Processzor tuning

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oké, ez valószínűleg már nem szoftverprobléma. Próbálta újraindítani?

A processzor tuning egyfajta játék, amelyet a számítógéphez értő szakemberek szoktak játszani, kitöltve üres óráikat a rendszer-installálások között. A játék ősapja, és egyben a szabályok felállítója a dán és holland szülőktől származó, norvég születésű Alan Tuning, aki élete nagy részét Angliában élte le, egy kellemes építésű finn faházban, amelyet saját maga faragott a svájci bicskájával, kanadai alapanyagból.

A processzor tuning lényege, hogy az előző tuningolásokon sikertelenül szereplő processzorokat a résztvevők összegyűjtik, és egy napsütéses (általában péntek vagy szombat) délután piknik-kosarukkal együtt összegyűlnek a tuning-mezőn, majd némi alkohol elfogyasztása után nekiállnak tuningolni. A tuningoláson való tényleges részvétel elengedhetetlen feltétele, hogy az illető vérszintje olyan alacsony legyen az alkoholjában, hogy összekeverje a soros és párhuzamos portokat. Aki ezen a vizsgán nem felel meg, azt doppingolás hiánya miatt megintik, és vissza kell ülnie a kisüstivel és szilvóriummal derekasan megpakolt piknik-kosarak mellé.

A tuningolás megkezdésekor a résztvevők felállnak az előzetesen felrajzolt startvonalra, majd a tuningmester jelére mindenki egyszerre megpróbálja a processzorát minnél messzebbre eltuningolni. Természetesen a tuningolás végrehajtása után egyből rohannak is érte, hiszen aki nem találja meg az eltuningolt processzorát az a további játékból kiesett. A legmesszebbre eltuningolt processzor tulajdonosát a többiek általában további tuningital fogyasztására bátorítják, némi barátian lenéző hátveregetés közben. Ez így megy egészen addig, amíg a tuningital-készlet kritikus szint alá nem süllyed, vagy valakit véletlenül fejbe nem tuningolnak.

Természetesen a tuningolás legnagyobb támogatói mindig a résztvevők közeli hozzátartozói, akik repesnek az örömtől, hogy végre az illető kimozdul szobája örökös félhomályából, amelyet a falra szerelt króm-neon lámpák is csak enyhíteni tudnak, leteszi a kezében szorongatott számítástechnikai kézikönyvet, és végre-valahára kimozdul egy kicsit a szabad ég alá. Bizony, nincs is szebb, mint látni, ahogy az egymást kergető szemüveges kockafejek hozzátartozóinak az arcára kiül az elégedett mosoly, miközben a tuningoláson résztvevők hengergőznek a térdig érő fűben, keresve eltuningolt processzorukat, és gyöngyöző kacagásuk messzire száll a rét felett....

Nagyon fontos, hogy ne tévesszük össze a fenti tevékenységet a patch és upgrade tevékenységekkel.