Negyedik Károly

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szomorkirály.jpg

Magyarország (már/még) nem köztársaság. És nem is királyság. De akkor most mi?

Magyarországnak nincs alkotmánya. Akkor most mije van neki?

Erről jut eszünkbe (miért is?) az ezidáig volt utolsó magyar király.

Ő... ö... ö...[szerkesztés]

IV. (Boldog) Károly, szegény, (teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen), akinek olyan nagy volt a korona a fejére, hogy csak a fülei tartották rajta meg, hogy kilásson alóla – az, egy erre az egyetlen alkalomra épített, majd elbontott dombon – királyi kardjával a négy égtáj felé szimbólikusan belehasított a közömbös levegőbe (mint erről a korabeli filmhíradó gondosan beszámolt – keress rá, bocsi, segítünk, nem hazudunk: [1]).

(Nem tartozik ide, csak mondjuk: rövid uralkodása alatt minden nap megfosztották a tróntól. Kossuth trónfosztásban ehhez képest kismiksa volt.)

Mér'? A Viktor feje mekkora? Jól fog állni neki a szent alkotmányékszer a fején a csámpásra meghurcolt kereszttel?

Vagy kalapos, svájcisapkás, esetleg hajadonfőtt király lesz? Kisfejűnagyfejű Torzonborz? (Ennek nézz utána, már nem segítünk).

A kalapost ellenben ezúton visszavonjuk. II. József nem is akart király lenni. És csak a halál árnyékában hülyült meg egy végzetes pillanatra. Az Alkotmánybíróság akkor (is) szemét szanaszét forgatva adta föl az utolsó kenetet.

Ekkor ment gallyra az egész. Gally: lásd még: rőzse, tüzifa.

Miről van itt szó? IV. Károlyról, nemde. I. Károly Isten kegyelméből Ausztriai császár, Magyarország e néven IV., Apostoli Királya, Cseh, Dalmát, Horvát-Szlavonországok, Galicia, Lodoméria, Ráma, Szerb, Kún és Bolgárországok, úgy Illyria, Jeruzsálem stb. királya, Ausztria főhercege, Toscana és Krakkó nagyhercege, Lotaringia, Salzburg, Steyer, Korontán, Krajna és Bukovina hercege, Erdély nagyfejedelme, Morvai őrgróf, Fel- és Al-Szilézia, Modena, Párma, Piacenza, Guastalla, Osviecim és Zátor, Teschen, Friaul, Raguza és Zára stb. hercege, Habsburg, Tyrol, Kyburg, Göre és Gradiska grófja, Trient és Brixen fejedelme, Fel- és Al-Luzsica s Isztria őrgrófja, Hohenembs, Feldkirch, Bregenz, Sonnenberg stb. grófja, Trieszt, Kattaro és a Szláv őrgrófság ura.

A sorhajókapitány amúgy villámgyorsan megpuccsolta. A fent említett Magyarország királyság volt továbbá is kitartóan, de egy emberöltő alatt nem volt, nem lett mégse királya neki. Felmerült ugyan egy szélhámos brit neve, mondták is neki, Lord Rothermere, akarsz-e magyar király lenni (?), üres a trón, és a hülyéje akart is lenni, miért is ne, persze, de valaki beszólt. Nem tudni, Hitler, Mussolini, Chamberlaine, vagy ki (?), talán a fehérlovas jóember maga, mert ezek 247 évre titkosított dolgok.

A levéltárak meg addigra le szoktak égni. Ha nem, bedarálják a tartalmukat.

Csak annyi a tény, hogy nem tudjuk, hol élünk. Csak az biztos, hogy nem biztos a magyar biztos. [2]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Negyedik Károly témáról.