Parlament

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
»Aki a semmiben hajóz«
A hungarian blues csak az, amit a cigány húz.
~ Bródy János
A parlament női tagokból és hím tagokból áll.
~ Bármelyik választópolgár a választások után fél évvel
Aknamezőn vigyázni kell a birkákkal.
~ Bármelyik választópolgár a választások után öt perccel

Megfejtés[szerkesztés]

Külföldi (talán talján) eredetű összetett szó. Olyan helyet jelöl, ahol mindenféle emberek összevissza beszélnek. Amit ott hall egy átlagos polgár[1], arra a parla arabo kijelentéssel reagál, ami kis képzavarral nekem kínai jelentést takar. Aki ott megszólal, az általában parlare tuco, azaz halandzsázik. Ebből is látható, hogy milyen sok szó keletkezett a parlament alapból.

Manapság már kezd kimenni a divatból a parlament szó, helyette használjuk azt, hogy Kossuth téri Labdarúgó Akadémia...

Története[szerkesztés]

A Parlament kezdetben abból állt, hogy lovaikkal koncentrikus körökben felsorakoztak a korabeli képviselők. Az első fejlesztést akkor vezették be, amikor Toportyán Vezér kétperces napirend előtti felszólalásai[2] addig tartottak, amíg több kimúlt végelgyengülésben. Azóta vannak – a lovak emlékére – patkó alakú széksorok.


A képviselők[szerkesztés]

A parlamenti képviselő a közönséges politikus (Politicus vulgaris) esszenciája, a csúcsmodell. Amint azt a filmekből tudjuk, aszteroidaeső, cunami vagy vulkánkitörés esetén a költők[3] és a tudósok mellett a parlamenti képviselőket kell elsőként az óvóhelyre menekíteni.[4]

A szavazás[szerkesztés]

Azért szavaztam félre, mert...[szerkesztés]

A képviselőknek két fontos feladatuk van: nem hozni számlát a költségtérítéseikről, és a Szavazás.

Ez a tevékenység a végsőkig igénybe veszi a parlamentlakók szellemi kapacitását, így nem csoda, hogy MINDIG történik valami, ami azt eredményezi, hogy ezek a túlhajszolt, kizsigerelt, egész nap étlen-szomjan, vérszabadság olvasás és parlamenti felszólamlások által megkínzott, szánnivalóan szerencsétlen lények a kritikus pillanatban mellényúlnak, és félreszavaznak. Három gombot kellene megkülönböztetniük, de bináris lények lévén nem tudnak megbírkózni az IGEN, NEM, és TARTÓZKODOM gombok hármasával.[5] A félreszavazás speciális esete, amikor valamelyik kolléga helyett szavaznak. A főbb indokok:

 • Megbotlottam és ráestem a szavazógombjára.
 • Éppen lapozott az újságjában, és a szemével megkért, hogy a szükséges időpotban nyomjam meg helyette.
 • Pont ugyanolyan színű gomb volt, mint az enyémek.
 • Nem is vettem észre, hogy rossz helyre ültem.
 • Nem tehetek róla, hogy hat ujjam van. A hatodik átlógott...
 • A fejemben a Hangok azt mondták. Tessék itt a fülhallgatóm: pártfegyelem vagy pártfegyelmi.
 • Benéztem a pad alá, mert azt hittem Monica Lewinsky tevékenykedik oly bőszen odalent, de csak Zombi Anyó volt az. Hát csoda, hogy ijedtemben mellényúltam?!
 • Az ellenséges képviselők egyike szerzett egy vudu babát, és annak úgy mozgatta a kezét, hogy félreszavazzak.

Az eredményeket látva örülhetünk, hogy a parlamenti képviselők többsége jogász, történész, vagy közgarázdász, és nem sebész vagy légiirányító. Némileg érthető, hogy a parlamentlakók többsége liftekben leli halálát: annyi gomb közül választani?! Ha egyszer bekeverednek, soha többé nem jutnak ki élve!

Huhú[szerkesztés]

Egy olvasónk kérdezi: van egy olyan könyv, hogy Ki kicsoda a magyar parlamentben? Miért nincs olyan könyv, hogy Ki micsoda a magyar parlamentben?

szerk.mj.: nem tudjuk.

 1. Kovács János és b. neje
 2. Ezek lényege mai szóhasználattal kb. annyi volt, hogy „Álmos vezér monnyon le!”
 3. Ha van hely, mindkettőt.
 4. A képviselők átlagos értelmi képességeit figyelembe véve, igen jó esélyünk van arra, hogy maguktól nem fognak visszatalálni a föld felszínére.
 5. Egy időben volt még egy negyedik gomb is a: „ monggyon le!”