Sopron

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hogyan süssünk császári sast soprongyi módra? Figyeljük meg a torony csúcsát!
Benzinkút, miután egy soproni nő pár perccel ezelőtt itt tankolt.

Bevezető[szerkesztés]

Az önkéntes tűzoltók gyakorlatoztak egy kicsit. A lőszerraktárban.
Parkoló soprongyi jármű. Teljesen szokványos.[1]

Sopron majdnem a teljes fertő szélén álló város, valahol a Kisalföldön. Latin neve Scarbantia Iulia. Tudva, hogy a scar angolul sebhelyet jelent, kikövetkeztethetjük, hogy Sopron őslakói sebhelyesek voltak.[2] A kereskedők és utazók által ráragasztott gúnyneve Ellipticum volt, amit jellegzetes ellipszis alakú utcái után kapott.

Történelem[szerkesztés]

Rómaiak[szerkesztés]

A rómaiak természetesen itt is felverték sátraikat, de nem érezhették magukat valami túl jól, mert csak csontok, fibulák, és kardok maradtak utánuk. Napjainkban is élő rómait például már egyet sem találunk a környéken. A lakosság összetételét tekintve megállapíthatjuk, hogy nem harcoló egységek, hanem kiszolgált veteránok telepedtek le a város területén.[3]

A korra jellemző építészeti megoldás az úgynevezett velencei stílusú épület volt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy kiválasztották a környék legmocsarasabb területét, aztán cölöpökre épült házakat húztak fel a kellős közepére, bevontattak pár gondolát a sárba, és várták az idegenforgalmat.

Barbárok[szerkesztés]

Honfoglalás[szerkesztés]

Sopron megyéjét Súroló vezér kapta meg. Ma már a feledés homálya fedi, hogy mivel haragította magára a vezéregyéniséget, amiért ezt a mocsaras területet kapta.

Törökök[szerkesztés]

A várfalak[szerkesztés]

Sopronban feltűnően sok kapu szakította meg a várfalat.( Halász-kapu, Kínai-kapu, Szélmalom-kapu, Lyukas-kapu. ) Legalábbis a történészek így gondolják. A valóság azonban az, hogy ezeken a helyeken egész egyszerűen fel sem építették a falat.

Soprongyok és soproniták[szerkesztés]

A leghűségesebb város[szerkesztés]

A város lakói egyszer kaptak lehetőséget népszavazásra, de elszúrták. Akkoriban viszont jó ötletnek tűnt, és a hazaiaktól megkapták a leghűségesebb város címet. Ma már tudjuk, hogy balekok voltak. Már rég a burgenlandi életszínvonalon élnének.

Tűztorony[szerkesztés]

A települések többségében a víz kevés, és ezért víztornyokat építettek. Sopron kilóg a sorból. Ebben a városban valaha a tűzből volt kevés, ezért a folyamatos tűzellátás érdekében építettek egy tűztornyot a tűz tárolására.

A tűztoronyban teljesítettek szolgálatot a fáklyaíjászok, vagy más néven a lámpagyújtogatók. A földi egység végezte a köztéri lámpaoszlopok éghető anyagokkal való ellátását, míg a toronyegység tagjai az est leszálltával kilőttek egy-egy lángoló nyilat valamennyi lámpaoszlopra. Ez a gyakorlat egy minimális emberveszteség[4] mellett egészen a gázlámpák korszakáig tartott. Néhány robbanás után a tűztorony állománya új feladatot kapott: a hagyományőrző lámpagyújtók által okozott tűzvészeket kellett kiszúrniuk a magasból.

Látnivalók[szerkesztés]

Elkerülendő látnivalók (nemlátnivalók)[szerkesztés]

Storno-ház[szerkesztés]

Sopron az adóelkerülők Mekkája. A Storno-házban stornózott számlákat láthatunk a kora római kortól kezdve egészen a 2029-es évekig.[6]

A Fertő[szerkesztés]

Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Na, ilyet nem látsz Miskolcon! Ott már rég kilopták volna belőle a benzint...
  2. A városalapító pedig maga Sebhelyes Júlia.
  3. Ez részben magyarázatot ad a magas halandóságra.
  4. Pár rossz időben rossz helyen tartózkodó gyanútlan járókelő áldozatul esett ennek a technikának. Erre a bal szemükből kiálló füstölgő nyílvesszőkből következtettek a(z aznap este) szerencsésebb polgárok.
  5. Innen bitang messze van...
  6. Adócsalásnál már olyan mindegy az évszám...


Obracający się świat.gif
Ez a szócikk abban segít, hogy idegen helyen járva könnyebben eltévedj, a helyiek kiraboljanak, ellopják a kocsidat, megfőzzék és/vagy megerőszakolják a kutyádat, aztán pedig lelőjenek egy sikátorban. Mint egy kutyát.
Obracający się świat.gif