Mátraszentnyivák FC

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A labdarúgás, népies nevén a foci nagy tiszteletnek örvend. Kiszáradt történelmi forrásokból megtudhatjuk, hogy ez a bokát nem kímélő esztelen labdahajsza eredetileg női szabadidőfoglalatosság volt. Mátraszentnyivákon 1954-ben kútásás alkalmából rábukkantak egy betonöntvényre. Az öntvény pontosabban egy, akkor már nem használatos régi focilábbeli sárbataposott lenyomata volt. A dolog érdekességét fokozta, hogy a focicipő tűsarokkal volt ellátva (merészebb történészek szerint nem kizárt, hogy a lábbeli platóval is el volt látva. A platóról majd máshol elmélkedünk.) Eme lelet kulcs volt a labdarúgás eredetéhez.

A foci mint vénasszony, avagy történelmi tények[szerkesztés]

 • Eredetileg káposztafejek rugdosásával szórakoztatták magukat az unott fejőasszonyok.
 • A guiotin-korszakban praktikusnak bizonyult a porbahullott fejek rugdosása. Titokban.
 • A fejrugdosás mégsem volt annyira praktikus inováció, ugyanis a lábbeli orra gyakran beleragadt rúgás közben az orrba. Ismét a káposztafej uralta a focipályákat.
 • Elfogyott a káposzta a százéves háború alatt, improvizálni kellett. És itt jön ismét képbe Mátraszentnyivák! Egy francia asszony ugyanis, pontosabban, az ő édesanyjának a húgának a nővérének a tehenének a gazdájának az anyja mátraszentnyiváki születésű volt. Szóval ez az asszony talált egy felesleges tehénhólyagot. Senkinek sem kellett, így unalomból belefújt. (Az asszony feltalálta a lufit is, de ez ismét NEM ide tartozik.) Azután, hogy az asszony rájött mibe fújt bele, úgy döntött, hogy alapos fújfújozás után kitömi a hólyagot vattapamaccsal meg, gumival. Így született meg a focilabda.

A többi már történelem.

Klubtörténet[szerkesztés]

Magas labda

A Mátraszentnyivák FC egy eredetileg női focicsapat, amely egy eredetileg férfi focicsapatról, a Díszi Spárta FC-ről lett átnevezve, amely Kr. e. 1922-ben alakult. A klub elődjének majd' négy évezredes történelme alatt olyan sztárok születtek ott, mint Zoknisz Tisztakosz vagy Fejdíjász (vö. ő sokáig szobrozott a kapu közelében, mint védő, de egyszer sem sikerült kivédenie az ellenfél magas labdáit – lásd képünk). A thermopüléi csata után nem maradt férfi, aki futballozhatott volna, így nőkkel edzettek tovább. Így lett női sportág a futball, legalábbis ebben a klubban, mely 1963-as átnevezése óta olyan neveket tudhat magáénak, mint Pixel Erzsi, Hat a Mari, és Kisz Olga, vagy az első nem női focista, Labdar Hugó. A klubot 2010-ben felvásárolta a Felcsúti Video- és Audioton SE, jelenleg Orbán Viktor miniszterelnök védnöksége alatt Hacsek (és-Sa-) József vezeti.

A klub jelene[1][szerkesztés]

Manapság kevésbé megy jól az FC-nek.[2] A jó[3] focisták kiöregedtek[4], a BL-kupákat ellopták a szekrényből. Egyébként a szekrényt is ellopták az egész stadionnal együtt.[5] Hogy történt? Ki tudja?[6] A klub jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei huszonketted osztályban és a Kistarcsa-kerepesi Autonóm Köztársaság tizenkilenced osztályában játszik. A sportpályát 2012-ben megvette S. L. közgépipari dolgozó, O-né L. A. nevére; hrsz.: 19874/75, Felcsút-Csút-Alcsút.[7]

Reklám[szerkesztés]

Jelentkezzenek a Mátraszentnyivák FC hivatalányos futballiskolájába, mely a Kistarcsa-kerepesi Autonóm Köztársaság fővárosában, Kistarcsán van. (Odajutás: repülővel 3 óra a mátraszentnyiváki állomástól.) Minden edzés 7.5 buznyákba (2200 forint) kerül.[8] Köszönjük! (Hacsek és-Sa- József, az MSzNyFC vezetője, és „Bözsi”, a beruházó)


 1. Figyelem, ne arra figyeljenek, amit leírtunk! ...Mert az senkit sem érdekel. Figyeljék a lábamat, mert csalok!
 2. De majd ha meglesz a stadion...
 3. nem jó
 4. ...újabban országot próbálnak vezetni labda helyett...
 5. Ugye, hogy kell új, automatizált fényirányítású, jelzőtechnikával felszerelt, angol gyeptéglás stadion?!
 6. Ki meri megkérdezni? Meg kit érdekel?!
 7. A felújításra és stadionépítésre a legutóbbi lottónyertes, álnéven „Bözsi”, mint beruházó vállalkozott.
 8. Mezt és stoplis cipőt otthonról kéretik hozni.