Pécs

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Ezt a cikket egy miskolci írta. A benne megtalálható adatok fenntartással kezelendőek. Ha pécsi vagy, és érdekel a cikk, kérj meg valakit, hogy olvassa fel neked.

Pécs (latinul: Sopianae, ez mocsarakat jelent, németül Fünfkirchen, lásd lejjebb, horvátul Pečuh, szerbül Печуј) egy város Baranya megyében, ráadásul ez a megyeszékhely, akkor képzelhetitek, milyen a többi város ott, ha van egyáltalán.

Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Pécs témáról.

Története

San Francisco híres villamosát is a pécsi ihlette.[1]
A következő képet kaptuk a jövőből. Pécs egén a Tunguzka-2 aszteroida, 2028. május 3. 15 óra 23 perc.
A kriminális főváros 2028-ban

A rómaiak elkezdtek itt várost építgetni, aztán rájöttek, hogy nem érdemes, és inkább hagyták a fenébe. Magyar források először 1203-ban említik, igaz, még nem ezen a néven, mert csak II. András rendelte el, hogy a névben az B betűt P-re változtassák, mert a Bécs nevet már lefoglalták maguknak az ütődött Habsburg ősök.

A tatárok nagy ívben kikerülték, a törökök is ki akarták, csak aztán a szultán egyik takarítónője meglátta a várost, és felkiáltott, hogy „Húúú ukmukfukk sallárom hej!”, ami törökül azt jelenti: „A szentségit, ki rakta ide ezt a szemétdombot, hát ki fogja ezt eltakarítani, mit gondoltok?” Aztán nagyot sóhajtva mégis elindult, hogy eltakarítsa, amit ő szemétdombnak nézett. Bemasírozott Pécs főterére, ahol már felsorakozott a helyi hadsereg, készen arra, hogy hősiesen megvédik városukat, de amikor meglátták a takarítónő kezében a partvist, rádöbbentek, hogy azzal alighanem igen nagyot tud ütni, és ezért inkább megadták magukat. A törökök ezután építettek mindenfélét, például dzsámit; amikor a pécsiek látták, hogy ilyen impozáns dolog épül a városukban, felajánlották, hogy segítenek hordani a vályogot meg döngölni a földet, de a törökök hűvös arckifejezéssel felvilágosították őket, hogy ők már nem itt tartanak, és ha a pécsiek néha kimozdulnának a városukból, akkor látnák, hogy a világ többi része se. A törökök aztán építettek minaretet, abban a reményben, hogy ha már nagyon unják az őket körülvevő és szellemüket eltompító látványt, a minaretből majd ellátnak legalább valami civilizált helyig. Építettek továbbá fürdőt is, na ezt a pécsiek abszolút nem értették, hogy mire jó beülni a vízbe, hát attól vizesek lesznek.

A törökök egy idő után feladták a civilizálásra tett kísérletüket, és inkább hazamentek. A civilizálásra később még kísérletet tett Zrínyi, Rákóczi és a Habsburgok is, mert nem tanultak a törökök hibájából. Pécset Trianon után majdnem a szerbekhez csatolták, de aztán nekik se kellett. Viszont a pécsieknek kicsit rossz volt, mert a büszke pécsieknek meg kellett tanulniuk szerbhorvátul. Kicsit nehéz volt. De a Szalon sör segített benne (Salonsko pivo).

Pécs 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz (vagy ahogy ők írják: kultúrális, esetleg kúlturális.) Ez azért van, mert amikor a bizottság megnézte a jelölt városokat, Pécsről igyekeztek minél hamarabb elhúzni, mert valaki piszok hamisan hegedült, és már nem bírták hallgatni, de a pécsiek nem engedték el őket addig, amíg meg nem ígérték, hogy ők lesznek a kulturális főváros.

Pécs alapítása óta rendszeresen indul a Szodoma és Gonorrhea pályázaton, amelyet 2005-ben sikeresen el is nyert. A győztes várost 2028-ban meteortalálat pusztítja majd el, fellebbezésnek helye nincs. A meteort megelőzően valószínüleg ki fog pusztulni a város 95%-a, ugyanis egy különleges sugárzás terjed majd szét, aminek folytán életrekelnek a zoknik az emberek lábain és felfalják a lakosságot. Ellentámadáson nem érdemes gondolkozni.

A jövőbeli információk forrása: Huji Muja (ejtsd: Hudzsi Mudzsa) próféta közvetítő társaság.

Nevének eredete

Eredeti neve onnan ered, hogy amikor Árpád vezér éppen errefelé honfoglalt, sikerült alaposan eltévednie, és amikor már harmadszor kerülte meg a Mecseket, hogy megint az elhagyatott római romokra bukkanjon, de mivel igyekezete hiábavalónak bizonyult[2], ezért csak annyit mondott, hogy legyen a település neve Bécs, a becses. Nem tudhatta, hogy a névre már a Habsburg felmenők is szemet vetettek, de az eggyik leszármazottja ezek után kénytelen volt átneveztetni a települést.

A német neve, a Fünfkirchen meg onnan ered, hogy építettek először egy templomot, de aztán sose töröltek lábat, mielőtt bementek, előbb-utóbb akkora kosz lett benn, meg a falak is tele lettek graffitivel (igaz, nem sokkal, mert viszonylag kevesen tudtak írni), hogy inkább építettek egy új templomot... aztán még egyet, aztán még egyet, már öt templom állt a városban, amire egy szegedi megmondta nekik, hogy „figyeljetek már, hát ki is lehetne takarítani”. A takarításra pestieket kértek fel, mert pécsi ugye nem nyúl tisztítószerhez meg az különben is munka lett volna; cserébe odaadták nekik az Országházat, mert az eredetileg Pécsett állt, még a rómaiak hagyták ott. (nem hiszed el, hogy ez történt? akkor nézd meg, hol áll az Országház most.)

Helyesírási kiegészítés

A helyiek arról ismerszenek meg, hogy következetesen használják a Pécsett ragozott alakot (hiába, ezek ilyen alakok), holott (ebben a vitában már így is sok a halott) ez helyesen: Pécsen. Egy miskolcinak eszébe nem jutna azt mondani, hogy Miskolcott. (További elrettentő példák: Bajott, Simontornyott, Debrecenett, Gyulott, Soprott, Tatott, Egrett, Komlott, Barcikott). Komprumisszumos megoldásként elfogadható még a Pécsenett forma is.

Éghajlata

Pécs állítólag egy mediterrán hangulatú[3] város. A valóság az, hogy van egy középkori pécsi mondás: Ha nem látod a tévétornyot, akkor esik; ha látod, akkor esni fog. A helyieket nyáron csak azért nem tépik szét a városban ólálkodó tundrai farkasok, mert egyszerűen nem találják meg őket a londoni stílusú ködben. A tél[4] viszont kifejezetten kellemes[5] ebben a mediterrán hangulatú városban.[6] Noé ugyanakkor itt készült fel az özönvízre. Lövésünk sincs róla, vajon miért.

Viselkedjünk pécsiként a pécsiek között

A pécsi ember nagyon illedelmes fajta (Homo Sopianis).

 • Például eszébe nem jutna lelökni a villamos lépcsőjéről.[7]
 • Nem rabol ki, nem üt le.[8][9].
 • Nincs nemi erőszak. [10]
 • Nincsenek utcai lövöldözések. [11]
 • A korrupció ismeretlen. [12]
 • Ismeretlenek a gyilkosságok. [13][14].

Na akkor lássuk, milyen „kultúra” van itt...

A felvétel Verdi: Nem leszek karácsonyi dísz a fán c. operájának szabadtéri előadásán készült.

A Wikipédia cikke szerint:

 • Pécsett Nagy Lajos király alapított először egyetemet 1367-ben (épp be volt rúgva szegény, amikor aláírta az alapítólevelet, meg különben se értette, mert ilyen hülyén volt megfogalmazva, hogy „a feheruvaru rea menu hodu utu rea”. Ez volt az ország első egyeteme, és azért pont itt alapították, mert máshol egyetem nélkül is műveltek voltak az emberek. Viszonylag rövid ideig létezett, pontosan nem tudjuk, mikor szűnt meg, azt viszont tudjuk, hogy miért: a kulturált települések túl messze voltak ahhoz, hogy onnan ide járjanak egyetemre, a pécsiek pedig...
 • 1785-ben a Királyi Akadémiát Győrből Pécsre helyezték át, 1802-ig működött Pécsett. Ez rekordidőnek számít, hogy ennyit kibírt egy kulturális intézmény Pécsett.
 • Nemzeti Színház: miután Miskolcon, Pesten, Szegeden és Győrben már volt, a pécsiek azt hitték, ettől majd ők is kulturáltak lesznek. Jelenleg tehénistállónak használják az épületet, arra van igény.
 • Pécsi Sörfőzde: erre bezzeg van igény.
 • Látnivalók: ókeresztény sírkamrák és Idrisz baba türbéje (ez is csak azt mutatja, hogy aki ide költözik, nem lesz hosszú életű.)
 • Rockmaraton: Ezt sem a városban tartják, hanem Kökény mellett. Pécsiek szórakozását más faluban vezetik le. Ki hallott ilyet, ahelyett, hogy a belvárosban lenne ez a fekete buli. Ott aztán a Mari néni is beállna tinci-táncolni. Hát ja.
 • A Zsolnay Gödör a Zsolnay szobor körül. Valószínűleg itt tesztelték az új pécsi holdbuldózert.
 • Átlag kéthetente megrendezik a Nagy Pécsi Futást[15], amelynek pontos helye, és ideje az izgalmak fokozása miatt teljesen titkos.
 • Igen gazdag a helyi madárvilág. Láttak már erre sólymot, és pávát is.

A város részei

 • Reménypuszta: itt azok élnek, akik még reménykednek abban, hogy egyszer még elkerülhetnek innen. Mármint nem hullazsákban.
 • Lámpásvölgy: a Tolnából bevándorlók lakhelye. Hozzászoktak, hogy nappal is lámpással kell botorkálniuk a vaksötétben.
 • Gyükés: nem tudjuk mi ez, de gyanítjuk, hogy elég fertőző lehet. Inkább ne is menjünk ide.
 • Kertváros: itt élnek a világhíres kertészek.Kertész Magdika is itt nőtt fel.
 • Uránváros: a város távfűtését a Csernobilből idetelepült lakosok biztosítják.
 • Meszes: A helyi pécsi okos iparpark, ahol fémkereskedelemből tartják el magukat a lakosok.
 • Zsolnay-város: az egész városrész porcelánból készült el ,ezért törékeny
 • Fehérhegy: ez a Hegy régi neve. A köztisztasági viszonyokat ismerve inkább Szürkehegynek kellene nevezni. Vö. fordított Gandalf-effektus.
 • Kürtös negyed: nevét még a középkorban kapta, amikor annyira gyakoriak voltak a rablások, hogy állandóan lehetett hallani a rohanvást érkező Városőrség kürtjeit. A Városőrség rég a múlté, a rablási ráta változatlan.
 • Szabolcsfalu: egyértelmű. Szabolcsiak lakják, akiket átvertek az embercsempészek, mert a kamionból előtántorgó szerencsétleneknek azt mondták, hogy ez már Bécs...
 • Szellemváros: a város igen dinamikusan terjeszkedő része. Az EKF után az egész település ismét szellemvárossá vedlik vissza.

A tévétorony

A fantasztikus, többheti intenzív havazás esetén akár 535 méter magasságba is felnyúló Misina tetején áll a 176 méter magas tévétorony. [16]

A torony belsejében futó kábeleket felfedező színesfémtolvajok miatt a lépcsők általában le vannak zárva, kivéve a Kaposvár városát megvédő, a Cicivittá leple alatt fel-alá szaladgáló és Kaktusz Attilát kergető pécsi futók számára. Gyorslifttel lehet feljutni az üvegfalú eszpresszóig.[17][18]

Az étterem szintjén a mecseki Godzilla, azaz a Komloszaurusz [19] életnagyságú szobrának alsó három métere van kiállítva.[20] A falon több helyen is jól kivehető a dinó lábnyoma, amely a közvélekedéssel ellentétben nem megkövesedett, hanem igazi. [21]

A szaurusz mellett egy kisebb tárlat és egy terepasztal is megtekinthető. A megkövült növények és állatok mellett néhány 1973-ból származó keletnémet vendég maradványait is felfedezhetjük, akik még mindig a megrendelt goulashukra várnak. A kilátóteraszról szép, napos időben [22] A horvátországi Papuk és Mamuk mellett Badacsony, Szigliget[23], a Zengő és a Tubes is látszik. Élesebb szeműek ennél is kedvezőbb légköri viszonyok mellett akár a Tubesen békászó bóklászó Sólyom Lászlót is felismerhetik. A teraszról az egész mediterrán jellegű hűtőszekrény város kiválóan belátható. [24]

Pécsetti hírek

Pécs/Pécsetti hírek


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Figyelem, a napsütés csak illusztráció, nem tartozéka a városnak! A napfény megvásárlása külön csomagban történhet.
 2. (Állítólag itt esett meg az a híres eset is, hogy két vezéréhez, a hős Hubához és a történelem által nagyrészt elfeledett Szameghez fordulva megkérdezte: „Huba, Szameg, hová hoztatok?”)
 3. Az utazási irodák prospektusaikban szeretik kifelejteni ezt az aprócska jelzőt. Nem véletlenül. A gyakorlatlan turista a mediterrán szóra koncentrálva elhiszi, hogy itt meleg, napos, görög csajokkal teli települést talál.
 4. Tél: amikor nincs köd. Pontosabban nem tudod, van-e köd, mert éppen hóvihar tombol.
 5. Persze, mint mindenről, erről is megoszlik a megszólítottak véleménye. Az átlagos inuit járókelő szerint nagyon kellemes, mert sokkal kevesebb a jegesmedve, és a jégkunyhó sem olvad olvad el olyan könnyen, mint északon. A mezei nyugdíjas (Ehencoricus vulgaris), viszont azt emeli ki, hogy a sarki szél métereken át repíti.
 6. A buszmegállókban várakozó utasok egymás hátáról rugdalják le a már említett, az éhségtől már türelmüket vesztett farkasokat.
 7. Csak ha Miskolcon jár.
 8. Feltéve, hogy látja a térfigyelő kamerákat és a lassan mozgó piros pettyeket a homloka közepén.
 9. Sok pécsi nagyon bandzsa, de ezt társaságban ne említsük nekik, mert akkor nagyon bátrak.
 10. Körbenézve a pécsi kínálaton, ez némileg érthető is.
 11. Aki tudott lőni, azt a törökök már rég magukkal vitték: gyűjtötték a ritka szuveníreket.
 12. Aki ilyen módon jelentős vagyont halmozott fel, az a fénysebességet enyhén átlépve azonnal Miskolcra költözött.
 13. Csupán célzott gázolások, és az építési adalékanyagként való felhasználás az ami túlteng e békés kisvárosban..
 14. Továbbá gyakran felfut a pontyeledel piac
 15. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy munkagép megint átvágott egy gázvezetéket, és mindenki fut amerre lát.
 16. Ha napjainkban épül, élelmesebb vállalkozók az alsó 535 méternyi részt is megépítették volna. Vö. síkvidéki alagutak...
 17. Ha pedig elromlik a fék, akkor az antennákat is megcsodálhatjuk...
 18. Persze csak egy kis ideig, hisz a határ a csillagos ég...
 19. Egy névadóversenyen a névadó- és jeligeversenyek bevett hagyományainak megfelelően a magától értetődő szavak maximum első két szótagját felhasználva - jelen esetben a Mecsek és a dinó szavakból - a Medino nyert tévétoronymagasan.
 20. A maradék öt méter csak ipari alpinisták által látogatható.
 21. Innen ered az ősi pécsi mondás, miszerint nem minden vendég esetében jön be a túlszámlázás.
 22. Azaz a pécsi időjárást ismerve: soha.
 23. Gyengébbek kedvéért nem teljesen azonos irányban.
 24. Talán ez ad magyarázatot a korlát mentén, körben elhelyezett távcsövekre és géppuskaállásokra.


Obracający się świat.gif
Ez a szócikk abban segít, hogy idegen helyen járva könnyebben eltévedj, a helyiek kiraboljanak, ellopják a kocsidat, megfőzzék és/vagy megerőszakolják a kutyádat, aztán pedig lelőjenek egy sikátorban. Mint egy kutyát.
Obracający się świat.gif