Kyézták

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kyézták a 10. században alakultak ki. A Kyézták gyökerei Amerikához vezetnek vissza annak is a nyugati részén egy kis szigeten.

Története[szerkesztés]

Az „első” Kyézta 967-ben született Szibériában annak is a legkeletibb pontjánál egy kis városban. 989-ban ez a csa- lád és még 4 család elindult keletre nem tudni miért. Építettek egy hajót és azzal elindultak arra amerre sodorta őket a víz. Két nap után – ekkor már 990-ben járunk – elérték Alaszkát, de itt úgy érezték nincsen jó helyük ezért tovább mentek és végül elérték azt a pontot ahol letelepedtek vagyis Amerika, ahogy mutatja a piros pont is (fent a térképen). A fiú akitől elindult ez az egész létrehozott egy naptárat amit később Kyézta Naptárnak nevezett el.

Ez után természetesen jöttek az utódok egyre többen lettek egyre nagyobb terület kellett nekik míg végül az egész sziget az övék nem lett. Fénykorukat élték. Majd 1013-ben a családfők össze gyűltek tanácskozni – először életükben. A tanácsülés végén létrejött a Kyézta Birodalom. Amennyire vidám volt ez a nap annyira volt rémisztő és ijesztő 1030. Ugyanis ismeretlen hajókat láttak végül kiderült, hogy fosztogatók. Fehér Péter – az első Kyézta – és még 87 ember sietve elmenekültek a szigetről. A sziget ahol éltek nem létezett többé ugyanis földig rombolták a birodalmat, nőket-, gyerekeket nem kímélve megölték. Ezután tudatuk nélkül megkerülték Dél-Amerikát és Hispániába – ma Portugália és Spanyolország - mentek. Itt telepedtek le. Aztán külön váltak mindegyikük vitt magával egy Kyézta naptárat. Ezután vándoroltak minden felé ahol letelepedtek onnan őket már senki sem űzte ki. Mégis kevesen vannak. Összesen tízen.

Kyézta név eredete[szerkesztés]

Guidhehhed Pefhegh - Fehér Péter - mikor írta a könyvét de próbált egy nevet adni a népüknek. Amikor írt volna le egyet megremegett a Föld és össze-vissza ment a toll. Végül kijött a kyézta név. Mivel új nyelv is létrejött nála így a kyézta szó jelentése: vándorlás.

Istenhit[szerkesztés]

Egy istenük van ugyan is keresztények de viszont szellem istenükből 13 van.

Szellem neve Minek a szelleme
Frinjerdish Védő szellem
Therjhjer Támadó szellem
Limbig Boldogság szelleme
Zjeudh Reménység szelleme
Zige Tenger szelleme
Xexe Főzés szelleme
Cek Cak Imádság szelleme
Lenh Hosszú Élet szelleme
Durztartes Szomorúság szelleme
Xyhekyhe Ünneplés szelleme
Hecchjke Szerelem szelleme
Denmke Kard szelleme
Fhui Pajzs szelleme

Ha egy Kyézta érez egy erős levegőt aminek tinta illata van akkor az azt jelenti, hogy amilyen helyzetben van olyan szellem van mellette. Van olyan is, hogy ha egy erős szél elmegy először balra aztán vissza jobbra és ezt még egyszer megtörténik akkor minden szellem mellette áll és segíti. Az Isten mindig velük van, úgy tartják, hogy Isten mindenkiben ott van de csak akkor segít ha ő akarja vagy valamivel rá veszik.

Királyok[szerkesztés]

Uralkodási év Uralkodó neve Mi történt vele
1013-1020 Giurdegje Kyézta Menhdhehh lemondott
1020-1023 Ihben Lashgafalj meghalt
1023-1028 Fecchjui megölték
1028-1030 Perzhgedhh megölték

Szerk. megj.:

Antistub.png Habozás és változtatás nélkül lenyúlva a Wikipédiából. (Nem számítva az elütéseket, egyes helyesírási hibákat, megmégamiaszemünketbáncsa...)