Mária Valéria híd

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MariaValeriaHid.jpg
Az emitt olvasható szöveg: múltidézet. Jövőidézetet pedig nem ismerünk. Fogjátok fel tehát történelmi dokumentumnak (ha nem is az).

„Szegénynek és gazdagnak egyaránt jogában áll a híd alatt aludni.”

~ Anatole France

„Csak gazdagnak. Harmincezer forint lesz...”

~ valahol Esztergomban
Ez biztos nem hiányzik senkinek a szerkezetből?[1]

A Mária Valéria híd Esztergom és Kakat között álló hídpillérek együttese.

A köznyelv előszeretettel nevezi Csonkahídnak Csonka Bandi után. A történelem során többször is előfordult, hogy a pilléreket vasszerkezet kötötte össze, de ez az állapot mindig csak időszakos volt.

Állapota[szerkesztés]

A híd azon vége, ami elér a Dobogókői útig

Annak az oka, hogy a híd többször állt csonkán, mint épen, valószínűleg arra vezethető vissza, hogy darabjai a város egész területén szét vannak szórva. 16 méteres oldali főtartója például a Dobogókői út mellett áll, szegecseit pedig előszeretettel osztogatták a Duna Múzeumban, amiből a lelkes lokálpatrióták rendesen begyűjtöttek.

Története[szerkesztés]

A híd története a lehető legegyszerűbben
  • 1895-ban épült fel először, és 1919-ben a csehszlovákok szabadították meg a part melletti pillért a fölösleges tehertől.
  • 1927-ben épült fel másodszor, majd a második világháború során német precizitással „alakították át”, de ezúttal csak a part menti pilléreket hagyták épen. – „Variatio delectat!”
  • Harmadszor 2001. szeptember október 11-én hozta meg az új építményt a Mikulás. Nem tudni, hogy meddig áll még a híd jelen formájában, de azt már ma el lehet mondani, hogy a lelkes hajósok azóta mindent megtesznek a természetellenes állapot megszüntetéséért. [2] Az új hídnak köszönheti Esztergom, hogy visszanyerte vonzáskörzetét, meg persze, hogy rövidesen légúti megbetegedésben fog kihalni a város a nagy forgalom miatt.[3] Az újjáépítéskor a nagyközönség előtt még nem volt ismert a valódi motiváció, amire csak 2007-ben jött rá egy cseh lap. Eszerint Magyarország az új hídon akart tankokat átvezényelni Dél-Szlovákia lerohanására, de ezt a szlovákok ügyesen megakadályozták azzal, hogy könnyű szerkezetűre építették a hidat.[4][5]

Lábjegyzés[szerkesztés]