Kolbász

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nem világos egészen, hogy van-e kolbásznak nevezhető tárgy a képen. De lehetne!

„Több nap, mint kolbász”

~ Víg Ignác, önkéntes böllér

Orbán Viktor miniszterelnök tíz órakor csabai hagyomány szerint pálinkával köszöntötte a versenyzőket és az érdeklődő csabai polgárokat.”

~ Avult hír

A kolbász egy hagyományosan is magyar eledel. [1]

Az előállítás történeti fejlődéséről[szerkesztés]

A kezdetekkor, vagyis a kolbász feltalálásakor, az alapanyagot a szittya-magyarok hírhedt pej lova szolgáltatta.

Az elkészítés első lépése a ló combjának péppé préselése volt, ami hagyományosan az asszonyok munkája; egy nagy tölgyfa dézsában mezítláb taposni és taposni.

A második lépés a legfontosabb, a kecskebélbe való óvatos beletöltés, gondos odafigyeléssel és sok szeretettel. Amikor ez megvolt, jöhetett a füstölés a füstölésre kialakított jurtában. Ez úgy megkeményítette a kolbászt, hogy a továbbiakban csak bicskával való fogyasztásra volt alkalmas de mégis nagyon ízletes.

Napjainkra olyan különleges és merészen új kolbásztípusok is piacra kerültek, mint például a sertéskolbász, vagy a PVC csőbe töltött libakolbász. Ezeknek az előállítása korszerű technikával történik, aminek fő oka, a feministák megszűnni nem akaró tiltakozása a lábbal taposás ellen.

Kolbász a mitológiában[szerkesztés]

Az ősi kelták mitológiájában találhatunk utalásokat arra, hogyan alakultak ki a kolbászok. A mítosz szerint az idők kezdetén a földön úgy hemzsegtek a vadak, a halak és a kolbok, hogy szinte elborították annak felszínét. Ezeknek az élőlényeknek a visszaszorítására alakultak ki a vadászok, a halászok és a kolbászok.

A kolbász jövője[szerkesztés]

A marihuánás kolbász[szerkesztés]

Egyes holland vállalkozók olyan módon próbálják fellendíteni a kolbász iparágát, hogy marihuánát csempésznek a belsejébe. Egészen más hangulatban működhetnének a holland bárok.

A Kolbász, mint név[szerkesztés]

Akadnak olyan lelkes kolbászrajongók, akik kezdeményezték a Kolbász-t mint magyar keresztnevet felvetetni az törvényes keresztnevek listájára. Természetesem ez egy férfi név volna, hisz mélyhangrendű szó lévén ahhoz passzol. Bár a Kolbi becenév nagyon kedves és barátságos is lehet.

Kolbász civilizáció?? )nagyon tudományos([szerkesztés]

Szváziföldi kutatók a közelmultban hozták napvilágra, hogy az emberiség jelen fejlettségi állpotában képes lehet egy teljesen önálló civilizáció megteremtésére. Erre a rendkívül újszerű feladatra a jeles szváziföldi kutatók a hagyományos lipicai lókolbászt tartják egyedül alkalmasnak. Álláspontjuk szerint úgy 2071 táján képesek lehetünk más anyagokból is civilizációt előállítani, például sertés, vagy marhakolbászból. Az eljárás lényege röviden, a tudományokban nem annyira otthon levők kevéért közérthetően, abból áll, hogy amennyiben a rendelkezésünkre áll a kolbász, egy rendkívül éles pengével pontosa 974 mm-es szeletekre vágjuk a kolbászt. Ezután alkoholos filccel vigyorgó fejeket rajzolunk a kolbászszeletek fonákjára, és betesszük őket egy kartondobozba. Amennyiben ilyen állapotban a kartondobozban túl nagy a fejetlenség, az egyik szelet engedélyezett egy korona megkapásában, a monarchia érdekében. Egy lesothói kísérleti kolbászcivilizáció elérte az űrháborús fejlettségi szintet.

A kolbászüzemanyag[szerkesztés]

A közeljövőben a kolbász fogja képviselni a Földön a legnagyobb értéket, mert ez az anyag lesz egyedül alkalmas a Kínai-tengeri közönséges harcsaszájú őzlábgombaféreg telepek kiaknázásához nélkülözhetetlen gépek működtetésére. A kolbász ugyanis hatalmas energiát szabadít fel, ha hozzáértéssel rántják ki őt a héjából. Ez az energia egy rétestésztához nagyon hasonlatos anyagban nyelődik el, ami egy robotkarnak továbbítja azt. Maga a gépezet leginkább egy olajkúthoz fog hasonlítani, és a kínai tengerben ezrével fognak működni ezek a tornyok, hogy kitermeljék a Kínai-tengerből a fent említett féreg ikráját. És hogy miért lesz ez az anyag annyira értékes a jövőben? A válasz egyszerű: mert nagyon finom, és 7 féle vitamin valamint vas is található benne. Az ikra fogyasztásáról annyit, hogy célszerű káposztával, galambepével és árpaocsúval tálalni.

Kolbászszeletelő verseny[szerkesztés]

A kolbászszeletelő verseny, egy görög eredetű kolbászjáték. Már a Kr.e-i második évezredben, Krétán is játszották, de az első olimpiák megrendezése után vált igazán népszerű sportággá. Már Kr.e. 776-ban is olimpiai sportág volt a kolbászszeletelés, azonban ez a játék még egyáltalán nem hasonlított, a ma ismert, népszerű változatára. A kivégzésekkel vonták egybe őket, ennek következtében a legtöbb, a számban induló atléta hóhér volt. A szeletelést bárdokkal, és baltákkal végezték, a kolbászt pedig a kivégzendő delikvens nyakára tették, aki egy a földön fekvő, jó vastag fa ágára, (az úgy nevezett vigasz-ágra) volt odakötözve. Pontos információink nincsenek a szeletelt kolbász szükséges paramétereiről, de valószinűleg a sok vértől, a bírák jó részét nem is látták a kolbásznak. Egyenes kieséses rendszerben zajlottak a küzdelmek, a győztes továbbjutott a következő fordulóba, míg a vesztesek vigaszágra kerültek. A győztes jutalma kolbászkoszorú, valamint egy hatalmas kolbászból készült szobor volt.

A történelem viharos évszázadai teljesen átalakították a kolbászszeletelő verseny formáját, szabályait, ráadásul sok uralkodó betiltotta e-játékot, s ennek következtében kevés a fennmaradt források száma.

A legtöbb tudós, a ma ismert verseny kialakulásának időpontját, a 21. század első évtizedére, úgy körülbelül 2008. június 7-én este 6-8 órára teszi. Ezt a versenyt úgyszintén két személy vívja, valamint kolbász szeletelése a cél, akárcsak az ókori játékban, de a szeletelést gépekkel végzik, ráadásul a legfőbb ellenfél az idő. A kolbász hossza szigorúan meg van határozva, valamint bíró ügyeli a szabályok betartását. A 15 centiméteresek mezőnyében, a jelenlegi világrekordot Eva Friesel német sportoló tartja, 8.4 mp-es idővel.

A sport ismertté válásával együtt megsokszorozódott a doppingbotrányok száma is. A 2008 augusztusában nagy port kavart Lepisilszkov-ügy után, a Nemzetközi Kolbászügyi Bizottság drasztikus lépésekre szánta el magát: betiltották minden fajta ellenőrizetlen élelmiszer fogyasztását a verseny előtti 24 órában. Jelenleg a sportolók csak sovány jaktejből készült joghurtot ehetnek és ehhez muskátliteát ihatnak, melyhez csak citromlevet és mézet kapnak, korlátozott mennyiségben.

A box legenda[szerkesztés]

A '60-as évek közepén élt egy magyar származású ománi állampolgárságú boxklasszis. Kende Orbán Lbász rengeteg rekordot tart hazájában, többek között a virslipépesítés hüvelykujjal ománi rekordját, az arab rekordot fakanál fejelésből rolerról, és a "ki tud több alsógatyát a fejére húzni" szám világrekordját 76db alsógatyával. De nem ezen rekordjai miatt vált világhírűvé, hanem azért, mert minden meccsének egész pályafutása során kiütés vetett véget. A mindenkori mérlege: 21 győzelem, 17 vereség, 4 döntetlen. A rengeteg kiütés miatt duplán is jogosult volt az alábbi névre: K.O.Lbász

A kártyajáték[szerkesztés]

Több közismert kártyajáték alap kelléke a kolbász. Ezeknek legtöbbje középkori eredetű,és a jobbágyok körében volt népszerű játék. Vannak francia és magyarkártyákkal játszott változatok is (ezek legtöbbjében a tét a kolbász), de a kolbásznak igazán fontos szerepe mégis egy harmadik fajta kártya, az úgynevezett kolbászkártya esetén van. Ebben a pakliban találhatóak egyesek, kettesek, ötösök, kétszáznyolcvankilencesek, illetve kolb alsók, kolb felsők, kolb királyok, és kolbászok, három féle "színben", mustárosban, ketchuposban illetve simában.

Egyes kutatók szerint zárt közösségekben, ahol a kolbászt hátulról előre szeletelik (például Alsó Bivalybasznád nyugati végein, vagy a osztrák-kambodzsai határ mentén), előfordul egy negyedik szín is, a majonézes. Ezeken a területeken egy új figura is megjelent, a Colbert. Eleddig nem nyert bizonyítást, miszerint az ismert szófordulat, a "nála van az adu Colbert", innen eredne, de jelentős kutatások folynak ezen a téren is.

Elméleti kolbaszológusok szerint, léteznie kell egy ötödik színnek is, ám erre még nem találtak bizonyítékot. A kutatók véleménye nagyon eltérő e téren. Néhányuk szerint tormás vagy bundás, de akadnak, akik szerint nutellás vagy mézes. Érdemes hangsúlyozni, hogy a kolbászkártya ezen változatai, csak nagyon szélsőséges körülmények között fordulhatnak elő (6000 méter felett, a húsvét és hanuka közötti első holdtöltekor).

Kolbászvallás és harcművészet[szerkesztés]

Nos, érdemes tudni, hogy a magyarok valahonnan Belső-Ázsiából származtathatók, ami meglehetősen közel van Kínához. Legalábbis egyesek ezt állítják. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a kínai vallás kialakulásában borzasztó nagy szerepe van a kolbásznak. Bár mondhatni a kínaiak elég buták voltak kezdetben kolbász téren és ezt az első (i. e. 1666-ben) szerzetesek által előállított kolbászról készült feljegyzések is bizonyítják. Az ősi rézbe vésett írásokból kiderül, hogy ez a kolbász nem volt más, mint egy tulokbélbe töltött pápaszemes kobra. Sok gyakorlás árán végül a tüskés tigriskolbász lett a láma (tibeti egyházi rang) favoritja. Ez sokakat egy sárkányra emlékeztet a tüskék miatt. A lényeg mégis az, hogy a kínai emberek 15,3%-a hisz egy felsőbbrendű kolbászhatalom létezésében és 10,28%-uk egyetért azzal a teóriával, hogy a Földet és a Napot egy kolbász köti össze, ezért kering körülötte.

A Shaolin kungfu mesterek is előszeretettel fogyasztottak és készítettek kolbászt. Bár elég ostobák voltak, mert az idők kezdetén, amikor megjelentek az automata mosógépek, ők összemosták a patyolatfehér köpenyeiket a kolbászbőrökkel, és így jutottak a jellegzetes narancsszín ruhákhoz el. De ez nem probláma, mert megtetszett nekik az a szín, úgyhogy azóta is ezzel a módszerrel szinezik ruháikat. A megfelelő módon elkészített kolbászok alkalmasak voltak rá, hogy a szerzetesek fegyverként használják őket. Nagy eredményeket ért el Csen Liucsin (Kolbo) Whoashong, a visszacsapókolbász technika feltalálója. Az egyetlen nehézséget az okozta a Shaolin mestereknek, hogy a fránya yeti mindig elcsente a rejtett kolbásztartalékaikat. Egyszóval a kungfu egy szegényes unaloműzés lenne világsport helyett a kolbász hozzájárulása nélkül.

Kolbász a sejtekben[szerkesztés]

Amerikai kutatók nemrég napvilágra hozták azon felfedezésüket, hogy a DNS kettős hélixe valójában nem egy foszfátcsoportból, egy cukorból, valamint egy szerves bázisből áll, hanem kolbászokból. Valószínűsíthetően a két amerikai kutató, Adam Heymichael, és Gregory Johnson a közeljövőben Nobel-díjat fog kapni.

A kolbászmuzsika[szerkesztés]

Namármost a kolbászmuzsika közismert definíciójából jól tudjuk, hogy három fő csoportra különíthető ez a fogalom, aszerint, hogy a kolbász milyen szerepet tölt be a muzsika létrehozásának terén.

  • A kolbász a hangszer. Ennek a muzsikának is több típusa van, mert a kolbász alkalmas nagy valamik hangos csapkodására, kis valamik halk csapkodására, és jó tüdővel rendelkező muzsikusok fúvóshangszerként is kitűnően használják. (hangot ugyan nem ad, de jó szájízt és nagyszerű látványt biztosít). Az 1400-as évek itáliai hegedűkészítői megpróbálták a húrokat vékony, a vonót vastag szárazkolbászokra cserélni, de az akkori paprika nélkül készülő olasz kolbászok hangja, legalább olyan szörnyű volt mint az ízük.
  • A kolbász az előadó. Hát a kolbász együttesek koncertjére még várnunk kell egy kicsit, de a türelem nagy erény. Ám hamarosan eljön ennek is az ideje. Az egyetlen akadály csupán az, hogy eddig csak -60°C alatt sikerült ezt megfigyelni, de esküszünk, hogy az Antarktiszon rendszeresen koncerteznek a kolbászok. Csak ki kell várnunk ezt a hülye globális felmelegedést, és az utána jövő jégkorszak folyamán jobbnál jobb kolbászmuzsikáknak örvendhetünk majd.
  • A kolbász a közönség. Nos a lesothoi kísérleti kolbászcivilizációnál megfigyelték, hogy minden egyes darab egyenesen rajong a muzsikáért. A megkérdezett kolbászpolgárok 72%-a válaszolta azt, hogy az abszolút személyes kedvence a póny metál. Ezenfelül Balázs Pali örvendhet magas szintű rajongásnak, az ő muzsikájához kissé laikus kolbászközönség körében. Érdekes jelenség, hogyha a kolbászok füstölése közben üzbég népzene szól, az kolbász kicsit sósabb lesz, míg ha tádzsik, inkább a hagyma fog dominálni. A jelenség okáról halvány lila fingjuk sincs a kutatóknak.

Természetesen a fenti három pont közül bármelyik kettő egyszerre is előfordulhat, sőt a ma ismert törvényszerűségek nem zárják ki, hogy esetleg mind a három egy időpillanatban teljesüljön.

A leghíresebb kolbászok[szerkesztés]

A Szulejmán féle kolbász[szerkesztés]

Kutatások bebizonyították, hogy akadnak a történelemben olyan kolbászok akikről keveset hallott a társadalom. Például Szigetvár ostrománál Nagy Szulejmán török szultán halálát is egy kolbász okozta. Egy borzasztóan keményre füstölt siklósi marhakolbász kihegyezve.Természetesen nem közvetelnül szúrták le vele a nagy szultánt, de közvetve szerepet játszott az uralkodó halálában, ugyanis a szolgája a szeletelés közben megvágta az ujját, és a reflex szerű mozdulat során kiborított egy fazék forró vizet. Ez egy egész sor egymással szoros kapcsolatban lévő balszerencsés esemény láncreakcióját indította el, ami a törökök császárának halálához vezetett 1566-ban.

A Petőfi féle kolbász[szerkesztés]

Petőfi Sándorról, hazánk híres költőjéről jó tudni, hogy édesapja a húsipar területén foglalatoskodott, hentesmesterként. Így a kis Sanyika gyerekkorában rengeteg alkalommal találkozhatott kolbászokkal. Ez az életművében is megmutatkozik, mert nem egy versében szerepelt a kolbász, így: Anyám rúdja, Az Alföldi májas kolbász, Hazafelé kolbászolván az úton. A Habsburg cenzúra miatt természetesen nem adhatta ki ezeket a műveket, ezért került sor az átírásukra. És egyes történészek szerint a forradalomra is. Valószínűleg az indokolja a költészetében ezt jelentős kolbász jelenlétet, hogy ifjúkori csínytevései után a fenyítés eszköze az ő esetében nem a sodrófa, hanem a tiszacsegei fartőkolbász volt.

A Darth Vader féle kolbász[szerkesztés]

Darth Vader egy nagyon különleges személyiség. Az nyilván nem újdonság, hogy a kolbász meghatározta az egész életét. Kiskorában a tatuin sivár vidékén is két pofára zabálta a bantha kolbászt. Vagyis azt hitte, hogy a taszkenek a legkedvesebb háziállataikból készítik a kolbászt az ősi magyar technikával.

Szomorúan vette tudomásul, hogy bizony a hosszú évek óta oly nagy kedvvel fogyasztott kolbász a taszkenek által elrabolt emberek és más bolygóközi vagányok pénztárcájából és pajeszából készül.

És az a tény, hogy anyját is ilyen sorsra szánták, úgy feldühítette, hogy azonnal kiküldte a tatuini adóhatóságot a taszkenek tanyájára. Ez a nemzetbiztonsági szerv haladéktalanul felszámolta az illegális, átcímkézett, feketén árusított kolbászgyártóműhelyt. Anakín nekilátott egy saját kolbászbánya létrehozásának, ám az ásványi kolbászkristályok kevéssé voltak alkalmasak emberi fogyasztásra ezért rövid úton csődbement. (A csippes-szájú mélytengeri csíkos üttyempentyemek ugyan sokat felvásároltak a gyenge minőségű kolbászból, de ők csak ketten vannak.) Anakín sajnálatos módon annyira elszegényedett, hogy csak jóbarátja, Obbivan Kennobi tudta kisegíteni. Borsos áron felvásárolta Anakin végtagjait, és saját kolbászüzemét csodás módon fellendítette. Anakin a pénzből robotvégtagokat vett magának, és kívánt egy kolbászt a saját orrára.[2] Majd ezt eltakarandó, egy jellegzetes sisakot vásárolt abból a pénzből, amit tengeriherkentyűárusként összekapart. Elszomorodott, és Darth Vaderre kereszteltette magát.

A Xerxész féle kolbász[szerkesztés]

Nos, mint azt mind jól tudjuk, Xerxész egy nagy perzsa hadvezér volt. Nagyon nagy. Meg gazdag, mert apja Dareios volt. A hatalmas kincstárával elég nagy hadsereget épített és lerohanta Spártát. A hadseregének fő tápláléka a harci orrszarvúk húsából készült kolbász volt. Csak ő és legfőbb hadvezérei ehettek teve- és elefántkolbászt. Legjobb harcosainak, a Dögölhetetleneknek a különleges japánból érkezett görbített rizskolbászaikkal a legyőzhetetlen seregnek bizonyultak. Még Leónidaszt és katonáit is ezzel ölték meg a thermophulai csatában. Mivel utána a tengeri haderőt a görög haderők legyőzték, ezért a sok rajtuk szállított kolbász elsüllyedt a tengerbe, vagy ellopták a görög színeskolbász tolvajok. Direkt nem mondjuk ki, hogy az ott élő romákra gondoltunk. Ennek a legnagyobb tanulsága: „Kolbász nélkül nem lehet háborút nyerni”. (Julius Caesar)

A Gyulai Gyula féle kolbász[szerkesztés]

„Füstölt kolbász az ostorom nyele!” (Rostand: Cyrano de Bergerac)

A kolbász készítéséhez előkészített húst, és a szalonnát közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk. A darált húshoz hozzáadjuk a sót, a fűszerőrleményeket, a tartósítószert és alaposan többször is átdagasztjuk a masszát. Letakarva 24 órán érni hagyjuk a dagasztóteknőben, majd újra átdolgozva vékonybél töltve 30-35 cm-es párokat készítünk. Hideg füstre helyezzük, és halványpirosra füstöljük. A füstölés után hűvös helyen tárolva egy hónapig érleljük, és csak utána kezdjük el fogyasztani.

Symbol opinion vote.png Megjegyzés: a csabait ugyanígy csinálják, ha nincsenek még nagyon berúgva.

Symbol opinion vote.png Megjegyzés: a gyulaiak valójában nem tudnak kolbászt készíteni, csak a csabaiak, mindent a csabairól loptak, csak közben berúgtak, és így olyan amilyen. Ezért a csabai kolbász az egy és a sérthetetlen, és aki mást mond az hazudik, vagy Gyulán lakik.

Kádár-kolbász[szerkesztés]

Ld.: ott.

A Hulk Hogan féle kolbász[szerkesztés]

Napjainkban betört a magyar piacra is az úgynevezett halkolbász, amely Japánban rendkívül nagy népszerűségre tett szert. Történetéről rajzfilmet is készítettek, az egészestés moziváltozat (a Shitaki no Ruya-ko) 2009 nyarára várható, a főszereplő Hulk Hogan, a kolbásztestű halfejű tengeristen. A filmben a kolbász rizsből és pépesített nyers halból áll, ezt fűszerezik Vaszarival, sorjaszósszal, betöltik egy Japán-tengeri királyrák középbelébe, majd érett barnamoszat telepek füstjére teszik, amíg kék nem lesz. A film a japánban már-már hagyománynak számító eljárás viszontagságos kialakulását regéli el, 12 énekben.


  1. Továbbá nem hagyományosan dettó. Is.
  2. Népmesei motívum. Nép Zsigmondot is megihlette Anakín története.