Módosítások

Szecesszió

93 bájt törölve, 2009. május 21., 10:51
a
sortör.
{{Comment|Ålesund szecessziós stílusban újjáépült városának lakói ezúton tiltakoznak a szócikk gúnyos hangvétele ellen, mert mélyen sérti őket. <br>A további lépések érdekében felveszik a kapcsolatot a maláj kormánnyal, hogy tankokat kérjenek tőlük [[Miskolc]] elfoglalásához. Miskolc nem fél.}}
A '''szecesszió''' egy [[A mű|művészeti]] irányzat, tulajdonképpen a művészettörténeti szakkifejezés arra, amit az átlagember ''[[giccs]]nek'' hív. Maga a szó elszakadást jelent, valószínűleg a jóízléstől és a józan észtől.
A másik, vitatottabb elmélet szerint a szecessziót már két évvel a Mari nénis eset előtt feltalálta egy bizonyos [[Erős Pista|Pista]], aki eredetileg cukrász volt, de miután kirúgták, csak építészként kapott állást. Így aztán esküvői torta helyett egy épületet díszített fel, de amikor a lakók hazaértek és meglátták, mi lett a házukkal, alaposan megverték Pistát, aki ezek után [[kátyú|jó útra]] tért és elment az [[APEH]]-hoz dolgozni. Ez az elmélet sajnos nem bizonyítható, mert Pista élete végéig tagadta.
A szecesszió híres építészei közé tartozik például [[Hajós Alfréd]], aki azt hitte, hogy bármit elkövethet, mert az utókor úgyis csak arra fog emlékezni, hogy ő volt az első magyar [[alternatív olimpia|olimpikon]], és a ballépéseit majd elfelejtik. Ebben nem lett igaza. Unokája, [[Anettka|Űrhajós]] Alfréd már előrelátóbb volt és soha életében nem tervezett szecessziós épületet. Hajós építkezései nyomány alakult ki a mai Miskolc városa, legalábbis az a rész, amit úgy-ahogy modernnek lehet nevezni építkezett Miskolcon is (lásd: [[Miskolc műemlékei]]). A város ezért szecessziós, de Miskolcon még ez se ront.
==Idézetek==
''„Soha életemben nem untam még egyetlen szót sem annyira, mint azt, hogy háború, kivéve még azt a szót, hogy szecesszió.”'' – Scarlett O'Hara az ''Elfújta a szél''ben; 1992-es kiadás, 10. oldal
[[Kategória:művészet]]

Navigációs menü