Professzor-határozó

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A professzor – nem egy szakma. A professzor – egy cím. Benne van minden címtárban.

Bevezető[szerkesztés]

A professzorok kategóriái az oktatásba belefeledkezett személy valamennyi fejlődési stádiumára alkalmazhatóak, így az óvónéni, tanító, tanár, matektanár, adjunktus, professzor, akadémikus, ormánybiztos, oktatási nyelvpörge szavak értelemszerűen felcserélhetőek a professzor kifejezéssel.

Lectorius amokfuticus[szerkesztés]

Régente az írásvetítők zsonglőre volt, tudománya abból állt, hogy behozott mintegy száz-kétszáz fóliát, amelyek mindegyikén nyolc-tíz mondat volt ráírva, majd egyenként feldobta őket az írásvetítőre, olyan gyorsan beszélve, hogy mindet felolvashassa, gondosan figyelve, hogy a diákok még csak épp a harmadik mondat lekörmölésénél tartanak-e. Gyakorta tart óra helyett nemzetközi telefonkonferenciákat, így a tanóra utolsó tíz percére esik csak be. Ugyanúgy kétszáz fóliával...

A modern technikának hála, ma már kivetítőt használ, és csak a távirányító gombját kell nyomogatnia, ami jelentős sebességnövekedésben nyilvánul meg.

Lectorius diabolicus[szerkesztés]

Tapasztalatlan diákok igen könnyen vicces tanárnak (Lectorius humorus) nézhetik. Egész évben igyekszik könnyed és jópofa lenni. Egészen az államvizsgáig, ahol előbújik belőle az Ördög: „Miért vannak így sorba rendezve ezek a tételek? Ezt a nyalábot áttesszük ide...”[1]

Lectorius fanaticus[szerkesztés]

Csak egy dolog van rémisztőbb a lelketlen tanárnál (Lectorius inanimus), ez pedig a lelkes tanár túlpörgetett változata. A fanatikus tanár csak a munkájának, vagyis a tanításnak él. Mindenre képes, hogy tudását legális módon a nebulók fejébe juttassa.[2]

Képes felhívni téged a diszkóban a mobilodon, hogy felhívja figyelmedet arra, hogy nemsokára kezdődik a tévében a katicabogarak nemi élete című film, és sajnos a délelőtti órán elfelejtette ezt megemlíteni.

A fanatikus tanár óráit nyugodtan lehet hallgatni akár a folyosó másik végéről is, mert az egész előadás kihallatszik, időnkénti rikoltásoktól kísérve, mint a: „EZT figyeljétek! Beledobjuk ezt az öklömnyi nátriumot a vízbe! Fantasztikus, ugye? Mekkora lyukat ütött a tetőn! Így nemcsak a tanáriban sétálgató Desireé tanárnő szoknyája alá kapunk betekintést, hanem megfigyelhetjük a Göncölszekeret is! Sőt, akár az eső mennyiségét is megmérhetjük ebben a mérőhengerben![3]

Lectorius horribilis[szerkesztés]

Lectorius humorus[szerkesztés]

Igen fejlett humorérzékkel rendelkező fajta. Általában nyelvzseni. Több nyelven beszél, ontja a szóvicceket, és az elmés megjegyzéseket. Mintapéldák:

 • „Maguk mióta ülnek itt ezen a folyosón? Lassan már emléktáblát kapnak!”
 • „Mondják Pécsett. Mondom Pécsen. Mondják Pécsett. Mondom, egye fene; legyen nektek igazatok: Pécsenett”!
 • „Bökjék már meg azt a fickót! Meghalt? Ja, csak alszik.”

Lectorius invisibilicus[szerkesztés]

Ennek a fajtának az a jellegzetessége, hogy sohasem látod. Nem jön el előadást tartani, mert dolga van. Nem tart szemináriumot. Nem válaszol az emailekre. Nem küldi el az iskolának a zárthelyi kérdéseit. [4] Nem javítja ki a dolgozatokat. Nem osztályoz le. Nem ad jegyet. Szóval miatta nem tudod befejezni a féléved.

Lectorius humbugicus[szerkesztés]

Többnyire erősen kopaszodó fickó, aki még valamelyik Marx Károlyról elnevezett intézményben szerezte diplomáját.[5]

Aktívan dolgozott az üzleti életben, majd a korabeli tanúvédelmi program keretében elbújtatták egy vidéki egyetemen, hogy megtanítsa a diákoknak, hogyan kell rekordidő alatt csődbe vinni egy állami vállalatot, gazdaságot, szövetkezetet vagy alapítványt.

Különös ismertetőjele, hogy amikor nem értelmetlen töltelékmondatokat üvölt az arcodba, akkor egész egyszerűen hazudik.[6]

Órákig képes beszélni a semmiről, aminek látszólag köze van az anyaghoz, de valójában a nullához konvergál a hasznos információtartalma.

Zárthelyiken kifejezetten felhívja a figyelmed arra, hogy nem a rizsát akarja hallani, hanem a lényeget.

Fő bevételi forrása a humbug tankönyvek írása, amelyek több száz oldalon át taglalják a nagy semmit. Kiegészítő jövedelemforrása a különféle igazgatótanácsok, felügyelőbizottságok tagjaként bekaszált pénz, illetve ha mégis megszorul, felkérik minisztériumi szakértőnek.

Lectorius insurgo[szerkesztés]

A lázadó tanár. A diákok kedvence. Többnyire szakállas, kopottas ruhákban jár, társadalmi munkát, akciókat szervez, hogy az iskolának legyen új fénymásolója, szkennere, számítógépe.

Eredeti, újszerű, és hatékony oktatási módszerei vannak, emiatt az ő nebulói érik el a legjobb teljesítményt, mind a felvételiken, mind a tanulmányi versenyeken.

Tanártársai gyűlölik, és kivetik soraikból a lázadót, aki még arra is képes, hogy az udvaron tartsa meg a tanórát!

Sajnos a társadalmi elfogadottság arra kényszeríti, hogy hamar elhagyja az aktuális intézményt, helyét pedig ismét átveszi egy Lectorius vicodinus, hogy újra olyan idegroncsot csináljon a gyerekekből, mint amilyenek régen voltak.

Lectorius perverto lapsus[szerkesztés]

Szakértők vitatkoznak azon, hogy teljesen önálló fajtáról beszélhetünk-e vagy csak a Lectorius vicodinus egy változatáról. A bukott tanár olyan tanár, aki nem akart tanár lenni, világéletében irtózott a gyerekektől, de csak a bölcsész szakon tanulhatott irodalmat, így a fiatal népesség legnagyobb bánatára mégiscsak tanár lett.

Lectorius senibilis[szerkesztés]

Senile teacher.jpg

Már tíz éve nyugdíjba kellett volna mennie, de általában valamelyik slágertantárgy művelője, így igencsak akadozik az utánpótlása a fiatalok köréből.

Ha nő, rendkívül divatosan öltözik.[7]

A szenilis tanár az, aki lépten-nyomon elveszti a dolgozataidat, rossz helyre[8] írja be a naplóba az egyeseket, és úgy általában is totál véletlenszerűen[9] osztályozza a zárthelyiket, az orrod előtt beír hiányzóként, és Józsikának, vagy Katikának hív mindenkit.[10] Ha éppen nem magyart tanít, akkor az iskola folyosóin bolyong, halkan motyogva, és azon tűnődve, ugyan mi a csudát keres itt ez a sok rohangászó gyerek.

Fontos tudni, hogy bármit is felejt el el a szenilis tanár, soha nem ő a hibás. Hanem te.

Lectorius dormio[szerkesztés]

Szintén egy pályát tévesztett fajta. Eredetileg altatóorvosnak készült, de nem vették fel az orvosira, így altató képességét előadásain gyakorolja.

Képes azonos hangmagasságban, hanglejtés nélkül, monoton zümmögést imitálva megtartani az egész előadást egy gondosan elsötétített teremben, ahol csak a projektor fénye pislákol.

Többnyire politikuspalánták járnak az óráira, hogy felkészüljenek a Parlamentben történő maratoni alvásokra

Lectorius vicodinus[szerkesztés]

A depressziós tanár. Egyetlen ellensége van: a gyerekek. A rendelkezésére álló eszközökkel megpróbálja kinyuvasztani őket, ha pedig ez nem sikerül, legalább az idegösszeomlásba hajszolni az osztály jelentős részét.[11]


Ez a lap sajnos még 672px-NCI clove ham.jpg sonka. Segíts te is, hogy igazi hemendex lehessen belőle!


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. A külső szemlélő ekkor a szinkronmozgások iskolapéldáját tapasztalhatja, amint tizenöt vizsgázó feje egyszerre írja le azt az ívet, amellyel követni próbálja a tételek átrendezése során kialakult állapotot.
 2. A nem legális utat követő tanár a Lectorius alumno cavus névre hallgat, de az első két-három koponyalékelés után általában a tantestület többi, hagyományosabb módszerekkel dolgozó tagja ki szokta hívni a rendőrséget.
 3. Feltéve, hogy Desireé néni addigra hazamegy.
 4. Emiatt beültetnek a nálad két évvel magasabb évfolyam hasonló című tantárgyának zárthelyiére, hogy írd meg azt. Valamit csak tudsz a témáról, nem? Elvégre szinte ugyanaz a tantárgy neve, nem?
 5. Vagy magától Marx Károlytól
 6. Aki puskázik, nem mehet vizsgázni! Maga puskázott! Ötös!
 7. Eltekintve attól az apróságtól, hogy az 1960-as évek divatjáról van szó.
 8. Vagyis hozzád.
 9. Ez persze nem teljesen igaz: a random()*tanár_kora2/10 függvényből indul ki, aztán kerekít. Valamerre. Az ég tudja, merre.
 10. Függetlenül a delikvens nemétől.
 11. Siker esetén pedig álszent mosollyal árulja nekik ugyanazt a drogot, amit ő maga is szed lelki problémáira, amelyeket az ő tanárai okoztak nála.