Somogyország

Az Unciklopédiából
Somogyország
Somogyország lobogója Somogyország címere
Mottó: Balaton gyöngye.
Nemzeti Himnusz
Somoggyal van Istenünk!
Főváros Kaposvár
Államfőfő Sylvester Schmidt
Kormányfő Elisabeth Weiss
Hivatalos nyelv német, magyar
Vallás római katolikus, evangélikus, református
Nemzeti valuta euró
Független 1918 - trianoni békeszerződés által
Gazdasága Mezőgazdaság, idegenforgalom
GDP per fő 42.640 EUR
Népesség 420.000 fő (2020)
Iskolázottság aránya 100%
Internet hozzáférés A háztartások 500%-ban van

Somogyország (németül: Schomodei), vagy Somogy Köztársaság, egy állam Közép-Európában, amelyet északról a Balaton, keletről Magyarország, délről Szlavónia, nyugatról pedig Ausztria határol. Fővárosa, politikai és gazdasági központja Kaposvár (németül: Ruppertsburg). A Balaton egész déli partját magáénak tudhatja, és olyan városokkal rendelkezik, mint Siófok, Fonyód, Balatonboglár, Balatonföldvár és Zamárdi. Jelentős mezőgazdasági ország.

Története[szerkesztés]

Somogyország eredetileg Koppány vezér autonóm területe volt, ami a Balatontól délre terjedt ki. Legdélibb területe valahol Szlavóniában, a mostani Horvátországban lehetett. Somogyország függetlenségét Szent István fejedelem elismerte volna, ha Koppány ígéretének megfelelően nem a bizánci kereszténységet veszi fel és terjeszti szét a tartományban, de Koppány nagyobb ambíciókat dédelgetett.

Koppány a teljes magyar nép és nem kizárólag a somogyiak fejedelme akart lenni, éppen ezért sereget verbuvált magának és Somogyországból betört a Balaton északi felére, de mielőtt elérte volna Veszprémet a leánykérő seregével, Vicellin István patrónusa vereséget mért rá. A csata után Koppányt kivégezték, Somogyországot pedig áttérítették a római kereszténységre.

A 15. században a térségben számos építkezést hajtottak végre. Kiépült Kaposvár (Ruppertsburg) középkori belvárosa, továbbá Fuk (mostani Siófok) belvárosa és kikötője is megépült. A 16. században a törökök előrenyomulása sikertelen volt. A Magyar Királyság serege megállította őket Mohácsnál, ezzel megakadályozva a törökök bejutását Nyugat-Európába. A 17.- 18. században érkező németeket egész tömböt alkottak a vármegyében, ezzel pedig etnikailag első helyen voltak. Az I. világháború kitörése során a megyét sokszor elfoglalták a horvátok, és a szerbek. 1918-ban a trianoni békeszerződés miatt Somogyország a nagy németnemzetiség miatt, kivált a Magyar Királyságból, ezzel létrehozva független államát. 1940-ben a törpeállamot a tengely hatalmak mellett álló Szlavónia támadta meg, ezzel pedig Somogyország (vagy Schomodei), belépett a szövetségesek oldalára. 1945-ben mikor véget ért a II. világháború, Somogyország megkapta Szlavónia területének észak-nyugati részét.

1995-ben a törpeállam belépett az EU-ba, 2001-ben pedig Euró valutára váltott. Somogyország hatalmas fejlődésen ment keresztül. A német lakosság miatt, minden egyes település rendezett, tiszta és karbantartott. Gyakran hívják a területet "kis Ausztriának".