Simabálna

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Helyesen: símabálna

ld.: Brehm Összes

Whale Invasion.JPG

Ez a hatalmas vízi emlős elérheti akár a 18 méteres testhosszt. Tengeri kolosszusnak is nevezhetjük hatalmas méretei miatt. Teste lekerekített, melluszonyaival szívesen csapkodja a vízfelszínt. Hatalmas fején bőrkeménykedések találhatók. Az újszülötteken ezek a keményedések még nem láthatók. De már megvannak, melyekben kacslábú rákok, férgek és bálnatetvek élnek. Emiatt rendkívül változatos a színük: fehér, sárga, rózsaszín vagy narancsvörös. A déli simabálna a nyílt tengerek szereti, csak ritkán távolodik el kedvelt élőhelyéről. Van egy faj, amely külsőre teljesen ugyanolyan, mint a déli simabálna, annyi különbséggel, hogy ez a Földünk északi vizeiben él – ez az északi simabálna.

A simabálna úszás közben néha merőlegesen kiemeli a vízből farokúszóját, így mint egy vitorla, engedi, hogy a szél sodorja a vízben. Amikor egy bizonyos távolságig eljutott, visszaúszik oda, ahonnan indult és ismételi az egészet. Szemmel láthatólag élvezi a „vitorlázást”.

Régebben a bálnavadászok úgy tartották, a simabálnát a legkönnyebb elejteni, higy (?)[1] szeret partközelben úszni. Így egyszerű megközelíteni is, a levadászott állat elhalt szírai (?) miatt lebeg a felszínen, ezért a partra vinni is könnyebb. A sok vadászatt (sic!) [2] miatt a simabálna veszélyeztetett állatfajtává vált, de szerencsére 1937 óta törvény szabályozza (?)[3].


Szerk. megj.:

Habozás és változtatás nélkül lenyúlva a Wikipédiából.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Jóvanna!
  2. Haggyámá!
  3. Nemmekmontam?!?!