Raul Julia

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Piszkosul résen kell lennünk, mert például a Wikipédiában az ilyesmit valaki mindig rendbeteszi.

Raul Julia

Teljes nevén Raúl Rafael Juliá Y Arcelay. Élete rövid ideig 1940 március 9 - 1994 oktober 24.-éig tartott. Ő egy Golden Globe díj győztes színész, egyenesen Puerto Rico-bol. Sok éven keresztül élt és dolgozott az Egyesült Államokban. A karriere képernyőt és színpaot hidalt át. Játszott drámai, komikus és zenés szerepeket színházban, filmben és televízióban. Komplexumával közönségeket hívott ki és bűvölte el előadásával.


Gyermekkor
Raúl Rafael Carlos Juliá y Arcelay 1940 március 9-én San Juan Floral Park alosztályánál született. Ő volt a legöregebb négy testvér és nővér; a testvére, Carlos Rafael, meghalt egy 1960-as személygépkocsibalesetben. Az anyja egy olyan mezzoszoprán volt, aki elhagyott egy potenciális pályafutást énekesként, amikor összeházasodott Juliá apjával. Néhány rokon az apja oldalán részidős zenész volt.
Raúl apja volt La Cueva Del Chicken Inn-nek, egy San Juanban levő étteremnek, az az alapítója, amit egy kapuként használt hogy az 1950-es évek közepe folyamán pizzát és sült csirkét hozzon be a Puerto Rican szakácsművészetbe. Azt modellezték, miután egy hasonló étterem Madridban, Spanyolország, 'a la canasta' módjára hívta La Cueva de Luis Candelast, akinek a sült csirkéjét, (mély-sült) volt legendás. Másfelől felbérelte egy olasz szakácsnak New York Cityben azt, aki Puerto Rican szájpadlásoknak készíthetne elő hiteles olasz pizzát.
Az ifjúságán keresztül az apja üzletének a sikere biztosított fiatal Raúlnek való kiváló iskolázását és a testvéreiét és nővéreiét. Befejezte a középiskolai tanulmányait a helyi Colegio San Ignacio de Loyolánál és volt egy szigorú jezsuitaneveltetése; Rubén Berríos jövőbeli Puerto Ricó-i profi-függetlenség-vezető egy osztálytárs és meghitt barát volt. Egy év eltelte után a Fordham Universitynél, és a testvére halálának közvetett következményeként, visszatért Puerto Ricóhoz és a Puerto Ricói Egyetemre járt, ahol ő Phi Sigma Alpha tagje volt és diplomát szerzett egy agglegénynek Artsban.


Karrier
Juliá korán színjátszást fedezett fel a tudományos karrierében miközben egy első fokban betöltött szereppel kezdődött. Attól fogva az ez volt, azt mondta Cigar Aficionadónak, hogy a magazin 1993, amit tudtam ott, nekem a színházról valami különleges volt a rendszeres valóságon túl valami, valami, amibe be tudtam jutni, és túlszárnyal és magamat kivéve valamivé válik. Mélyen drámában és művészetklubokban volt érintett a középiskolai éveiben, és ráadásul Rodrigo szerepét játszotta Othellóban egy helyi színházi előadásnál.Egy ideig ő Puerto Rican televízión volt egy játékbemutató-gazda és tinédzserprogram-gazda szintén.
Diplomázáson főiskoláról Juliá egy a szülei kívánságai és a sajátja közötti nehéz választással szembenéztek. Azt akarták tőle, hogy maradjon Puerto Ricóban és folytatódjon jogi fakultásra. Szintén megmutatták azt a nagybácsijai voltak egy elmegyógyintézet tulajdonosai, és azok voltak, hogy doktorként sikert szavatolhatott volna. Üldözni akart egy színjátszáskarriert.Végül mint annyira sok törekvő színész 1964-ben elindult New York Citybe miközben megkérte a szüleit, hogy pénzeljék bármilyen színjátszásnak a tandíjait, amit azok az osztályok, amiket lehet, hogy vesz amíg telemarketer. Juliá különféle alkalmi munkákon, köztük az áruló töltőtollakon és kiszolgáláson keresztül, támogatja magát, hamarosan elkezdtek miközben Wynn Handmannel drámát tanultak, csak. Hamarosan munkát talált meg-Broadway színház és New Yorkban levő szabadtéri előadásoknál van Central Park.1966-ban Juliá elkezdett Joseph Papp színházi impresszárióval és a New York Shakespeare Festivallal dolgozni. Hitelt adott a nemrég fejlett eladásainak készségek és puszta kitartás meggyőző Papp-pal -több kísérlet után- megengedő ő szerepeket tenni Shakespeareannel, amiket talált annak a megtestesítőjének, hogy szerepeket játszott. A Shakespearean szerepei beleszámították Edmundot King Learben 1973-ba és Othello címszerepébe 1979 Juliá folytatta hogy élvezze a nagy sikert a zenés színpadon.

Szerk. megj.:

Antistub.png Habozás és változtatás nélkül lenyúlva a Wikipédiából. (Nem számítva az elütéseket, egyes helyesírási hibákat, megmégamiaszemünketbáncsa...)