Pörkölt

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pörkölt az az étel, ami kimondottan hungarikum, pedig van belőle francia (ragoût, ejtsd[1]: 'ragu') és angol (stew, ejtsd[2]: 'sztyú') változat is.

Ha nem szegedi, akkor pestiesen [3]perkált. [4]

„Perkilt? Well, well, well… Nokedliwell, shertzliwell, oh my, is all the same!

~ Nigella ajánlata

A lényege[szerkesztés]

A pörkölnivaló.[5] Ezt pörkölik, azaz először jól odapörkölnek az áldozati húsnak, hogy megdeglendjen, majd rápörkölik a tűzre az edényt, és szerencsés esetben feldolgozva, szerencsétlen esetben szőrőstül-bőröstül-tollastul-farkastul belepörkölik az állatot a pörköltfőző bográcsba. A pörkölés folytán rájönnek, hogy odapörkölték, és hogy szénné égett, kezdhetik elölről az egészet. [6]

Tehát:

Ez elment vadászni,
ez meglőtte (?),
ez hazavitte,
ez megpörköltösítette,
ez az icike-picike meg mindmegette, és rosszul is lett tőle!
(Részlet az Ez család tavalyi tragikus végkimenetelű bográcsozásából, mikor maguk mentek el gombászni)

A munka ténylege[szerkesztés]

Készüljünk elő már egy nappal, hogy mi bizony pörköltöt fogunk főzni. Vegyük elő a vöröshagymát, pucoljuk le – neeem, a kis zöld réteg után már nem kell lejjebb pucolni, mert akkor eltűnik a hagyma [7]–, majd vágjuk tetszés szerint karikára vagy kockákra. Vegyük le a gyerekjátékokról, nem olyan kockákra és karikára kell vágni, némber! Hanem kocka vagy karika alakúra. Megvan? Jó.

Ezután – igény szerint, ki milyen pörköltöt/pörköltet [8] szeretne – lásd a Miből lehet pörkölt? c. részt – készítsük elő a húst, gombát, zöldséget stb. Vagyis mossuk le, tisztítsuk meg a szennyeződésektől. A húst kockázzuk fel – olyan alakúra, érted! –, a gombát és zöldséget aprítsuk. Gyűjtsük egy nagy tálba, és takarjuk le, tegyük kéz- és edényközelbe a konyhában.

Vegyünk egy nagy levegőt, és lássunk neki, vágjunk bele! …Kössük be az ujjunkat. Nem szó szerint gondoltuk. Nézzük meg az értelmező szótárban, mit jelent, belevágni kés nélkül. Megvan? Jó.

10 deka zsírt öntsünk egy lábosba, amiben a pörkölt fog főni. Nyugi, tényleg főni fog benne, de minden a zsiradékkal kezdődik! (Tudjuk, a fogyás is. De azért az olaj megbocsáthatatlan. Amúgy meg forduljon az Orihoz, ha gyorsan akar fogyni sokat. A végeredmény garantált 1,5 kg össztömeg!)

Tegyük fel a tűzre az edényt, egy kicsit kavargassuk, oszlassuk el a zsírt vagy az olajat fakanállal. Jó, akármilyen kanál is lehet, csak gondoltam, megóvnám a bonyhádit… Mindegy. Huh. Tegyük bele az olvadt zsírba vagy a felmelegített olajba a hagymakarikákat vagy -kockákat, és addig pirítsuk, amíg kicsit összefonnyad, kezd barnulni és üveges lesz. …Igen, üveges, Mucika, mint a te szemed, igen.

Kevergessük meg, egyenlítve a zsiradékkal, majd húzzuk félre a tűzről, és szórjuk meg egy kiskanál pirospaprikával. …Az a fahéj volt… Mindegy, karácsonyi pörkölt, jó lesz az. Majd gyakrabban megyünk a vécére. Vagy odaadjuk a szomszédnak. Kavarjuk össze – édes Istenem –, majd adjunk hozzá kb. fél liter vizet, egy evőkanál sót – vagyis cukrot, eltévesztettük ezt is, na, nem baj –, és tegyük vissza a tűzre. Kavarjunk rajta még egyet, úgyis mindegy már, és a húst, gombát, krumplit vagy a zöldséget szórjuk bele a …pörköltbe.

A… pör… a pör… na jó, én ezt nem bírom nézni.

Inkább rendelek egy pizzát.

Miből lehet pörkölt?[szerkesztés]

Bármiből, ami pörkölhető, és elébb még mozgott (földön, vízen, levegőben, Mercedesben(z)), de most már nem[9], vagy fehér kalapja van (de mezítlábas!), vagy barna kalapja van, vagy nincs kalapja, csak svájcisapkája.

Vannak elvetemült egyedek, akik zöldből is pörköltöt szeretnek készíteni. [10] Zöldborsópörkölt, csicseriborsó-pörkölt, padlizsánpörkölt, szójapörkölt, szójazasszonynakhogynefőzzönmégegyszerilyetmerelválokéspörköll.

A pörkölt készülhet gulyásleves dehidratálásával is [11], illetve, ha – sűrítés céljából – feldúsítjuk a készítményt egy jól megtermett gulyással is. (Ez az évente nagy csinnadrattával megrendezett Cannes-i bál magyar rendezvényein népszerű eledel. [12])

Miből nem lehet pörkölt?[szerkesztés]

Csavarhúzó, medveállatka, zöldszemes-ostoros, láncfűrész, iskolatáska, szakdolgozat, szem- és szájceruza.

Tüttyölt ratyli
Hozzávalók:
Másfél kiló nyersratyli
egy jókora pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet pöcörgősi)
3 csipet cihánta
4 ölej csikmány
kb.5 zamecsli
1 suttyonyos petrecel [13]
1 véka vatyek
Elkészítés: A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem erszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot meg peccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mart hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba majd jól összegyöröszjézzük. Várunk amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát.
Tanácsok: Kannásbor illik hozzá.
Elkészítési idő: 45 perc”

~ ez még véletlenül sem pörkölt, de nötlölöt

Érdekesség[szerkesztés]

(Ámbár kit érdekel): Pörkölt a beceneve Gát György filmrendező-producernek. [14]

Lásd még[szerkesztés]


 1. De ne le…
 2. Csak sikerült elejteni, most törölhetjük fel…
 3. Ez itt a megtévesztés helye…
 4. Kérdés, hogy mennyit, és hogy kinek...
 5. Mind ezidáig tisztázatlan, hogy a mogyoró, a napraforgómag, a pisztácia, a kesudió és a tökmag miért nem tartozik ide. Vagy a kávé. Ez érthetetlen!
 6. Közben mobilon megjön az asszony sms-e is, hogy amúgy hagymát nem ártana vágni a cucc alá, plusz a zsiradék is elengedhetetlen. Látszik, hogy a Habartorkán c. műsorból tanulták a főzést!
 7. Shreket is pont ezért nem pucolták meg soha.
 8. Nem kívánt rész törlendő, de nem innen.
 9. Ez fordítva nagyon nem működik!
 10. Biztos megint az elvetemült szögediek...
 11. Öncsed le a levéééét!
 12. Itt a válasz, hogy hová tűntek a Strasbourg-ba zarándokló őstermelők.
 13. Star Trek-rajongóknak és függő Jem-Haddaroknak lehet ketracel (fosatós lekvár) is.
 14. Vajon a kedves mosolyú, sebes lábú és angyaltorkú (ha figyelembe vesszük, hogy milyen hangosan és fület tépően tudnak visítani az angyalok), vegetáriánus exneje akasztotta rá egy veszekedés alkalmával? „Te pörkölt! Kívánlak, mint egy tányér pörkölt'!”
 15. Itt megkövezték a cikk szerkesztőjét. R.I.P.örkölt…