvész a pusztában, mert senki se szeret a tökfejekre hallgatni – és nem számít, hogy igazuk is lehet.

Tökfejnek lenni nem ugyanaz, mint bunkónak (bár a két jelenség gyakran kíséri egymást). Egy teljesen kifinomult modorú ember is lehet tökfej. Ha talán kicsit erősnek találod, hogy egy szerkesztőt a „tökfej” címkével illessünk, direkt tesszük - itt ugyanis nem a kifinomult modorról és a társas viselkedés egyéb elvárásairól van szó. Valakit nem azért tökfejeznek le, mert nem ismeri az etikett vonatkozó részeit - a probléma ennél sokkal szerteágazóbb.

==Ha valaki letökfejezett==
Ha valaki letökfejezett — pláne, ha a közösségből többen is — esetleg érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy talán igazuk lehet. Ha úgy sejted, hogy tökfej vagy, akkor a megoldás felé vezető első lépés annak kiderítése: tényleg tökfej vagyok-e? Nézz magadba – vajon miféle viselkedéseddel vívtad ki azt, hogy „letökfejeztek”. Próbálj meg változtatni a viselkedéseden és azon, ahogy formát adsz a véleményednek – például találd meg kijelentéseidben a kemény és bántó szavakat; cseréld ezeket lágyabbakra.

Őszintén nézz magadba, és vizsgáld meg a motivációidat! Azért vagy itt, hogy hozzátegyél a projekthez és javíts rajta? Vagy inkább azért, hogy a hibát keresd, népszerűsítsd a nézeteidet, vagy hogy te legyél a király? Talán valahol ott lenn, mélyen magadban, még élvezed is az összecsapás borzongását… Ettől még nem leszel rossz ember, de amikor mindenki más építeni szeretne, akkor te csak az akadály vagy. A többiek csalódottak és idegesek lesznek, az egésztől mindenkinek rossz ízű lesz a szája, a hangulat megkeseredik, és ennek az egész projekt látja kárát. Azért vagy itt, hogy hozzátegyél, vagy azért, hogy elvegyél?

Ha ez helyénvaló, akkor kérj bocsánatot azoktól, akikkel tökfej voltál. Ettől ők még nem fognak gyengének tartani – sőt, felismerik: elég erős vagy ahhoz, hogy képes legyél együttműködni, és ezért megújult tisztelettel tekintenek rád.

==Hogyan viselkedj a tökfejekkel úgy, hogy te ne legyél tökfej?==
Valakinek azt mondani, hogy „ne légy tökfej” igazából már magában is tökfejség, úgyhogy ne tedd gyakran! A letökfejezéssel csak felidegesíted a másik felet, csökkentve annak esélyét, hogy tényleg meghallgassa mondanivalódat.

A viselkedésre figyelj, ne a személyre! Pontosan fogalmazd meg, mit is szeretnél elérni, és hogyan! Pontosan fogalmazd meg azt is, hogy miért hátráltató jellegű a másik fél viselkedése! A végletekig tételezd fel a jóindulatot! Ha nem érted, hogy valaki mit mért csinált, akkor kérdezd meg! Ne kezdj el mindenhol panaszkodni, ha azt se tudod még, hova vezethet egy jóhiszemű vita! Próbáld meg megérteni a másikat, mielőtt magadat próbálnád vele megértetni!

Légy hű önmagadhoz! Ne kérdezz olyat, amire tudod a választ! Nem mondj A-t, amikor igazából B-t szeretnél mondani! Ne próbálj meg másokat valótlanságokról meggyőzni! '''Ne játszd a tökfejet egy másik tökfejjel szemben se!'''

==Lásd még==
* [[Ne légy f*kalap!]]
* [[Ne légy bunkó!]]
* [[Ne légy ciki!]]
2 536
szerkesztés

Navigációs menü