Kolumbusz Kristóf

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Kolumbusz Kristóf témáról.
A tenger felől megtalálom Indiát! De az se baj ha felfedezzük Amerikát!
Sánta! Mária! Sánta! Mária! Sánta! Mária! Sánta! Mária!
Vörösök. Proletárok.

Kolumbusz Kristóf magyar származású olasz hajós, kereskedő, utazó. Ja, meg véletlenül felfedezte Amerikát.

Édesapja neve Székely Béla, aki a kárpátaljai Lompos községben született. Székely Béla 1429-ben vándorolt ki az Olasz Köztársaságba. Egy tisztviselő egyszer megkérdezte születési helyét, mire Székely éppen köhögött, majd megmondta azt. A buta olasz azonban a köhögést szónak értette, így Lompos helyett Kolompost írt fel. Hamarosan ez a név el is terjed annyira, hogy később nevét Kolompos Bélára változtatta.

Kolumbusz 1492-ben indult útnak a Sánta Mária nevű járművön, hogy megkerülje a Földet és eljusson Indiába. Hogy miért indult útnak, az nem egyértelmű. Egyesek szerint cége csődbe ment, és szöknie kellett a hitelezők elől. Valószínűbb azonban, hogy Kolumbusz járatos volt a patafizikában, és jól tudta: az élet folyamatos távozás egy másik, remélhetően szebb dimenzióba.

Kortársai döbbenten fogadták az ötletet, és állandóan azt kérdezték, miért nem kolumbusszal indult útnak [1]. Sok ellenfele azzal is rémítgette, hogy majd le fog esni a Földnek a másik oldalán, ami lefelé néz. (Ennek volt is némi alapja, mert Newton csak kétszáz évvel később találta fel a gravitációt; szerencsére Kolumbusz nem jutott el addig a pontig, ahol már leesett volna a semmibe, mert útjába akadt Amerika.)

Amikor eljutott Amerikába, azt hitte, Indiában van, mert még sosem volt Indiában, és nem vette észre a különbséget. Így aztán abban a boldog tudatban halt meg, hogy Amerika nincs felfedezve. Egyébként egy bizonyos Vörös Erik nevű izlandi vállalkozó már jóval korábban eljutott Amerikába, de egyrészt ő felismerte, hová jutott, és úgy húzott el onnan, ahogyan csak bírt, másrészt felfedezését mások is igyekeztek eltitkolni, mert Amerikában nem szeretik a vörösöket.

Amerikát így nem Kolumbuszról nevezték el, hanem egy Amerigo Vespucci nevű olaszról, aki elég híres, többek közt arról, hogy elnevezték róla Amerikát.

A felfedezésnek köszönhetően ismerhette meg Európa a krumplit. Csak Mátyás király nem.

Volt valami dolog a tojásával, de ez nem egyértelmű.

Kolumb.gif
  1. Kolumbusz: buszkaravánt alkotó jellegzetes busztípus, a column: "oszlop" és "bus": "busz" szavakból összetéve.)