Karantények

Az Unciklopédiából
Szabálykövető fiú szobra Kazincbarcikáról

A 2020-as COVID-19 koronavírus járvány borzalmasan sokat ad hozzá mind a magyar, mind az idegen nyelvekhez.

Ezeket az újdonságokat tényként, vagyis karantényként kezelhetjük. Nagy részük – valszeg – velünk marad később is.

 1. home office - a magyar nyelv nagy leleménye az otthoni munkavégzésre (a vicc az, hogy angolul nem jöttek rá erre a jelentésre, ezek a viszkivedelők csak a brit belügyminisztériumot vagy az otthon berendezett komplett irodát értik alatta)
 2. kijárási korlátozás – eddig azt hittük, a lobbizás a képviselők legfontosabb feladatai közé tartozik – mára tudjuk, hogy a legkomolyabb korlátozás a tartós áramszünet...
 3. Pesti út - mivel emlékeztet a "Pestis útra", a lojális közönség már a kifejezés hangzása alapján is tudja, kit kell ezért utálni
 4. Csak a tesztemen keresztül – elkeseredett beteg jajkiáltása
 5. NEHSZ – napi engedélyezett halálozási szám – fegyelmezett kínai hírek központi irányítású eleme – a köznyugalom záloga.
 6. Minden hatalmat a teljhatalomnak - mert nincs ideje csip-csup hosszabbítgatásokra, miközben a kór eléri a Házat.
 7. Van úgy, hogy ember embernek vírusa – még karantény állampolgárként is.
 8. Ki korán kel, vírust lel. Vagy ha mégsem, hát akkor később. Elvégre lesz még plató is. És májusi vírus aranyat ér. És a plató május 3-án vagy 4-én lesz.
 9. „Mama, a tv-maci is karantény életvitelt folytat vagy csak mi?”
 10. „Mama, a postán ki a rabló? Az, aki maszkban járkál és a sorszámot figyeli vagy az, aki nem hord maszkot és úgy figyeli a sorszámot?”
 11. Nemrégiben új hírek kaptak lábra, mely szerint annyira lecsökkent a turisták száma Szentendrén, hogy újra visszatértek a delfinek a városba.
 12. Szintén újkeletű hír, hogy a levegő szennyezettsége annyira kitisztult, hogy már a sötét éjszaka alatt is látszik a Nap halovány korongja. A hírhez még képet is csatoltak az elhivatott hírvivők.

Folyt. köv.