Lakossági techno

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A lakossági techno kifejezést, ezen sorok szerzője (XY) 2005 körül hallotta először a Magyar Lemezlovas Szövetséghez tartozó egyes Dj-ktől, akik ezt a sajátságos elnevezést alkalmazták az 1998-2005 között nagy számban megjelent, kommersz elektronikus zenék többségére. A meglehetősen humoros és találó jellemzés jól tükrözi azt a nagyfokú zenei igénytelenséget és kommerszitást, amelyet az ezen 'műfaj' előadói képviselnek, tekintettel arra, hogy ezen újmódi elektronikus zenék túlnyomó többsége semmiféle művészi elképzelést nem tartalmaznak, egyetlen céljuk a profitszerzés, és a befolyásolható, igénytelen fiatal közönség egyszerű eszközökkel való szórakoztatása. A 'lakossági techno' számok ritmusukban és effektezésükben halványan emlékeztet ugyan a korai kilencvenes évek híres rave, és Happy Hardcore dalaira, de azoktól megkülönbözteti a silány egyformaság, a zenei sablonokból való építkezés, egyes "zsíros" hangzású szintetizátorhangok igen elterjedt használata, valamint a semmitmondó vokálos betétdarabok megléte.

Az elnevezésbe viszonylag jól belefér az egyre divatosabb handsup zenei stílus, valamint a diszkósított mulatós és romanóták nagy része is. A progresszív trance-house bár hasonlóan nélkülözi a komolyan vehető zenei munkásságot és ötletességet, azonban bulizás céljára való alkalmatlansága miatt nem feltétlenül idesorolandó ez a műfaj.

Közönségük általában nihilista, távolabbi jövőkép nélküli tizenéves fiatalokból kerül ki, akiknél a hétvégi (egyes esetekben hét közbeni) szórakozóhely-látogatás szükségszerű szokás, mely semmiféle különösebb zenei vagy egyéb kulturális igényekkel nem párosul. Gyakori közöttük a kábítószerfogyasztás, az értelmetlen és haszontalan alkalmi szexkalandok keresése, valamint az ittasság olyan mértékű magasfoka, ami az ittas fiatal gátlástalan, garázda viselkedésével, vagy ennek ellenkezőjével, a totális öntudatlan és cselekvőképtelen állapot elérésével csúcsosodik ki.

A 'lakossági techno' kisebb vidéki klubokban az elterjedtebb, azokban általában igényesebb zeneszolgáltatással való próbálkozás (funky, retro dance és rave, egyéb nosztalgia) - a totális érdektelenség miatt - anyagi veszteséget generál a kísérletező kedvű tulajdonosnak. Budapesten is vannak hasonló műfajban üzemelő szórakoztató egységek és klubok, melyek közönsége a már említett 14-25 éves, kellően fejlett értékrend nélküli fiatalokból és fiatal felnőttekből áll.

Elterjedése és sikeressége változó, a különféle hip-hop és Rn'B slágerek megjelenése sokakat elvitt a 'lakossági techno' élvezetétől.

Szerk. megj.:

Antistub.png Habozás és változtatás nélkül lenyúlva a Wikipédiából. (Nem számítva az elütéseket, egyes helyesírási hibákat, megmégamiaszemünketbáncsa...)