Johann Sebastian Bach

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„Sajnos én csak Adidas balalajkán játszom.”

~ Rutkai Bori
Jéesbah

J. S. Bach (egyes nyelvjárásokban K. D. Buch, ami nem ugyanaz, mint a G. W. Bush), magyarul Patak János Sebestyén német származású zeneszerző, orgonabűvész és brácsás. Művei olyan bonyolultak, hogy még ma sem lehet megfejteni őket.

Nevét onnan kapta, hogy babakorában sokat rohangált, a sejpítve-pöszítve ismételgetett "johanj sebastian" csatakiálttással (anyukája ugyanis mindig azzal biztatta járásra, hogy "rohanj, sebes fiam", amelyet a csecsemő próbált utánozni, noha - amint látható -, ez ritkán volt sikeres). Amikor pedig elesett, gyakran nyekkent egy nagyot, de a németek ezt nem "nyekkenésnek", hanem - csak ők tudják, miért - "bakkanásnak" nevezik.

Élete[szerkesztés]

Eiseinach[szerkesztés]

Az egyetlen, 1936-os családi találkozó

Azt pontosan nem tudjuk, hogy mikor született, mert a tiltakozók (értsd: protestánsok) csak 1700 körül jöttek rá, hogy frissíteniük kellene a naptárukat, mert ez így nem lesz jó. Ennek következtében olyan nagy keveredés lett a Bach életrajz-írók körében, hogy tulajdonképpen azt se tudjuk, hogy mikor született. Lehet, hogy tényleg 1685-ben, de lehet, hogy már I. István is a kortársa volt; sőt, lehet, már maga Vértesszőlőssy Sámuel tanította az orgona használatára. De az is lehet, hogy a LFZE-n tanult Kodály Zoltán osztályában.

Igen sok rokona volt, ezért gyermekkorát karácsonyi és egyéb nagy családi összeröffenéseket kívánó ünnepélyektől mentesen kellett eltöltenie. Egy genetikai csodának köszönhetően, volt egy nála 14 évvel idősebb öccse. Ő az, akivel Bach igen jó kapcsolatot létesített, és igen sok tudást szívott róla magába.

Szülei halála után az utcára került, mígnem a gazdag nagybácsi, izé... csóró nagybáttyához, Johann Christoph-hoz került.

Ohrdruf[szerkesztés]

Ezen, a nevéből is láthatóan eredetileg ork alapítású rablótanyán és koszfészekben egy mordori nyelvű iskolába (hivatalos nevén XIV. kerületi Május 1. utcai Általános Iskola) került, aminek köszönhetően teljesen elfelejtette anyanyelvét. Mivel az nem sokban különbözött az orkok vartyogásból, harákolásból és fogcsikorgatásból álló nyelvétől, ez nem is volt olyan nagy veszteség. Az ötödik osztályban kezdhetett, de az iskola olyan szellemi visszafejlődést jelentett számára, hogy végül öt évvel később az első osztályban fejezte be azt.

Itt találkozott Georg Erdmann-nal, akivel együtt stírölték a csajokat, majd mindketten Lüneburgba távoztak, hogy "munkájukat" (jobb sorsra érdemes herótok és nezbulok nyaggatása, betörés hobbitbarlangokba, varázsgyűrű-orgazdaság) tovább tudják folytatni.

Lüneburg[szerkesztés]

Itt a Michaelis-kolostor szabadtanulói és az újonnan épült diszkó diszkantistái lettek. Itt marha nagy Hawaii volt, élvezték az életet, a napsütést, néha kirándultak Hamburgba, hogy hamburgert importáljanak maguknak.

Miután elfogyott a lóvé, Bach lelépett organistának a énekesházi (Sangerhausen) klinikába.

Szász-Weimar és Arnstadt[szerkesztés]

Arnstadtban fejlesztette ki Bach a Weimar-szószt, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend Szósz-Weimarban, mindemellett pedig elengedhetetlen összetevője Gordon Ramsay rebarbarás crème brûlée-jének.

Itt már volt néminemű zene komponálására lehetősége, valamint egyszer jól összetűzésbe is került egy Geyersbach nevű fagottossal, aki egy alkalommal a sötétben bottal jól meg is verte, mert zöldfülű fagottosnak merészelte nevezni a másod-unokatestvérének az anyai nagybáttyát (állítólag tényleg elég tehetségtelen volt az illető, de ezt a muzikológia máig nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani).

Ezen kívüli rémtettei, hogy Weimarból értesítés nélkül távozott, de mivel előző munkaadójánál elbocsátását nem kérte, és amúgy is minden téren „kihúzta a gyufát”, ezért az amerikai, brit és szovjet hadsereg egyszerre indított háborút ellene.

Fő műve a Centrifuga művészete. Az első kiadás még tartalmazott „ráadásként” egy beazonosítatlan művet, a Vor deinem Thron tret Ich hiermit c. orálelőjátékot (BMW Anh. 69), amit Bach valószínűleg a halálos ágyánál diktált.

Aztán öreg lett[szerkesztés]

Figyeljük meg a kedvenc mászkálós botját

Halálához közeledve végül öreg lett, de annak legalább örülhetett, hogy más is ugyanígy járt (ti. bottal, l. a fenti illusztrációt), közülük is legfőképp Mascagni, akivel együtt idős korukra teljesen beírták magukat az Unciklopédiába:

– Mi a különbség Bach és Mascagni között?
– Bach még tud Mascagni, de Mascagni már nem tud Bachni.

Így jártak.

Emlékezete[szerkesztés]

Születésének évfordulóit már az ógörögök is megünnepelték, ezen ünnepek a oktoberneinbachfestek vagy röviden bacchanáliák voltak.

Róla nevezték el Budán a Bach csomópontot.

Lásd még[szerkesztés]