Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Beta.png Végfelhasználók szíves figyelmébe: ez a szócikk ennek a szócikknek a béta verziója.


A mű[szerkesztés]

Egy igen ritka pillanat, mikor a műt lencsevégre kapta egy szemfüles fotós

A mű nevű állatok csoportjába azon iciri piciri élőlények tartoznak, melyek az emberi legősibb mesterséggel (barlangfestészet) egyidősek.

A mű kicsi, szőrös, műanyagból van. Közeli rokonságban áll a mütymüttyel.

A műt korunkban sajnos a kihalás veszélye fenyegeti. Főleg bőréért és szőrméjéért vadásszák, ezekből készülnek a műbőr csizmák és a műszörmekabátok is, de tulajdonképpen minden porcikáját felhasználják. Gondoljunk csak a műtrágyára, a műszemre, a művégtagokra, a művészetre, vagy a műkörömre. Húsát is előszeretettel fogyasztják, főleg a különböző gyorséttermek burgerjeiben és a műbeles virslikben is, melyeket szegény műk aranyerébe töltenek... Ezenkívül nehezíti a helyzetét, hogy karácsonykor rengeteg műfenyőt vágnak ki, ami köztudottan a mű természetes élőhelye.

Igen furcsa és érdekfeszítő a műk éves párzási rituáléja, melyre minden évben a trágyalakó fityfirity (cacohabitus fitfirittus) virágzásakor kerül sor, ezért nevezik ezt a növényt a népnyelvben művirágnak is. A mű hímje elmegy a jól megműtrágyázott műhelyre, és ott szed egy nagy csokor művirágot. Ezt elviszi a nősténynek, de útközben a többi műhímmel együtt beugrik egy italra a kocsmába és berúgnak. Ezután a mű nősténye megrendezi az ugynevezett "műbalhét", aminek célja a hím érdeklődésének felkeltése, hogy a MŰtyűrjével végre megtermékenyítse a műnőstényt. A nőstény könnyen megkülönbözethető a hímtől, mivel hatalmas műmellei és műszempillái vannak, míg a hím ezekkel nem rendelkezik.

A mű aranyos kis állat, puha műszörméje miatt igen kedvelt a gyerekek körében. Kedvenc eledele az E143 és az E221, de nem veti meg az E430-at sem. Lakásban való tartása azonban nem javallott, mivel műfogsora és műkörme igen erős, így komoly sérüléseket okozhat.

Védjük együtt a műket, ne vegyünk műfenyőt és viseljünk igazi szőrmét, hogy az unokáink is találkozhassanak ezzel a kedves kis állattal!