Módosítások

Szecesszió

115 bájt hozzáadva, 2008. szeptember 7., 05:21
a
Se link, se kategória. Ez van ha egy wikipédista jön szerkeszteni. Amatőrök. :)
A '''szecesszió''' egy [[A mű|művészeti ]] irányzat, tulajdonképpen a művészettörténeti szakkifejezés arra, amit az átlagember ''giccs''nek hív. Maga a szó elszakadást jelent, valószínűleg a jóízléstől és a józan észtől.
A szecesszió eredetéről kétféle elmélet maradt fenn. Az egyik szerint az első szecessziós épület úgy keletkezett, hogy a félig vak Mari néni, amikor a háza homlokzatát restauráltatta, az eredeti tervek helyett véletlenül a hímzésmintáit adta oda az építésznek. A giccses-virágmintás homlokzat aztán sok olyannak megtetszett, aki inkább [[a sör|sörözni ]] ment, amikor a jó ízlést osztogatták; ennek köszönheti létezését a Cifra palota és a kiskunfélegyházi kiskunfélegyvárosháza is.
A másik, vitatottabb elmélet szerint a szecessziót már két évvel a Mari nénis eset előtt feltalálta egy bizonyos [[Erős Pista|Pista]], aki eredetileg cukrász volt, de miután kirúgták, csak építészként kapott állást. Így aztán esküvői torta helyett egy épületet díszített fel, de amikor a lakók hazaértek és meglátták, mi lett a házukkal, alaposan megverték Pistát, aki ezek után [[kátyú|jó útra ]] tért és elment az [[APEH]]-hoz dolgozni. Ez az elmélet sajnos nem bizonyítható, mert Pista élete végéig tagadta.
A szecesszió híres építészei közé tartozik például [[Hajós Alfréd]], aki azt hitte, hogy bármit elkövethet, mert az utókor úgyis csak arra fog emlékezni, hogy ő volt az első magyar [[alternatív olimpia|olimpikon]], és a ballépéseit majd elfelejtik. Ebben nem lett igaza. Unokája, [[Anettka|Űrhajós ]] Alfréd már előrelátóbb volt és soha életében nem tervezett szecessziós épületet.
==Idézetek==
''„Soha életemben nem untam még egyetlen szót sem annyira, mint azt, hogy háború, kivéve még azt a szót, hogy szecesszió.”'' – Scarlett O'Hara az ''Elfújta a szél''ben; 1992-es kiadás, 10. oldal
[[Kategória:művészet]]

Navigációs menü