Simagöröngyös

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Simagöröngyös Miskolc és Bázakerettye között félúton megbúvó parányi település, amely az elmúlt években ugyan virágzásnak indult, azonban szakértők szerint beporzására mindezidáig nem került sor. A legutóbbi népszámláláskor lakossága 145 + 1/2 fő volt (az ingázókat csak 1/2 főnek számolták), mely lakosság munkaképes részének fő alkalmazója az Ehető Zöldségek Kertészeti Élelmiszeripari Szövetsége (EZKÉSZ).

Felépítés: Simagöröngyös térképe nagymértékű hasonlatosságot mutat egy alaposan becsicsonkázott pók által félig sem létrehozott hálóhoz, mindazonáltal eltévedni nem könnyű, ugyanis van két Fő utca, három Kisfaludy utca, két Kossuth Lajos utca, és négy, egymást keresztező Petőfi tér, egy templom, és a kiskocsma, ahová Ferkóék szoktak lejárni minden másnap délután hat körül.

Gazdaság: Amint azt a mellékelt döbbenetes grafikon szemlélteti, a 2006-os esztendő valóságos robbanást hozott Simagöröngyös internet-ellátottságában:

Sima internet.jpg

Ugyancsak felfelé ível Simagöröngyös turisztikai vonzereje is, elsősorban az egyik Petőfi téren elhelyezett Ady Endre lovasszobornak köszönhetően, amely alá a csintalan szobrász parányi lócitromokat is faragott gránitból.

Az elmúlt években a helyi őstermelők egyre inkább kiszolgáltatottá váltak az EZKÉSZ által alkalmazott szelektív felvásárlási stratégiának, melynek keretében a cég igyekezett rávenni a kistermelőket az általa favorizált termékek előállítására. Sajnos az EZKÉSZ által leginkább igényelt termékek (narancs, kókuszdió, datolya) előállítása meghaladja helyi technológiai, és mezőgazdasági lehetőségeket.

Info: régebben Simagöröngyös vonattal volt megközelíthető. Ma már csak hajóhintán.