Odaát

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Odaát
Eredeti cím: Supernatural
SUPERNATURAL Title Card.jpg
Műfaj: Horror, vadászós, riogatós.
Hossz: 45 perc
Ország: USA
Hálózat: Ideg.

„Sam! Sam! Sammy! Sammyyy! Sammyyyyyy! Lőj!”

~ Dean Winchester

„Dean! Dean! Deaaan! Deaaan! Deaaaaan! Ne lőj!”

~ Sam Winchester

„Sam! Dean! Fiúúúk!Sammyy! Deaaan! Lőj már!”

~ John Winchester

„Valaki lője már le őket!”

~ A néző

Ez a tévésorozat egy testvérpárról szól, és arról, hogy utána hogyan ne tudjunk aludni.

Miről szól?[szerkesztés]

A két szereplő tulajdonképpen két sorozatmenekült. Sam a Szívek Szállodájából érkezett, miután Rory dobta. (Ha nem tudod, ki az a Rory semmi gáz: a lényeg, hogy nem a Nyálatok közt egyik szekrényből előbújt heted unokatestvére a Kertész családnak).

Dean a Smallville egyik életben maradt epizodistája.[1]

A történet úgy kezdődik, hogy Sam a vizsgáira készül, akárcsak bármelyik egy átlagos wikipédista, amikor megjelenik Dean és győzködni kezdi, hogy folytatniuk kellene Azt. Sam úgy érzi, nincsenek meg a képességei ahhoz, hogy folytassa Azt. Ebben momentán igaza van, azzal a kis módosítással, hogy ugyanez vonatkozik a bátyjára is.

Roppant kényelmes módon rejtélyes körülmények közt az Ori egyik ügynöke látogatást tesz Sam kollégiumi szobában és spontán emberi öngyulladás keretében szénné égeti az egyetlen jó csajt a sorozatban.[2] Sam barátnőjét így egy időre sikeresen kiírva a sorozatból, a testvérpár elindul, hogy folytassák Azt, és mellesleg megtalálják eltűnt apjukat, aki megtanította őket[3] arra, hogyan kell harcolniuk Azokkal[4], és rájuk hagyta Igen Értékes Jegyzetét, amely tele van nélkülözhetetlen információkkal arról, hogyan és mivel kell harcolni Azokkal.

Szereplők[szerkesztés]

A Winchester Család[szerkesztés]

Lények a Sötétből[szerkesztés]

Kedvenc foglalatosságuk a Megszállás. Igen gyakorta ténykednek például a Parlament környékén, arra kényszerítve a képviselőket, hogy félreszavazzanak.

Meg Masters[szerkesztés]

A csaj akit a legtöbb férfi azonnal ágyba vinne.[5]

Lények a Túloldalról[szerkesztés]

Az ellentábortól főként abban különböznek, hogy kevesebbszer próbálják megölni a testvéreket, mint a Lények a Sötétből.[6] Az ábrázolásból világosan kitűnik, hogy a sorozatot megszállott... ateisták írták, így szerintük a Túloldali Lények gyakorta sárnépekként[7] hivatkoznak az emberre, és nem lenne ellenükre egy-egy kisváros elpusztítása sem.[8]

Emberi formában igen hatásosan harcolnak a Megszállottak ellen. Elég a tenyerüket a megszállt személy homlokához ütni, és a megszálló lény azonnal távozik.[9]

A Vadászat Eszközei[szerkesztés]

Az Igen Értékes Jegyzet[szerkesztés]

Az Igen Értékes Jegyzet egy vastag spirálfüzet teleragasztgatva olyan újságcikkekkel, mint amilyeneket a sorozatgyilkosok szoktak szobájuk falára aggatni. Samék apja menekülőben van, így nem volt alkalma szobát, és vele együtt alkalmas falat szerezni, ezért volt kénytelen volt megelégedni egy spirálfüzettel.

A Colt[szerkesztés]

Hatásosan lehet vele vadászni Azokra.[10] Bármilyen meglepő, a Coltot egy Colt nevű ember készítette, akit szintén Samnek becéztek. A Colthoz tizenhárom töltény készült. Amikor a testvérekhez került, már csak öt töltény volt benne. Ebből hármat rögtön ellőttek. [11] Később készültek hozzá új töltények, de ezeket nem tudták nagyon kihasználni, mert a Coltot egy Béla nevű nő ellopta tőlük, és eladta a feketepiacon.

Dean kocsija[szerkesztés]

Különleges képességekkel rendelkezik: vagy nem fogyaszt benzint, vagy tankolásnál nem kell fizetni a benzinért. Másképpen nem lehetséges, hogy ez a két lepukkadt lúzer hogyan képes minden egyes részben kétszer átszelni az Államokat, és kijönni a nem létező benzinpénzből. [12]

Epizódok[szerkesztés]

Vigyázat spoiler következik: A következő bekezdésben olyan csattanókat árulunk el, mint azt, hogy

DARTH VADER LUKE APJA!!!,

Szóval, csak akkor olvass tovább, ha TÉNYLEG, de igazán tudni akarod, hogyan halt meg szegény Harry Potter.

A séma[szerkesztés]

A testvérek valamelyikét megszállja valamilyen fekete füst vagy egyén szmogalkotó. A másik megpróbálja kiűzni, miközben a megszállt rémesen káromkodik, nyög és annyi vér bugyog fel a szájából, amivel egy kisebb ország több évi vérellátását gond nélkül meg lehetne oldani.

A Pecsétek[szerkesztés]

A pecsétek tartják fogva a Főizét, Tudodkit, Voldemort. Sok pecsét van, amit fel kellene törni ahhoz, hogy Voldeizé kiszabaduljon. Az elsőhöz az kellett, hogy Dean a Pokolban vért ontson, és megkínozza az ártatlanokat.[13][14] Az első pecsétek sikeres feltörése miatt a Lények a Túloldalról inkább feltámasztották ezt a balféket, mielőtt még több bajt csinál.[15]

Első széria[szerkesztés]

Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Odaát témáról.

Sajnos megismerkedünk a két testvérrel, akik korán árvaságra kerültek, amikor apjuk próbált főzni valami finomat, de a dolog elég balul ütött ki. A kiérkező tűzoltóknak egy erősen májkóros, sárgaszemű Izé megjelenéséről számolt be: szerinte Az vagy Ő okozta a tüzet, amit csak az apa, és a két kiskölyök élt túl.

Azóta eltelt 22 év, és a 22 évente bekövetkező sötétség. Miután majdnem leverték Vin Dieselt, jobb belátásra tértek, és inkább egyéb természetfeletti lények utáni vadászatra indultak. Feltett meggyőződésük, hogy apjuktól mindent megtanultak, ami a Vadászathoz kell. Nem kell teljesen végigszenvednünk még az első első epizódot sem, hogy rájöjjünk, ez óriási tévedés. Azok, akik életüket csak a vakszerencsének köszönhetik, nem feltétlenül olyan pályát kellett volna választaniuk, amely speciális ismereteket igényel. Az első birtokukba került ezüst pisztolygolyókat például beolvasztatták, hogy szivecskés nyakláncot csináltassanak belőle maguknak.[16]

Apjuk hasonlóan kétbalkezes, így hamar eltűnik egy Vadászatnak nevezett esemény folyamán. A két testvér bepattan Dean kocsijába, egy 1967-es Chevrolet Impalába, hogy felkutassák apjukat, és a serpenyővel gyújtogató Sárgaszeműt. Átszelik Amerika legnyomasztóbb tájait, és zuhogó esőben, annyi természetfeletti lénnyel végeznek, ahánnyal csak tudnak. Ami valljuk be, nem sok.[17]

Forgatási titkok[szerkesztés]

 • Talán nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy a sorozat legtöbb külső jelenetét Miskolc külvárosaiban vették fel.[18]
 • Sam és Dean valójában nem testvérek, viszont Dean és Sam exbarátnője igen.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Ez azt jelenti, hogy ki tudott mászni abból a szakadékból, ahová dobták.
 2. Mármint egyetlen abban az értelemben, hogy egyetlen jó csaj azok közül, akik emberek és/vagy élnek.
 3. Az eredményeket és a szerencsétlenkedéseiket nézve nem valami hatékonyan.
 4. Ha Harry Potter rajongó vagy, akkor már sejthetsz valamit.
 5. Na, ők szoktak másnap reggel vese nélkül ébredni.
 6. Vagy a néző...
 7. Illetve sárvérűként.
 8. Az amerikai kisvárosokat, a középiskolás ámokfutókat, a Lila Akác Köz elkárhozott lakóit ismerve, ebben van némi ráció.
 9. Ha túl erősre sikerül a gyógyító ütés, a megszállt lelke is...
 10. Már ha tudna ez a két idióta célozni...
 11. Konzervdobozokra.
 12. Dolgozni ugyanis még senki sem látta őket, így valószínűsíthető, hogy birtokukban van a Soha Le Nem Merülő Bankkártya is.
 13. Kínzásban profi. Kérdezzük csak meg a nézőket!
 14. Ártatlan: természetesen mindenki ártatlan, aki a Pokolban tartózkodik: csupán eljárási hiba történt.
 15. Mondanunk sem kell, hogy kis kedvencünk így is feltöri az Utolsó Pecsétet...
 16. A nyaklánc volt az első, amit az útjukba került vérfarkas letépett róluk.
 17. Te a másfelet soknak tartod?
 18. A belsőségeket pedig a Csillagvirág Klinikán.