Meteorológia

Az Unciklopédiából

Nem kell ahhoz meteorológusnak lenni, hogy tudjuk, merről fúj a szél.

~ Oscar Wilde a témáról/ről.


A meteorológia egy olyan tudomány, ami közvetlen rokonságban áll az aszteorológiával, csak nem teljesen az. Az asztrológiával meg végképp nincs rokonságban, de afáziás ismerőseinket megviccelhetjük ezzel. A meteorológia ugyanis a világűrből a Föld felé száguldó kisebb-nagyobb anyagcsoportosulásokkal, azaz meteorokkal foglalkozik (ezek a nagy izék, a kisebbeket becéző szerkezettel meteoritoknak nevezik). Ami azt jelenti, hogy mindenféle távcsövekkel és egyéb berendezésekkel próbálnak rájönni, hogy ki a fene hajigálja bele ezeket a dolgokat a sötétbe, és mikor fog minket eltalálni, de szerencsére sem a meteor, sem a szakemberek nem találják el, hogy mikor. Ezen felül, ha mégis felénk jönne egy, akkor a Föld vezető kormányai az USA vezetése alatt összefogva megpróbálnák atomnukleárislézerbombákkal eltalálni a meteort, hogy nehogy Alabamára essen. Vagy Texasra. Vagy legalább Nevadába mégis, mert ott úgysem tűnne fel senkinek. Ha ez sem válik be, akkor gáz van, és vagy segít a bruszvilisz, vagy drágám, adjuk az életünket.

Az aszteorológia, az meg az aszteroidákkal (ókori trák népcsoport) foglalkozik, azaz majdnem ugyanez, csak görögül van, és vannak benne istenek. Pont mint a trójai falóban, csak itt a kőben laknak, és istennek hiszik magukat. Faragatlan fickók...

Magyar vonatkozás

Magyarország, mint az európai kontingens része, szintén rendelkezik saját meteorológiával, és erősen érdeklődik a csillagászat iránt. Sokan szeretnék már kilőni az űrbe az illetékeseket.

Néprajzolat

„Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok...”

~ Sőtér Bandi, pulikutyász

„Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, mindig esik az eső, soha nincsen jó idő.”

~ Vitte Károly, diplomás égenkórász

Híres magyar meteorológusok

  1. Alig-mert Edusó
  2. A Lajos
  3. Vitte Károly
  4. Há' Bóna Már
  5. Viharkavaró Esvány (na, ő nem az, beugrottál, he-he)
  6. Bálint gazda (ő sem az)

Híres magyar meteorológiai adók

Időjósadó

Meteorciklopédia

Magymet1.png
Felhős.png
Felhős.png
Napocskás.png
Minden-jön.svg.png
Felhős.png
Felhős.png
Moebiusfront.png
7°C
19°C
12 °C

Várható időjárás:

A húsboltok környékén a légnyomás és az árak emelkednek.

Uralkodó felhőzet:

Felhőtlen boldogsággal szemlélhetjük a szmogszürke kék eget.

Felcsút időjárása:

Napsütés, 22 fok árnyékban.

Népi megfigyelés:

A Süss fel, Nap! c. gyermekdal éneklésekor elvonulnak a felhők és az elmeorvosok a konzíliumra, az ápolók meg a gyógyszeradagunkért.