Kondenzátor

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A kondenzátor, népiesen: kond, [1] mondhatnánk, hogy egy kétlábú állat[2], de olyan már volt, ezért inkább mondjuk azt, hogy, izé, szóval egy izé. De attól még tényleg két lába van.

Fajtái[szerkesztés]

Régies magyar nyelven sűrítőnek[3] nevezik. Aszerint, hogy mit sűrít, több fajtája lehet:

  • tejet, ennek terméke a sűrített tej
  • zoxigént, ennek terméke a zoxigénpalack
  • fluxust (ld. fluxuskondenzátor), ennek nem tudjuk, mi az eredménye, de valószínűleg a csillagközi utazáshoz kell
  • elektront, ez a legfurább, hiszen köztudomású, hogy az elektronok taszítják egymást (rondák, na), ezért nem szeretnek sűrűn lenni (talán ezért is szoktak a kondik felrobbanni)

Kondenzátornak nevezik azt is, amikor pl. levegőből kicsapatják (mint nebulót a suliból) a nedvességet, de ez túl nedves téma.

Eredete[szerkesztés]

Konditerem

A kondenzátor eredete a múlt homályába vész. Egyes szerzők szerint a goauldok hozták be az ősi Egyiptomba. Ők még fluxuskondenzátornak hívták, de ezt az földi emberek túl hosszúnak találták, így lett belőle kondi. A helyet, ahol gyártják, pedig elnevezték konditeremnek.

A kondenzátor a magyar folklórban is megtalálható:

Minden versben fő a rím,[4]
Láttál-e már kondenzátort?

A kapacitás[szerkesztés]

A kondenzátorra jellemző fizikai mennyiség a kapacitás, ezért kockafejűek szokták néha a kondit is kapacitásnak nevezni. A kapacitás képlete a Q=CU (ejtsd: kucu), aminek vizsgán való emlegetése hátbaveregetést szokott kiváltani a jóindulatú, a hallgató egészségéért aggódó tanárban.

A kapacitás egyébként a bölcsészmérnök hallgatókra is jellemző, alkoholtérfogatszázelék x liter / órában mérik. Nem összekeverendő a hallgatói agykapacitással (bemagolttankönyvoldalak/óra), amely fordított arányban áll az előző mennyiséggel.

Felhasználása[szerkesztés]

Felüláteresztő szűrő

A kondiból nagyon gyakran építenek szűrőket. Legismertebb fajtái az aluláteresztő szűrő (lófasz, izé low pass filter) és a felüláteresztő szűrő.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. ld. még: konditerem, és minden marhaság, ami ottan és körötte történni szokik.
  2. Egyesek szerint idegen (alien), lásd itt
  3. De tényleg! Lásd angol "condenser"
  4. Persze a ritmus se stimmel, de az nem a kondi miatt