Máriakálnok

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Máriakálnok falu Győr-Moson-Sopron megyében, a Mosó-Duna jobbközép partján.

Történelem[szerkesztés]

Középkor: mikor a kutya se tudta mi történt[szerkesztés]

Máriakálnok létezéséről az első firkálmány, mely ránk maradt egy 1216-ban kiadott Tesco szórólapban volt fellelhető. Ebben a szórólapban annyit írnak az akkor még tanyavilágról: „feheruuaru rea meneh hodu utu ream via maria kalnok vele kocsma toto epelete tesco”. Eme mondatból eredeztetik Máriakálnok nevét, melynek jelentése: „Fehérvárra menő kocsmautakon sétált haza Kalnok Maria [kálnok mária] hova Tesco fog épülni”. Ez a Kálnok Mária (1198–1256) egy földesúr leánya volt, aki 18. születésnapján épp Székesfehérvár felől tartott haza a magyarországi kocsmautak egyikén. A legenda úgy tartja, hogy Kálnok Mária volt a falu első lakója, akinek tiszteletére a falu neve Máriakálnok lett. Bár a régészeti ásatások Máriakálnok mai területén nem találtak Tescot, azonban Mosonmagyaróváron épült egy a nagyon távoli múltban, mely akár lehet a fenti szórólapban említett áruház is. Az áruháztörténészek még vitatkoznak azon a tényen, hogy a mosonmagyaróvári Tesco megegyezik-e az egykori máriakálnoki Tescoval, de az biztos, hogy a mosonmagyaróvári már megépült.

Újkor: Gazdasági izék Magyarországon[szerkesztés]

A 16. században – mikor a török turisták nagy számban ellepték Magyarországot – Máriakálnokon fellendült a fürdő- és falusi turizmus. Ekkoriban épült meg a Máriakálnoki Gyógy- és Termálfürdő, mely az iszlám építészet jegyében épült meg. A fürdő sajnos napjainkra összedőlt a nagy török gazdasági válság következtében, mely Máriakálnok gazdaságát, turizmusát és fontosabb épületeit is összedöntötte. Emiatt a falucska népessége lecsökkent 53,4342352 %-kal.

Máriakálnokot a 18. században Petőfi Sándor ük-ük-ükapja feleségének a testvére lendítette fel gazdaságilag egy teknővájó szövetkezettel. A lakónépesség hamarosan megnőtt, sok osztrák, német és roma telepedett le Máriakálnokon. A teknővájó kisgazdaságnak a 19. század végén lett vége, mikor a gépesítés még a kis falusi pusztákat is megérintette.

Jelenkor: napjainktól napjainkig[szerkesztés]

A 20. században fellendülőben volt a máriakálnoki fegyveripar. A helyi nők és férfiak sok hasznot hajtottak be a fegyvergyártásból. A máriakálnoki fegyverek híresek voltak pontosságukról, megbízhatóságukról és az ellenség elintézésében való nevetséges hatékonytalanságukról. A legelterjedtebb termékek egyike volt az orrontó lábgombaszemtapasz és az agyserkentő fikaíz orrspray.

A 20. század végére a fegyveriparnak lőttek, bombáztak és még kitudja mi történt vele, de az biztos, hogy a máriakálnokiak már másból kell megélniük a 21. században. A hideg- és melegháborúknak mivel vége szakadt, ezért kénytelenek voltak mindegy fegyvergyártást beszüntetni.

21. század: a Digitális akármicsoda kora[szerkesztés]

Máriakálnok a turizmus újbóli fellendítésében leli lehetőségeit a 21. században. Bár az erre tett lépések még nem jártak sikerrel, mint például az oroszlánsimogató létesítése és a Fekete Pákó Egész-estés Dalfesztivál megalapítása, de a lényeg, hogy igyekeznek.

2012-ben egy pap költözött a faluba, aki a helyi templomot és miséket igazgatta. Tibi atya a becsületes neve, aki fellendítette a vallásturizmust a településen. Ám a helyi sátánista vezetésnek ez nem tetszett, így a tiszteletes atyát kiátkozták a településről. Az atya, a fiú és a szentlélek nevében Tibi atya és ministránsai megalapították Humbákfalvát, ahol mindmáig élik életüket.

Közlekedés[szerkesztés]

Máriakálnok legfontosabb közlekedési eszköze a füstifecske. A füstifecskék tenyésztésének köszönhetően mindenkinek sikerült 1-1 közlekedési eszközt biztosítani a faluban. Így Máriakálnok a világ legfüstifecskésebb települése.

A 2379-ben létesített máriakálnoki űrkikötő az Európai Egyesült Államok legnagyobb űrkikötője és egyetemben Magyarország állam sokadik űrkikötője. Az űrkikötőt főleg a holdlakók használják, akik a Máriakálnokról származó telepesek. A hálaadás elterjedése nekik köszönhető.

Csodák Máriakálnokon[szerkesztés]

  • Rendszeresen, egészen 2012. december 30-ig: Krisztus-jelenések.
  • 2012. december 27.: a Mária-szobor könnyezik a helyi templomban.
  • 2012. január 2.: az öreg Kovács lábra tudott állni három év után. (Utóbb kiderült, hogy ennek magyarázata egészen prózai.)
  • 2012. január 4.: Turbó Béla két deci bort nagyfröccsé változtatott.
  • 2012. január 6.: Járóka Gizi szeplőtelen fogantatása. Béla a csodát nem hitte el.
  • 2012. január 14.: Asztalos Pista újra járni kezdett. (A csoda utóbb kétségessé vált.)