Kisvárda

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kisvárda metropolis a semmi szélén, egészen pontosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ami Magyarország legfejlettebb megyéje a 23 közül. A település ezen belül is a szabolcsi részen tartózkodik, mely egy híres magyar történelmi alakról kapta a nevét, kit történetesen Szabolcsnak hívtak és senki sem ismeri. A megyét pontosan nehéz behatárolni, de annyi bizonyos, hogy Istentől délre, valamint Kukutyintól nyugatra helyezkedik el, a maradék határait pedig Hajdú-Bihar megye habjai mossák. A város maga, pedig ennek a közepében tanyázik.

Demográfiai adatok[szerkesztés]

Kisvárdát cirka 19.000 főnyi közepes agresszivitású bennszülött lakja, beszélt nyelvük a népi magyar, de egyesek komoly ismeretekkel rendelkeznek a táj nyelvben/szólásban is. Valamint, egy nagyobb réteg beszél egy igen különös nyelvet, mely enyhe alkoholos behatás következtében jön elő. Pl.: Méezsör - Még egy sört / N'düzed - Van tüzed?

Története[szerkesztés]

A város nevét először a középkorban említik az írásos dokumentumok, mivel hamarabb még nem igazán tudtak írni. Mai nevét a településen található fellegvárról kapta "vár" melyet egy orosz építész emelt a XV. században. A legenda szerint a helyiek csodálkozva megkérdezték tőle, hogy "ez vár?", mire ő válaszolta, hogy "da". Válasza az idők alatt egybefonódott a város nevével, előbb Vár-Da, majd a nyelvújítás után Várda lett. A "Kis-" előtag csak az ellenség megtévesztése érdekében szerepel a szó elején. Kevesen tudják, de rövid ideig Fellegvárda volt a város hivatalos neve.

A környék már az ősidők óta lakott terület volt, mely rendkívüli elhelyezkedésének köszönhető. 895-ben honfoglaló eleink is rábukkantak a településre, ami lényegében egy nagy mocsár volt. A 15. században egy csodálatos Fellegvár épült, pontosan bele a mocsár közepébe. 1703-ban pedig maga Rákóczi a csapataival ostrom alá is vette a mocsarat/várat, melyet igazából csak körbezárt, de megfelelő felszerelés híján nem kezdett tényleges ostromba. Aztán látva a reménytelen helyzetet pár kisebb csetepaté után a sereg tovább vonult, de később a vár valahogyan mégis az övék lett. Valószínüleg nem kellett senkinek.

Infrastruktúra[szerkesztés]

A város a 2000-es évek óta rohamosan fejlődik, Kínát is lepipálja. Ennek következtében munkahely ugyan nincs, de sok multi bevásárlóközpont nyílt, valamint felépült az új és egyetlen uszoda, elkezdték a szennyvízhálózat bővítését, valamint a szerencsésebbek már kábeltévével is rendelkeznek. Ha a fejlődés továbbra is tartja ezt a tempót, akkor néhány évtized múlva a város elszakadhat az anyaországtól és beindíthatja saját csillagháborús programját is.

Turistalátványosság[szerkesztés]

A város érthetetlen okok miatt a várra a legbüszkébb, ami lényegében 1, azaz egy darab falból áll, melyhez, hogy el ne dőljön hozzátámasztottak egy szabadtéri színpadot is. Ezen kívül található itt még pár vallási épület, mely ugyan bónuszokkal nem jár, de nagy pozitívuma, hogy legalább van. Megnézésre ajánljuk a főtéren található Szent László szobrot is, ami lényegében elfoglalja az egész főteret.

Kedvelt turistalátványosság még a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola.

Kultúra[szerkesztés]

Az aztán van bőven! A város a környék kultúrális fővárosa! Rengeteg fiatal előszeretettel látogatja meg a helyi diszkaút[1], ahol magas színvonalú kulturált szórakozás folyik. Népszerű még az idősebbek körében, valamint néhány elvetemültebb fiatal között a helyi színház látogatása, mely néha moziként is üzemel. Valamint található itt valamilyen múzeum is, csak senki sem tudja, hogy hol és minek. Lehetőség nyílik még a szabadtéri színpad mögött található libalegelőn, amit a helyiek mókásan "labdarúgó pályának" hívnak, magas színvonalú labdakergető játékok megtekintésére. Focizni itt sem szoktak...

Egyéb[szerkesztés]

A város pár éve már saját rádióval is rendelkezik, mely szintén a hihetetlen fejlődés következménye. A rádió hatalmas jelentőséggel bír, mivel majdnem az egész megyét lefedi. Említésre méltó jelenség még a város központjában található modern helikopter-leszállóhely, melyet a helyiek "a gimnázium focipályájaként"[2] ismernek.

Érdekesség[szerkesztés]

Kisvárda nevéből ered a kisvárdadva határozói igenév.


  1. A félreértések elkerülése érdekében még véletlenül sem díszkút. Ilyesmi itt nincs. A kifejezés helyesen: Compact Disc Out.
  2. Ha már nincs gimnáziuma a településnek, legalább focipályája legyen, ahol tanulhatnak valamit a fiatalok.