Marketilinkó

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A marketilinkó a Trillalus Marketingi családba tartozó, a Passioveretes (vérebalakúak) alfajba tartozó palimadár.

A marketilinkó jellemzői[szerkesztés]

Előfordulási helye[szerkesztés]

Magyarország, kizárólag a nagyvárosokban él. Kis településekre (nagyközség alatt) még álmában sem röpteti be a szárnyát. Ennek több oka van:

 • szerinte nem hatékony,
 • vagy még annál sem hatékonyabb,
 • illetve mivel nincs hatástöbbszörözése, így potenciálisan nem érdekes.

Helyi megjelenése: különös szimbiózisban él a városokban megtalálható Grafikuvikkal. A másik palimadár egyszerre ellensége és szövetségese, ha a harmadik palimadár, a Főnöxmadár legyőzéséről vagy háttérbe szorításáról van szó. Esetenként kocsik kormánya mögött, illetve számítógépek előtt dekkol[1].

Külseje[szerkesztés]

A marketilinkóról készült kéziszobor, befogás előtt

A hím madár tollazata Parker fehér, fekete gatyás farrésszel, a nyakától a begyéig nyakkendő lóg. Ezt a nyakkendőt előszeretettel mártja kávéba, levesbe, marguaritába. Átöltözni még nem látták, néha hevenyészett öltönyzakó lóg a vállán. A nőstény, a Marke Tilinka[2] színes változatú, szoknyás overállt visel, amit kiskosztümnek neveztek el a madárfajtát megfigyelő ornitológus marketingesek. Őt csak afterebb partik után látták átöltözni, tollatlan formába. [3]

Életmódja[szerkesztés]

Domináns, nappali vadászó madár. [4] Nyughatatlan, pörgös, harsány természete miatt állandóan mozgásban van. A természetes élőhelyén a marketilinkót altatólövedékkel fogják be.

Táplálkozási szokásai[szerkesztés]

A marketilinkó fő tápláléka a profit. Ebben nagyban hasonlít a bankárókatonához. Másik lételeme a kávé, amin a grafikuvikkal kénytelen osztozni, és az önérzete mellett a virtust a nyakkendője bánja. Ő is gyakran fogad el táplálékot etetőkből, de még többször ő az etető. [5] Felfokozott életmódja táplálkozására is kihat: gyakorlatilag gyorsabban fal, mint egy kifejlett kolibri. Olyan gyorsan, hogy a kiszemelt áldozata (pl. a bab) kettőt pislant, és már nincs is ott. Emiatt gyakran küszködik zúzaproblémákkal. [6]

Habitáció[szerkesztés]

Nem fészekrakó (általában), de vannak kivételek. [7] Általában helyről helyre, szájról szájra száll. A grafikuvikkal ellentétben – akinek gyakran a szavát sem hallani – a marketilinkó rendszeresen csicsereg, amikor ébren van, megállás nélkül. [8] A főváros zajszennyezéséért ez a madár tehető felelőssé 6,097%-ban.

Szociális élet[szerkesztés]

A marketilinkó egy domináns, agresszív madár. Mivel a táplálék fontos számára, ezért mindent elkövet a megszerzéséért, és minden fát megmozgat, hogy profithoz jusson. Állandó röptében van, semmi másra nincs ideje, mint éppen arra, amire. Folyamatosan tőle hangos a környék, mivel jellemzően állandóan csivitel. Tehetséges és tanulékony utánzó: nem egyszer utánzott már ilyen madár egyede szarkát [9], szajkót [10], rigót [11], csirkét [12].

Vadászat[szerkesztés]

Ellenségei: Grafikuvik, Főnöxmadár, Zergekóró-evő sas, Bankári harácslógerle, Bankárókatona és minden más madárfaj. Vehemenciája miatt nem tűr meg más palimadarat a vadászterületén. Sokszor a vele együtt vadászók ellen fordul, ha úgy tartja kedve (fogytán a profitja). Sok esetben - hogy védje táplálékát - képes más madarak szokásait átvenni, természetesen rosszul, de nem bánja, csak ne kelljen megosztani a profitot senkivel. Ilyenkor hangos patáliákat csapnak ellenfelei [13].

Szaporodás, páros élet[szerkesztés]

A marketilinkó változatos nemi identitást mutat. Jó része szereti váltogatni a partnereit [14], míg mások monogámok [15]. A madár rendkívül szapora és elterjedt hazánkban, így nem ajánlják a szaporítását. (Van már elég.)

A marketilinkó palimadár-jegyei[szerkesztés]

 1. Magyarországon él. Más helyeken is élnek ilyen típusú állatok, a sillabus marketingi például (Oroszország) közeli rokona.
 2. Csak kevés egyed jut elegendő vagy annál nagyobb profithoz. [16]
 3. Több a hím, mint a nőstény. [17]
 4. Túl sokan vannak. [18]
 5. Nem túl fejlett az agyuk, tanulékonyságuk ellenére. [19]
 6. Nincsenek túl sokan. [20]
 7. A városban túlszaporodnak, és hamarabb pusztulnak mindenféle stressz-szindrómától.[21]

A marketilinkó tartása háziállatként[szerkesztés]

Nem ajánljuk! A madár nehezen nevelhető, tulajdonképpen sehogyse. Amilyen tanulékony, olyan makacs, és ráadásul csak a saját profitszemléletével törődik. Egyes egyedek olyan szintre emelik ezt a műfajt, hogy már-már úgy látszik, törődnek környezetükkel, madártársaikkal. De nem így van!

Egy téveszme elhessegetésének margólyára[22][szerkesztés]

A marketilin-kór (azaz a madár szívásos agysorvadásos betegsége) és az emberi infuelza [23] nem kooperál egymással. Nincs mutációs összefüggés, se korreláció, se semmi csúnyaság, így nem kell világjárványtól tartani. (Különben is, a marketilinkó elszaporodása aggasztóbb.)

Az arany (lásd profit) középút[szerkesztés]

A tökélyre fejlődött marketilinkó - aki már másokat is tanít - megmenekülhet a betegségtől, és nem is kell feltétlen elszaporodnia. Megoldás: mindig legyen elegendő profit! [24]

Symbol opinion vote.png Megjegyzés: Mint látható, a cikk erős szimbiózisban él a Grafikuvik cikkel. Szavazzon a Grafikuvikra! [25]

Symbol opinion vote.png Megjegyzés: A cikk szerkesztőjét kényszerzubbonyban, elmegyógyintézeti szakápolásra beszállították a rehenyészi állami közkórismeintézetbe. Megfigyelés okán bent tartják.

Patanota [26][szerkesztés]

 1. ja laptopját
 2. Az egyik begyűrűző meggyűrűzött egyed neve után.
 3. Hiába, bulikra sose viszi el a Parkerét. Hacsak a párját nem hívják Parkernek.
 4. Előfordul, hogy lakáskereséskor nappalikra vadászik az interneten.
 5. "Csak itt, csak most, csak Önnek, csak ennyiért! Köles! Higgye el, Önnek szüksége van rá! (Nekünk meg a pénzre!)"
 6. Gondolatban a grafikuvik ökle zúzza...
 7. Pl. a Fészekrakó Madzagin marketilinkói.
 8. Amikor alszik, akkor meg horkol. Amikor megöregszik, akkor meg horgol.
 9. Miért tűnnek el a tollak az irodából?
 10. Kérdései a körülötte élőkhöz: Hogy állunk? Mikor lesz már kész? Miért ilyen a színe? Mennyi bevételünk volt a múlt hónapban? Nem látta valaki a szemüvegemet? stb.
 11. Tajrészegen a vállalati partin nyomta a "hej, rigó, rigó, sárgarigó" c. örökzöld slágert a "La bamba" aláfestő zenéjére.
 12. Buta tyúk a nyomda értékesítési részlegén, lásd Grafikuvik.
 13. Paták híján a szrányaikkal és csőreikkel, és csőre töltött fegyvereikkel.
 14. affilate marketing
 15. Az istennek sem mozdulnak tovább a multicégtől, csakis felfelé a ranglétrán.
 16. A többieknek csak a csőre jár...
 17. Ki fognak halni... Érdekli őket? Dehogy...
 18. „Pedig ki fognak halni. Érzem... Látom is, ahogy ki fognak halni... A célkereszten át...” - írja p.f.r.-rel a kezébenChuck Norris nemrég megjelent ornitológiai szakkönyvében.
 19. Gyakran elfelejtik a normális viselkedés szabályait a madárvilágban, és megőrülnek. Közöttük pusztít a kergemarketilin-kór. Ennek ellenére vadásznak tovább, így nehezítve a társas életet, és fertőzve tovább fajtájukat.
 20. Újra leírom: kergemarketilin-kór. Ha ez így megy tovább, a Zöldbékához benyújtványt kell foganatosítani, hogy avanzsírozzák védett állattá a marketilinkót.
 21. Mentsük meg őket! Ki velük a városból, be a tanyára! Úgyis egyre kevesebb a paraszt...
 22. Sicc, korrektor, sicc!
 23. Infu Elza, a híres, első H567N908 influenzás nevéből.
 24. És ne tegyünk az arany közé pút.
 25. Méghogy ellenfél?! Mi még a sz*rt is eladjuk. Önnek! Grafikuvik - mert jó Önnek! ...Önnek!!! ...Jönnek!!!
 26. gy.k. lábjegyzet