Pomáz

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Symbol opinion vote.png Megjegyzés: Ez a szócikk kizárólag a pomáziaknak lehet vicces, mert a többieknek nincs humorérzékük.
A Pomázról Budakalászra tekintő tájképen felsejlő bevásárlókocsi jól szemlélteti, mennyire egybeforrt a két város és az utóbbihoz közeli Cora hipermarket.

Pomáz egy község váááros Butapestben. Népessége elég nagy ahhoz, hogy a szentendrei HÉV-et már a harmadik megállónál megtöltse.

Fekvése és családja[szerkesztés]

Pomáz vááros kinövés Butapest koponyáján, egyúttal sziámi ikertestvére Budakalásznak, de neve előtagjából jól látható, hogy melyik település áll közelebb a fővároshoz érzelmileg.

Népesség, népek[szerkesztés]

„...és köszönöm a pomáziaknak is.”Oscar Wilde, második Oscar-díja átvételekor

Pomáz közkedvelt célállomása a főváros bűzébe beleunt, és vidéki bűzre vágyó butapesti kiköltözőnek.

Pomázra jelentős hatással volt a Trianoni békaszerződés. A békazabáló franciahonban megkötött határozatnak következtében ugyanis úgy össze-vissza osztották az országot, hogy a városba jutott sváb, szerb, német és egyes szemtanúk szerint izlandi származású egyén is. A nyelvi zavarok áthidalása helyett ezen kisebbségek inkább felköltöztek az ófaluba.

A vándornépesség számottevő része a cigány árus. A tessékalepedőt-marketing bevált formája a HÉV-állomáson és a cébéjá boltok ajtajában figyelhető meg. Ritkább formája a házbabecsöngetés ott, ahol még tartanak tyúkot, de kutyát még nem.

A pomázi embert közismerten megvetik a sznob szentendreiek, holott a pomáziak közelebb vannak Butapesthez, és nincsenek köztereiken ef Zámbó és Deim-szobrok, melyek használt óvszereket és sértő célzattal bemutató gyűrűsujjakat idéznek ([1]; [2]).

A pomázi ember[szerkesztés]

A pomázi ember meghatározó viselete a papucs. Ha a pomázi ember cébéjába megy kenyéré, akkor papucsot húz, lehetőleg olyat, amiből elől-hátul, s a tisztességesebbeknek még oldalt is kilóg a lába. Ehhez előnyös és gyakran preferált viselet férfiaknál a szőrös mellkast teljes szélességgel felfedő, begombolatlan ing. Télen ugyanúgy, mint nyáron.

Közlekedés[szerkesztés]

Pomázról nem érdemes elmenni, mert a környező településeken nincs semmi, de a bejövésről akadnak fontos tudnivalók. Elsőszámű közlekedési eszköz a HÉV, amelyre napközben másfél-két órát kell várni, éjszaka pedig másnap reggelig. A HÉV-szerelvények hétköznapokon általában hat, szombaton és vasárnap feleannyi kocsival érkeznek Pomázra, holott a lakosság hétvégén sem változik. A pomáziaknak a megállóban nyomorgás elkerülése végett előnyös Szentisvántelep megállóban várakozniuk, mert ott kevés az ember, azonban felszállásra már ne számítsanak, mert Pomáz minden ingázója bezsúfolta már magát az előző állomáson a nyíltan Fradi-drukker BKV-vagonokba.

Busszal is lehet közlekedni Pomázról például Csobánkára, csak nem érdemes. Az autósok számára egyre több körforgalom épül, melyek elkerülőútjairól már folyamatban vannak a tervkidolgozások.

Nevezetességek, látnivalók[szerkesztés]

„Pomáz megér egy misét.”Oscar Wilde a világosi fegyverletételkor

Pomáz ékessége a Hősök Tere, ahol egy Jézust ábrázoló kőkeresztet csodálhatna meg a turista, ha jönne. Mindenféle templomok is az égbe tornyosulnak errefelé. Különböző vallásúaknak valók, de a nyári kánikulában egyformán kellemesen hűvös beltérrel várnak. A pomázi víztorony büszkén magaslik a világba; létének oka a szentendreiek elárasztása, ha majd eljön az idő.

Éghajlat és domborzat[szerkesztés]

A Pomázt körülölelő hegyvidékről, főleg a Kőhegyről passzát szél fúj, amely a Dobogókő felől érkező sirokkóval keveredve az elsivatagosodással fenyegeti a váárost, ezért az önkormányzat heves aszfaltozásba kezdett a földutakon. Az így kialakult számos jobbkezes utat többnyire behajtani tilos táblákkal rendezték le.

A Pomázt két részre osztó Dera patak látja el a várost szeméttel, amit feljebb dobálnak bele – biztos a szentendreiek.

Oktatás[szerkesztés]

Pomáz az általános tanulmányok intézményeinek fellegvára. Három általános iskola megy ölre egymással a Csobánkáról érkezett ifjú zsenipalántákért. A Mátyás király nevét viselő iskola nemrégiben az ökoiskola címet is elnyerte, ezért az egyik fát végül nem vágták ki az udvaron, és meglocsolták a virágokat a folyosókon.

Szolgáltatás[szerkesztés]

Pomázon javarészt beszolgáltatás működik, méghozzá az adóé. A főposta épülete egyformán nagyon messze található minden háztartástól, míg a kisposta általában túl kicsi, és csak múlt heti újságokat árusít. Az okmányiroda szintén túl messze van sok helytől, ezért ajánlott inkább a budakalászi Corába járni, ott még vásárolni is lehet a várakozás alatt.

Pomázon egykor mozi is üzemelt, azonban ma helyén már tűzoltóság van, mert arra a statisztikák bizonysága szerint nagyobb szükség mutatkozott. A locsolócsöveket a mozivászonból alakították ki, a tűzoltóautók ülései pedig...nem a mozi székei lettek, mert azokat kidobták.

Gazdaság[szerkesztés]

Pomázon működik a Pomázi Stern Filmstúdió. A nagy, hangárjellegű épület jól el van dugva a HÉV vonala mögött, hermetikusan elzárt belterében nagyrészt kanadai katasztrófafilmeket forgatnak Gary Busey szereplésével. Egy ízben felvetődött, hogy Al Pacino is ellátogat ide ([3]), de mivel túl sokat kellett várnia Batthyány téren a szentendrei HÉV-re, inkább elment leforgatni az Ocean's Thirteent Las Vegasba, mert oda a HÉV hamarabb indult.

A városban gyümölcsöző (vagyis zöldségező, mert főleg krumplicsíra nőtt rá) húsraktár is működött, melyre az engedély a HÉV-nél is lassabban érkezett meg, sőt, egyáltalán nem. Ennek hiányában az állategészségügyi hatóságok, féltve Pomáz lakosságának egészségét, felszámolta a környéket ellátó élelmiszeripari létesítményt.([4]) Az ügy kapcsán a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója elmondta: "Aki nem dolgozik, ne is egyék."

Szezonális rendezvények[szerkesztés]

Pomáz legjelentősebb rendezvénye a lomtalanítás. A kora nyári időpontról azonban az önkormányzat 2008-tól augusztus végére helyezte az eseményt a nagy érdeklődésre való tekintettel, hogy lenyomja az országos méretű augusztus 20-ai szervezményeket.

Híres szülöttek és lakók[szerkesztés]

  • Pomáz lakói legbüszkébbek a Fekete Angyal néven hírnevet szerzett Faludi Tímea egészségügyi dolgozótársukra lehetnek. [5]
  • Még itt született valami Vujicsics Tihamér is, de ő nem is szerepelt a Blikkben.

Külső hivalkodások[szerkesztés]


Obracający się świat.gif
Ez a szócikk abban segít, hogy idegen helyen járva könnyebben eltévedj, a helyiek kiraboljanak, ellopják a kocsidat, megfőzzék és/vagy megerőszakolják a kutyádat, aztán pedig lelőjenek egy sikátorban. Mint egy kutyát.
Obracający się świat.gif