Közönséges Kuli

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A dévaványai téglagyár Rotoros Bontatója épp egy oszlopot akar kiütni a helyéből

A Közönséges Kuli, más néven Rotoros Bontató, vagy egyszerűen csak MIB kuli, kuli, esetleg Kuli bácsi az ünnepi mozdony 1,5 tonnányi ócskavas, amit az '50-es, és a '60-as évek ajándékoztak nekünk nagy szeretettel.

A gyártó[szerkesztés]

A gép gyártójáról eltérő információink vannak. Gyárthatta az Építőipari Gépgyár, az Építőipari Gépgyártó Vállalat, az Építőanyagipari Gépjavító Vállalat, az Építőgépjavító Vállalat, az Építőgépgyártó Vállalat és ezen cégnevekben található összes szónak és szótagnak az összes lehetséges kombinációja. Egyesek esküsznek rá, hogy az ISzG vagy épp az ÉGÉP volt a gyártójuk.

A név[szerkesztés]

A gyárban a gépet Rotoros Bontatónak nevezték el, mert rotoros és mindent lebont, aminek nekiütközik a maga 1,5 tonnájával. Találó név -mi? A téglagyárak népe ennél agyafúrtabb nevet ötlött ki, így nevezte el az imperialista kasszasiker Man In Black c. filmről MIB kulinak, a filmben alkotott produkciójáért. (Bikács településen a téglagyár a Béke Mozi mellett volt. Az egész nap motorhibával álló kulit pont naplementére sikerült beindítani, amikor is kiakadt max. állásban a töltésszabályzó[1]. Képzelhetik!)

A bontató szerkezeti felépítése[szerkesztés]

A rotor[szerkesztés]

A motor dízel-, benzin-, petróleum-, pakura- és bitumen motoros változatban egyaránt létezett, ma már csak bitumenes változat maradt fenn, mert csak azok tudták hangjukkal és füstjükkel elüldözni a lángvágóval támadó közúti lobbistákat. Egyes fiatalok benzinmotoros változat előállítását tervezik, pusztán szeretetből, az idejüket áldozva erre.

A motor pontos meghatározása: egyhengeres közvetlen befecskendezésű szívómotor. Ennek jelentése ismeretlen, de a legvalószínűbb feltevés az, hogy hiába van csak egy hengere és közvetlen befecskendezése, macera, mire beindul.

Erőátviteli rendszer[szerkesztés]

Röviden: bonyolult Hosszan: A tervezők alkotásuk során a bonyolultságot és a pazarlást tartották szem előtt. Ezért terveztek úgy egy 9 lóerős gépet, hogy akkora legyen a hajtóműve, mint egy tanknak és 30 liter hajtóműolajat kelljen beleönteni, ami a bőrharangon át úgy is rövid időn belül távozik.

Fék[szerkesztés]

Általában nincs. Ha volt, kikötötték. Ebből a tulajdonságából is látszik, hogy a kuli politikusainkhoz hasonlóan uralkodásra termett.

Főkeret[szerkesztés]

A mozdony főkerete szekrénytartós kivitelű. Ez azt jelenti, hogy képes megtartani egy fogaskerekekkel és olajsárral rakott szekrényt még 50 éves koron túl is. Talán.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Közönséges Kuli témáról.

Lábjegyzet[szerkesztés]

  1. gy.k.: kezeslábas gázpedál